Με αφορμή την κατασκευή του οδικού άξονα Lougoi – Deva στη Ρουμανία και τα σημαντικά προβλήματα που προκάλεσε στη συνέχεια του οικοσυστήματος των Δυτικών Καρπαθίων με τα Νότια -οι περισσότερες από τις οποίες ανήκουν στο δίκτυο ΦΥΣΗ 2000- ομάδα περιβαλλοντικών οργανώσεων από τη Ρουμανία πραγματοποίησε συνάντηση εμπειρογνωμόνων από την Κροατία, την Ολλανδία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα για την αξιολόγηση των προβλημάτων και την εξέταση πιθανών λύσεων. Σε ειδική σύσκεψη στο Ρουμανικό Υπουργείο Περιβάλλοντος παρουσιάστηκαν οι βασικοί προβληματισμοί και προτάθηκαν συγκεκριμένες λύσεις για την εξασφάλιση της αντιμετώπισης των προβλημάτων με χρηματοδότηση από την ΕΕ.
Καθώς η πίεση για ανάπτυξη των ανθρώπινων δραστηριοτήτων οδηγεί στην αυξανόμενη τάση για κατασκευή μεγάλων οδικών αξόνων, ο κατακερματισμός των βιοτόπων, η απώλεια της συνέχειας του φυσικού τοπίου και η απομόνωση σημαντικών πληθυσμών της άγριας πανίδας όπως η αρκούδα και άλλα μεγάλα θηλαστικά αποτελεί μια συνεχόμενη και διαρκή απειλή για το φυσικό περιβάλλον σε όλη την Ευρώπη.
Το 2010 στην Ελλάδα χάσαμε 3 αρκούδες και 5 λύκους σε ισάριθμα τροχαία ατυχήματα ενώ πολύ περισσότερα ήταν τα περιστατικά σύγκρουσης αυτοκινήτων και με άλλα είδη πανίδας.
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ συμμετείχε στη συνάντηση μεταφέροντας την ατυχώς τεράστια εμπειρία που έχει αποκτηθεί σχετικά με το θέμα στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα εκπροσώπησε εκεί και το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο για τις Υποδομές Μεταφορών (ΙΕΝΕ) στο οποίο ο κ. Λάζαρος Γεωργιάδης, βιολόγος και Γενικός Διευθυντής του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, συμμετέχει ως τακτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στο πλαίσιο της ανάπτυξης διεθνών συνεργασιών του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ως οργάνωση-μέλος του ΙΕΝΕ θα αναλάβει τη διοργάνωση του ετήσιου πανευρωπαϊκού συνεδρίου του Δικτύου ΙΕΝΕ το Σεπτέμβριο του 2011, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Νυμφαίο Φλώρινας και στην πόλη της Καστοριάς. Ευελπιστούμε ότι ως τότε οι υποσχέσεις των συναρμόδιων Υπουργείων Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων για την ολοκλήρωση της περίφραξης στην Εγνατία Οδό (τμήμα 4.1/Παναγιά-Γρεβενά) θα αποτελούν ολοκληρωμένο έργο καθώς και ότι θα έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση για την ενίσχυση της περίφραξης στον Οδικό άξονα Σιάτιστας Κρυσταλλοπηγής.
*Το Infra Eco Network Europe (ΙΕΝΕ) είναι το πανευρωπαϊκό δίκτυο φορέων, αρχών, οργανώσεων, ιδρυμάτων και εμπειρογνωμόνων που συμμετέχουν στη μελέτη του κατακερματισμού των βιοτόπων που προκαλείται από την κατασκευή και τη χρήση υποδομών μεταφοράς και ειδικότερα δρόμων, σιδηρόδρομων και καναλιών (υδάτινες οδοί). Το Δίκτυο προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των μελών του και υποστηρίζει την ανταλλαγή της γνώσης μεταξύ των τομέων του περιβάλλοντος και των υποδομών μεταφορών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το IENE συνδυάζει και προβάλει τα ερευνητικά αποτελέσματα, την πρακτική γνώση και τη διεθνή εμπειρία προκειμένου να ελαχιστοποιούνται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλούνται από την κατασκευή, τη χρήση και τη συντήρηση των υποδομών μεταφοράς.
*********************
Aναδημοσίευση από εδώ:Μεγάλοι δρόμοι και μεγάλα θηλαστικά στα ευρωπαϊκά δάση!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου