1/2/11

ΚΑΤΑΡΡΕΙ Ο ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ! ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΛΑΟΘΑΛΑΣΣΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ!

Η ΔΙΑΔΟΧΗ ΑΙΩΡΕΙΤΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΑΛΛΑΓΗ ΒΑΡΔΙΑΣ ΚΑΙ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ!
ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ!
ΩΜΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΗΠΑ - ΕΕ - ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ!
Οι εξελίξεις στη Β. Αφρική και Μ. Ανατολή με το «ντόμινο» εξεγέρσεων που ξεκίνησαν από την Τυνησία και διαρκώς εξαπλώνονται, με κορύφωση την εξέγερση στην Αίγυπτο, τείνουν να προσλάβουν ιστορικές διαστάσεις!
Η μεγαλειώδης εξέγερση της εργατικής τάξης, της νεολαίας και του λαού της Αιγύπτου, συνεχίζεται αμείωτη και δεν φαίνεται να ανακόπτεται ούτε από το λουτρό αίματος (τουλάχιστον 120 νεκροί και 2.000 τραυματίες), με το οποίο πνίγει το καθεστώς τους εξεγερμένους ούτε από την προσπάθεια του καθεστώτος να μεταμφιεστεί με την αλλαγή κυβέρνησης και πρωθυπουργού και την επιλογή, για πρώτη φορά, αντιπροέδρου διαδόχου του Χ. Μουμπάρακ!
Μάλιστα, η πρώτη κυβέρνηση που διόρισε ο Μουμπάρακ, έπεσε κάτω από το βάρος της εξέγερσης με αποτέλεσμα το διορισμό νέας Κυβέρνησης το μεσημέρι της Δευτέρας! Την ίδια στιγμή τέθηκε σε ισχύ (15:00) ξανά, όπως κάθε μέρα, η απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ εξακολουθούν να είναι σε εξέλιξη μαζικότατες διαδηλώσεις!
Αντίθετα, η καρδιά των εξεγερμένων ζητάει να γκρεμισθεί συνολικά το καθεστώς και πρώτα απ’ όλα ο Χ. Μουμπάρακ.
Το μεγάλο ερώτημα, πια, δεν είναι τόσο η τύχη του καθεστώτος, το οποίο ακόμα και η Δύση θεωρεί, μάλλον, ξοφλημένο και σχεδόν, αδύνατο να διατηρηθεί.
Το μέγα ερώτημα είναι τι θα επακολουθήσει.
Η βρώμικη συμμαχία ΗΠΑ- ΕΕ – Ισραήλ τρέμουν με μια τυχόν περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση της εξέγερσης και την ενδεχόμενη απώλεια του ελέγχου της Αιγύπτου, τον έλεγχο της οποίας τους εξασφάλιζε το διεφθαρμένο καθεστώς Μουμπαρακ.
Η απώλεια της Αιγύπτου θα σήμαινε μια πρώτου μεγέθους Δυτική ήττα και μια μεγάλη ανατροπή των περιφερειακών και παγκόσμιων συσχετισμών και εξελίξεων, αφού μετά την Αίγυπτο θα ακολουθούσε χιονοστιβάδα εξελίξεων!
Μάλιστα, τη Δευτέρα η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, έκανε γνωστό πως το Ισραήλ κάλεσε 12 πρεσβείες του ανά τον κόσμο, να πιέσουν τις κυβερνήσεις των χωρών όπου βρίσκονται να αναλάβουν δράση για να υποβοηθήσουν τη "σταθερότητα" στην Αίγυπτο!
Το Ισραήλ ειδικά, έχει κάθε λόγο να τρέμει από έναν εκδημοκρατισμό τόσο της Αιγύπτου όσο και γενικότερα των αράβων γειτόνων του. Η Αίγυπτος όπως και πολλές αραβικές χώρες, καλές σχέσεις με το Ισραήλ, με την πρώτη να το αναγνωρίζει επίσημα το 1979. Είναι όμως ευρέως γνωστό πως το κοινό αίσθημα του λαού είναι σφόδρα αντίθετο με τη στάση αυτή και αλληλέγγυο με τη δοκιμασία του παλαιστινιακού λαού!
Αυτήν την ώρα σημαντικό ρόλο ο οποίος μεγενθύνεται από ώρα σε ώρα παίζει η Αιγυπτιακή Αριστερά με την ευρεία έννοια.
Η Αιγυπτιακή πολύχρωμη Αριστερά, συναποτελούμενη από κομμουνιστές, ριζοσπάστες αριστερούς, αριστερούς Νασερικούς και προοδευτικούς Μπαθιστές, έχει ισχυρή επιρροή στην εργατική τάξη, συνδικάτα, τα μεσαία επιστημονικά στρώματα, τη διανόηση και το σπουδαστικό κόσμο.
Η Αιγυπτιακή Αριστερά, σε αντίθεση με τους ισλαμιστές, διαδραμάτισε θεμελιώδη ρόλο στην εξέγερση, κυρίως μέσω των ταξικών συνδικάτων, τα οποία έχουν από παράδοση μια μορφή «ασυλίας». Αυτός ό ρόλος της Αριστεράς συνεχώς αναβαθμίζεται όσο ο κόσμος βρίσκεται στους δρόμους και ριζοσπαστικοποιείται.
Η Ισλαμική «Μουσουλμανική Αδελφότητα» είναι ίσως η παλαιότερη ισλαμική οργάνωση στο μουσουλμανικό κόσμο, η οποία έχει βγάλει από τους κόλπους της στελέχη που έχουν τροφοδοτήσει τον πιο ακραίο ισλαμικό φονταμενταλισμό οργανώσεων όπως η Αλ-Κάϊντα.
Οι ισλαμιστές, όμως, βρέθηκαν εκτός Αιγυπτιακής εξέγερσης, αφού δεν συμμετείχαν τις πρώτες μέρες της και στέκονταν επιφυλακτικοί στις εξελίξεις της. Μόνο όταν η εξέγερση πήρε ανεπανάληπτες διαστάσεις, οι ισλαμιστές κάλεσαν για συμμετοχή στις διαδηλώσεις μετά την προσευχή της Παρασκευής.
Στο μεταξύ, ΗΠΑ - ΕΕ και από κοντά το Ισραήλ, έχουν σχεδόν προεξοφλήσει την κατάρρευση του καθεστώτος Μουμπάρακ και επιχειρούν να «ελέγξουν» όσο το δυνατόν περισσότερο τη διάδοχη κατάσταση.
Ο άνθρωπος που εκ των πραγμάτων θεωρείται ως ιδανικότερη, ίσως, και πλέον φιλική για την ιμπεριαλιστική Δύση επιλογή είναι ο Ελ – Μπαραντέι, Νόμπελ Ειρήνης και πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), τον οποίο περίπου έχουν «χρίσει» ως διάδοχο του Μουμπάρακ τα δυτικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Ελ Μπαραντέι θεωρείται από το σκληρό Δυτικό κατεστημένο, ως το καταλληλότερο πρόσωπο για να εκτονώσει από τη μια την οργή του Αιγυπτιακού λαού και από την άλλη για να κρατήσει την Αίγυπτο στο πλαίσιο της Αμερικανο – ΕΕ στρατηγικής.
Αν και ο Ελ Μπαραντέι είχε έρθει αρκετές φορές σε προστριβές με τις ΗΠΑ ως πρόεδρος της ΙΑΕΑ, όταν έψαχνε για χημικά όπλα στο Ιράκ, θεωρείται ως ιδανικό πρόσωπο νεοφιλελευθέρων οικονομικών απόψεων, που μπορεί να προωθήσει τολμηρά διαθρωτικές αλλαγές πλήρους παράδοσης της Αιγυπτιακής οικονομίας στις αγορές.
Κεντρικό ρόλο, φυσικά, για τις άμεσες Αιγυπτιακές εξελίξεις πρόκειται να παίξει ο αιγυπτιακός στρατός, ο οποίος ενώ έχει βγει στους δρόμους των πόλεων με τανκς, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να στρέφεται κατά των εξεγερμένων και μοιάζει να επιλέγει μια ουδέτερη στάση «ουδετερότητας».
Ο στρατός της Αιγύπτου, ο οποίος μέχρι τώρα ήταν το κλειδί των πολιτικών εξελίξεων, μοιάζει να αποτελεί ένα δισεπίλυτο αίνιγμα μέσα στην εξέγερση.
Ασφαλώς στο στρατό προς στιγμή, ίσως, υπερισχύουν οι δυνάμεις του καθεστώτος αλλά, σύμφωνα με δημοσιεύματα και πληροφόρηση αραβικών εντύπων, έχουν επιρροή στο στράτευμα και αριστερές απόψεις, κυρίως, όμως, αριστεροί Νασερικοί και προοδευτικοί εθνικιστές αξιωματικοί.
Να σημειώσουμε, επίσης, ότι ενδεχομένως στο στρατό να διαθέτουν επιρροή και ισλαμιστικές οργανώσεις, οι οποίες διείσδυσαν από την εποχή των ισλαμικών ανοιγμάτων του μακαρίτη Ανουάρ Σαντάτ!
Οι τελευταίες εξελίξεις, πάντως, κάνουν λόγο ότι η ηγεσία του στρατού δεν προτίθεται να κάνει χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών, ενώ φαίνεται να είναι αντίθετη στην παραμονή (;) Μουμπάρακ και θεωρεί νόμιμα τα αιτήματα των διαδηλωτών!
Αν τα πράγματα έχουν έτσι, το τέλος του Μουμπάρακ έχει μπει στην τελική ευθεία!
Αυτή την ώρα είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι άμεσες εξελίξεις. Το βέβαιον, όμως, είναι ότι η Αίγυπτος, η Τυνησία, το Μαρόκο, το Αλγέρι…. η Μ. Ανατολή δεν είναι όπως πριν!
Η Αίγυπτος φλέγεται! Το Μαγκρέμπ και η Μ. Ανατολή βράζουν! Οι λαοί, σε χώρες πολιτικής μοιρολατρικής αποχαύνωσης, εισβάλλουν στο προσκήνιο και ζητούν να έχουν λόγο για τη μοίρα τους, την ώρα που οι καθεστωτικές πολιτικές τους οδηγούν στην έσχατη φτώχεια, εξαθλίωση και απελπισία!
Ζούμε ίσως την απαρχή συγκλονιστικών εξελίξεων που μπορεί να αλλάξουν όχι μόνο το γεωπολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό χάρτη της περιοχής μας αλλά και του κόσμου!
Ήδη, οι κυρίαρχοι τρέμουν τη μετάδοση των αραβικών εξεγέρσεων στον ευρωπαϊκό Νότο και σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και πρώτα απ’ όλα η Ελλάδα!
Σήμερα φαίνεται πιο καθαρά η εγκληματική στρατηγική του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος όχι μόνο ακολουθεί μια πορεία τυφλής πρόσδεσης στον αμερικανο-ατλαντισμό αλλά και πρόσφατα ανοικτής «δορυφοροποίησης» στο Ισραήλ!
Σε αυτή τη φάση όπου ο Λίβανος εξεγείρεται και περνάει στα χέρια της Χεζμπολάχ, όπου οι διαδηλώσεις στην Ιορδανία ακολουθούν της Αιγύπτου και όπου η εξάπλωση τους μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την Υεμένη αλλά και τα καθεστώτα του Κόλπου, η Ελλάδα οφείλει να ακολουθήσει ένα νέο δρόμο ανεξαρτησίας, χειραφέτησης, προόδου και σοσιαλιστικής προοπτικής και να γίνει μοχλός μιας νέας δίκαιης οικονομικής και κοινωνικής αρχιτεκτονικής στην περιοχή μας και στην Ευρώπη.
*********************
Αναδημοσίευση από εδώ:
ΚΑΤΑΡΡΕΙ Ο ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ! ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΛΑΟΘΑΛΑΣΣΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ!




Δεν υπάρχουν σχόλια: