11/1/11

Η κρίση βαθαίνει και επεκτείνεται...

Πορτογαλία: Ευρωπαϊκές πιέσεις για να προσφύγει στο μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Αυξάνονται οι πιέσεις στην Πορτογαλία από τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες της ευρωζώνης για να προσφύγει στο μηχανισμό «διάσωσης» της ΕΕ και του ΔΝΤ ώστε να σταματήσει η εξάπλωση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ανώτερη πηγή της ευρωζώνης. Ορισμένες προκαταρκτικές συζητήσεις για την πιθανότητα η Πορτογαλία να ζητήσει βοήθεια αν το κόστος δανεισμού της από τις αγορές γίνει πολύ υψηλό έχουν πραγματοποιηθεί από τον Ιούλιο, προσέθεσε η πηγή αυτή.
Ακόμη δεν έχουν αρχίσει επίσημες συνομιλίες για βοήθεια, δήλωσε παράλληλα ένας αριθμός πηγών της ευρωζώνης, αλλά αυξάνονται οι πιέσεις στο Eurogroup, το οποίο απαρτίζεται από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. «Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν δηλώσει στο πλαίσιο του Eurogroup ότι η Πορτογαλία θα πρέπει να υποβάλει αίτημα για βοήθεια γρήγορα παρά αργά», σημείωσε επίσης η ανώτερη πηγή της ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι την ίδια άποψη εξέφρασαν επίσης η Φινλανδία και η Ολλανδία.
Χθες εκπρόσωπος της πορτογαλικής κυβέρνησης αρνήθηκε το δημοσίευμα γερμανικού περιοδικού ότι η Πορτογαλία δέχεται πιέσεις από το Βερολίνο και το Παρίσι για να προσφύγει σε ένα σχέδιο διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είχε επίσης διαψεύσει νωρίτερα την είδηση αυτή: «Η Γερμανία δεν πιέζει κανέναν να αποδεχθεί ένα σχέδιο διάσωσης».
Το ίδιο έκανε εξάλλου αργότερα και εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. «Δεν είναι στρατηγική της γερμανικής κυβέρνησης να αναγκάσει την Πορτογαλία να προσφύγει στο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης», σημείωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, τη δήλωση του οποίου επικαλείται στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Handelsblatt.
Την ίδια στιγμή η μεγάλη πορτογαλική εφημερίδα Publico τάσσεται με το μέρος αυτών που κρίνουν ότι η προσφυγή της Λισαβόνας σε ένα σχέδιο διάσωσης είναι αναπόφευκτη. «Μόνον ένα θαύμα θα μας σώσει από το ΔΝΤ», αναφέρεται σε κύριο άρθρο της εφημερίδας.
Η βοήθεια για τη Λισσαβόνα αποσκοπεί στην προστασία της Ισπανίας, η οποία μπορεί να είναι η επόμενη στη σειρά, αλλά οι οικονομικές ανάγκες της οποίας θα φτάσουν στα όριά τους τις δυνατότητες παροχής βοήθειας της ευρωζώνης. «Η πραγματική μάχη θα είναι η μάχη της Ισπανίας -αλλά εκεί πιστεύω έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας», δήλωσε η ανώτερη πηγή της ευρωζώνης.
Ερωτηθείσα αν μπορεί να κάνει μια εκτίμηση για το πιθανό μέγεθος της βοήθειας που μπορεί να χρειαστεί η Πορτογαλία, η πηγή αυτή απάντησε: «Περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια ευρώ και λιγότερα από 100 δισεκατομμύρια ευρώ, λέω μεταξύ 60 και 80 δισεκατομμυρίων, αλλά αυτό δεν είναι ακριβές, επειδή δεν γνωρίζουμε τις ανάγκες του πορτογαλικού τραπεζικού τομέα».
(Αναδημοσίευση από εδώ: Πορτογαλία)
Νέες πιέσεις στα επιτόκια.
Νέες πιέσεις στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων δημιουργεί η διατήρηση ασφυκτικών συνθηκών ρευστότητας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, αλλά και η νέα έκδοση εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου σήμερα, στα οποία η απόδοση αναμένεται να προσεγγίσει ή ακόμη και να ξεπεράσει το 5%. Την ίδια στιγμή νέα όξυνση του ανταγωνισμού αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων να προχωρήσει σε αυξήσεις στα επιτόκια των προθεσμιακών λογαριασμών που προσφέρει, τα οποία διαμορφώνονται πάνω από το 4% ακόμη και για ποσά που ξεκινούν από τα 5.000 ευρώ και τα οποία δεσμεύονται για διάστημα που κυμαίνεται από 3 έως 12 μήνες.
Το γεγονός αυτός προβληματίζει έντονα τις διοικήσεις των μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων, οι οποίες δεν έχουν μόνο να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα επιτόκια των μικρότερων πιστωτικών ιδρυμάτων που τους αποστερούν ρευστότητα, αλλά και το ίδιο το δημόσιο. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων προθεσμίας διάρκειας έως και 1 έτος διαμορφώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο 3,68%, ενώ εκτιμάται ότι στο τελευταίο δίμηνο του έτους σημείωσε νέα άνοδο λόγω των πιέσεων που ασκήθηκαν στα spreads των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.
Ανησυχία υπάρχει και στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς παρά τις συστάσεις του διοικητή της κ. Γ. Προβόπουλο προς τις τράπεζες για συγκράτηση στις αυξήσεις των αποδόσεων στα αποταμιευτικά προϊόντα, δεν έχει καταστεί εφικτή η διατήρηση του κόστους δανεισμού σε φυσιολογικά επίπεδα. Το γεγονός αυτό επιδρά στα επιτόκια με τα οποία δανείζονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οι οποίες επιβαρύνονται με επιπλέον τόκους για την εξόφληση δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου που έλαβαν στο παρελθόν.
Βέβαια, οι εξελίξεις αυτές ευνοούν όσους έχουν διαθέσιμα κεφάλαια που μπορούν να δεσμεύσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Τα νέα προϊόντα των τραπεζών χαρακτηρίζονται από την επιβράβευση που προσφέρουν στον καταθέτη που διατηρεί για όσο το δυνατό μεγαλύτερο διάστημα «κλειδωμένα» τα χρήματά του. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερα δημοφιλή είναι τα προγράμματα με βασικό χαρακτηριστικό την καταβολή των τόκων ανά τακτά χρονικά διαστήματα και την ενισχυόμενη απόδοση από μήνα σε μήνα, από τρίμηνο σε τρίμηνο ή από έτος σε έτος.
Ετσι εμφανίστηκαν στην αγορά προγράμματα με επιτόκια που αυξάνονται σταδιακά ως και το 9%, αρκεί ο καταθέτης να μην αποσύρει τις αποταμιεύσεις του. Το βασικό τους πλεονέκτημα είναι ότι ο καταθέτης μπορεί να αποσύρει τα κεφάλαιά του στην επέτειο της κατάθεσης χωρίς καμία ποινή. Ως αντικίνητρο για την ανάληψη των χρημάτων λειτουργεί η αυξημένη απόδοση της επόμενης περιόδου εκτοκισμού.
Κρίσιμο τεστ για τον κρατικό δανεισμό με την έκδοση εντόκων γραμματίων.
Το πρώτο κρίσιμο τεστ του έτους για την πορεία του κρατικού δανεισμού είναι σήμερα, με το Δημόσιο να αναζητεί κεφάλαια ύψους 1,5 δισ. ευρώ τουλάχιστον, με την έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων.
Πρόκειται για την πρώτη μηνιαία έκδοση τίτλων μετά τον Δεκέμβριο, όπου δεν πραγματοποιήθηκε καμία δημοπρασία και οι αναλυτές εκτιμούν ότι το επιτόκιο ίσως ξεπεράσει το 5%. Αναμένεται δηλαδή, να κυμανθεί σε επίπεδα ανάλογα με αυτά που καταβάλλει ήδη για τα δάνεια των 110 δισ. που λαμβάνει από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας μπορούν να υποβληθούν μη ανταγωνιστικές προσφορές έως το 30% του δημοπρατούμενου ποσού, ενώ μέχρι τις 13 Ιανουαρίου μπορούν να υποβληθούν συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές έως ενός επιπλέον 30% του δημοπρατούμενου ποσού.
Εφέτος, οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων αναμένεται να προσεγγίσουν τα 20 δισ. ευρώ. Οι λήξεις εντόκων γραμματίων που πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν με εκδόσεις νέων τίτλων, καθώς το δημόσιο δεν έχει τη δυνατότητα εξόφλησης, φτάνουν σε 18 δισ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι λήξεις εντόκων που θα εκδοθούν εντός του 2011 (τρίμηνα και εξάμηνα), το συνολικό ποσό θα φτάσει στα 20 δισ. ευρώ.
Φέτος, η δαπάνη για τόκους του δημόσιου χρέους θα ανέλθει στα 15,92 δισ. ευρώ ή 6,9% του ΑΕΠ, έναντι 13,26 δισ. ευρώ το 2010. Ακόμα, το ποσό των τόκων του 2011, αναθεωρήθηκε κατά 1 δισ. ευρώ, λόγω των αυξημένων εκδόσεων εντόκων και της ανόδου των επιτοκίων, αφού αρχικά προσδιοριζόταν σε 14,9 δισ. ευρώ. Οι πληρωμές τόκων θα παρουσιάσουν νέα αύξηση το 2012, στα 17 δισ. ευρώ ή 7,4% του ΑΕΠ. Το 2013 οι πληρωμές τόκων θα ανέβουν στα 18,9 δισ. ευρώ (8,1% του ΑΕΠ) και το 2014 στα 19,9 δισ. ευρώ (8,2% του ΑΕΠ).
Η αναρρίχηση του spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου στις 1.000 μονάδες βάσης οδηγεί το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, ακόμη και στις μικρές διάρκειες, σε πολύ υψηλά επίπεδα. Το κλίμα επιβαρύνει και η επιδείνωση των όρων δανεισμού περιφερειακών οικονομιών της Ευρωζώνης, ενώ εντείνεται η φημολογία περί προσφυγής της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.
Eντός του Ιανουαρίου λήγουν έντοκα γραμμάτια που πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν, ύψους 4,48 δισ. ευρώ, αλλά με το συνυπολογισμό και των εντόκων που έχουν ήδη διατεθεί σε ιδιώτες με δημόσια εγγραφή, οι λήξεις υπερβαίνουν το ποσό των 4,6 δισ. ευρώ. Στις 18 Ιανουαρίου θα ακολουθήσει η έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων.
Πρώτη στη λίστα για χρεοκοπία.
Την πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες με το μεγαλύτερο ρίσκο χρεοκοπίας απέσπασε η Ελλάδα από τη Βενεζουέλα, ενώ στη λίστα εντάχθηκε και η Ισπανία, σύμφωνα με την CMA Datavision.
Δύο ακόμη χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, βρέθηκαν υψηλότερα στη λίστα των 10 χωρών με την μεγαλύτερη πιθανότητα να κηρύξουν στάση πληρωμών, ενώ οι χώρες με την μεγαλύτερη αύξηση στο κόστος ασφάλισης των ομολόγων τους έναντι χρεοκοπίας προέρχονται από τον πυρήνα της Ευρωζώνης.
«Οι πέντε χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις για το τρίμηνο είναι χώρες της Δυτικής Ευρώπης, επιβεβαιώνοντας ότι το 2010 ήταν ένα από τα δυσκολότερα έτη για την περιοχή μετά την σύσταση του ευρώ το 1999», επισημαίνει σε έκθεσή της η CMA Datavision, εταιρία συγκέντρωσης στοιχείων, όπως αναφέρει το Reuters.
Τα ασφάλιστρα κινδύνου των ισπανικών ομολόγων έναντι χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης σημειώσαν άνοδο άνω του 50%, κατατάσσοντας την Ισπανία στην 7η θέση ανάμεσα στις 10 πιο επικίνδυνες για χρεοκοπία χώρες, σύμφωνα με την έκθεση, που δημοσιεύθηκε αργά την Πέμπτη. Η κατάταξη αυτή βασίστηκε σε υπολογισμούς της CMA βάσει σωρευτικής πιθανότητας χρεοκοπίας. Στην τρίτη και τέταρτη θέση στη λίστα αντίστοιχα, ανέβηκε η Ιρλανδία και η Πορτογαλία στο τέταρτο τρίμηνο του 2010.
Στα τέλη του προηγούμενου έτους, τα CDS των ελληνικών πενταετών ομολόγων διαμορφώθηκαν στις 1.026,5 μονάδες βάσης, που σημαίνει ότι τα ασφάλιστρα κινδύνου για κάθε 10 εκατ. δολάρια ελληνικού χρέους ανήλθαν για την πενταετία σε 1 εκατ. δολάρια.
Η χώρα με την χειρότερη επίδοση στο τέταρτο τρίμηνο ήταν το Βέλγιο, με τα CDS της χώρας να σημειώνουν άνοδο 70,4% στις 219 μονάδες βάσης, λόγω του υψηλού δημοσίου χρέους και της κυβερνητικής κρίσης στη χώρα. Ακολουθούν η Ισπανία και η Γερμανία, των οποίων τα CDS σημείωσαν άνοδο άνω του 50%, ενώ το κόστος ασφάλισης έναντι αθέτησης πληρωμών για την Ολλανδία και την Γαλλία αυξήθηκε πάνω από 35%.
(Αναδημοσίευση από εδώ:Κρίσιμο τεστ για τον κρατικό δανεισμό με την έκδοση εντόκων γραμματίων)


***********************

Δεν υπάρχουν σχόλια: