14/2/11

Έρχεται και το Τραπεζιτικό Κράχ!

Οι εκπρόσωποι της τρόικας στη χώρα μας,  κκ. Π. Τόμσεν (ΔΝΤ), Σ. Ντερούζ (ΕΕ) και Κ. Μαζούχ (ΕΚΤ) ζητούν την αναδιάρθρωσή του τραπεζικού συστήματος.
Έρχεται σοκ στις τράπεζες!
Η απεξάρτηση από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ οδηγεί σε αναδιάρθρωση του συστήματος!

Αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πώληση ελληνικών τραπεζών σε ξένες φέρνει η απεξάρτηση των χρηματοπιστωτικών ομίλων από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Το ζήτημα κυριάρχησε την περασμένη εβδομάδα στις συζητήσεις της τρόικας με τους τραπεζίτες αλλά και με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το θέμα έχει θέσει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος στους επικεφαλής των τραπεζών μεταφέροντας στην ουσία τις απόψεις του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος αργά ή γρήγορα θα άρει τα μέτρα παροχής ρευστότητας στις τράπεζες.
Στο αναθεωρημένο μνημόνιο η τρόικα, αν και αναγνωρίζει ότι το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα «παραμένει σταθερό», ζητάει ρητά την αναδιάρθρωσή του, ενώ οι εκπρόσωποι της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πώλησης ελληνικών τραπεζών σε ξένες. «Προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της ρευστότητας μέσα από νέα κανάλια χρηματοδότησης και η στήριξη πρωτοβουλιών για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος» αναφέρεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο.
Πρόσθετες εγγυήσεις!
Στο ίδιο κείμενο επισημαίνεται ότι «η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει από τις τράπεζες να ετοιμάσουν και να υλοποιήσουν μακροπρόθεσμα σχέδια για την ενίσχυση της χρηματοδότησής τους από άλλες πηγές πέραν της ΕΚΤ!!!». Σε πρώτη φάση πάντως η τρόικα έδωσε το πράσινο φως στο Δημόσιο να παράσχει πρόσθετες εγγυήσεις προς τις τράπεζες ύψους 30 δισ. ευρώ για την άντληση ρευστότητας και τη χρηματοδότηση της οικονομίας.
Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος η ΕΚΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, προκρίνει την πώληση περιουσιακών στοιχείων και τη μείωση του λειτουργικού τους κόστους. Την άποψη αυτή συμμερίζεται και η τρόικα. Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο αναφέρεται ότι «στα σχέδια των τραπεζών θα πρέπει να περιλαμβάνονται και δράσεις για τη μείωση του λειτουργικού και του μισθολογικού κόστους» .
Ο περιορισμός του μισθολογικού κόστους συνδέεται με μείωση του αριθμού των τραπεζοϋπαλλήλων, η οποία διευκολύνεται από την επιχειρούμενη κατάργηση του κανονισμού λειτουργίας των τραπεζών. Ο κανονισμός προβλέπει ότι οι τραπεζοϋπάλληλοι προσλαμβάνονται με σύμβαση αορίστου χρόνου και μετά τον πρώτο χρόνο στην ουσία μονιμοποιούνται. Αν και αρχικά η κατάργηση του κανονισμού σχεδιαζόταν ως το τέλος Φεβρουαρίου, τελικά φαίνεται ότι αυτό δεν προχωρεί, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.
Τραπεζικοί κύκλοι σχολίαζαν ότι πολιτικά δεν είναι εύκολο για την κυβέρνηση ένα τέτοιο εγχείρημα. «Δεν αντέχει το πολιτικό σύστημα απολύσεις σε κερδοφόρους οργανισμούς όπως είναι οι τράπεζες» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Από την άλλη, η μείωση του προσωπικού θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουν εξαγορές και συγχωνεύσεις τραπεζών που θα οδηγήσουν σε οικονομίες κλίμακος οι οποίες θεωρούνται αναγκαίες για την προσαρμογή του τραπεζικού συστήματος στο νέο περιβάλλον της ύφεσης και των μειωμένων τραπεζικών εργασιών.
Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης η ΕΚΤ προκρίνει επίσης την πώληση περιουσιακών στοιχείων και ιδιαίτερα των δραστηριοτήτων των τραπεζών στο εξωτερικό. «Η πώληση θυγατρικών εκτός Ελλάδος είναι εύκολη και ανώδυνη λύση, η οποία όμως υποθηκεύει το μέλλον των ελληνικών τραπεζών» επισημαίνουν τραπεζικοί κύκλοι. Οι ίδιες πηγές πάντως σχολιάζοντας το ενδεχόμενο πώλησης ελληνικών τραπεζών σε ξένες αναφέρουν ότι, «παρά την πτώση των τιμών των ελληνικών τραπεζών,δεν υπάρχει ενδιαφέρον από το εξωτερικό καθώς οι προοπτικές ανάπτυξης της εγχώριας αγοράς τα επόμενα χρόνια είναι μηδαμινές».
ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ!
* Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει ως σήμερα περί τα 95 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ και έναντι αυτής της ρευστότητας έχουν καταθέσει ως ενέχυρο στην ΕΚΤ ομόλογα αξίας άνω των 140 δισ. ευρώ. Από αυτά πάνω από 50 δισ. ευρώ είναι κρατικά ομόλογα και τα υπόλοιπα τραπεζικά ομόλογα και τιτλοποιημένα δάνεια.
Η διατραπεζική αγορά παραμένει ακόμη κλειστή για τον δανεισμό των ελληνικών τραπεζών, ειδικά μετά την επιδείνωση του κλίματος για τα ομόλογα των χωρών του Νότου της ευρωζώνης.
* Η πρόσφατη κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών (αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς και πώληση του 70% της θυγατρικής της Εurobank στην Πολωνία) βοηθάει προς την κατεύθυνση της άντλησης κεφαλαίων από την αγορά.


**********************

Αναδημοσίευση από εδώ: Ερχεται σοκ στις τράπεζες


Δεν υπάρχουν σχόλια: