12/1/11

Κλειδί η απόδοση του 7% για την τύχη της Πορτογαλίας!

Επιτόκιο ρεκόρ αναμένεται να πληρώσει η Πορτογαλία κατά τη σημερινή της δημοπρασία ομολόγων. Παρόλα αυτά, η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αγορές ομολόγων εκτιμάται ότι θα αποτρέψει την αναρρίχηση της απόδοσης σε επίπεδα που να αναγκάσουν τη Λισσαβόνα να προσφύγει στο μηχανισμό διάσωσης άμεσα.
Η σημερινή είναι η πρώτη δημοπρασία της Πορτογαλίας για το νέο έτος και γίνεται την ώρα που η χώρα δέχεται πιέσεις από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους να ζητήσει ένα πακέτο διάσωσης ανάλογο με αυτό της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, προκειμένου να σταματήσει η μετάδοση της κρίσης χρέους πριν αυτή φτάσει στην Ισπανία.
Ωστόσο, έπειτα από το ρεκόρ για την εποχή του ευρώ που καταγράφηκε την περασμένη Παρασκευή, στο 7,3%, η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς ομολόγου έχει αποκλιμακωθεί σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα του 7%, λόγω των αγορών από την ΕΚΤ.
Οι επόμενες κινήσεις της Λισσαβόνας θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τη σημερινή δημοπρασία, στην οποία η κυβέρνηση στοχεύει να αντλήσει από 750 εκατ. έως 1,25 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης 4ετών και 10ετών ομολόγων.
Το Reuters εκτιμά ότι το κόστος δανεισμού ενδέχεται να αγγίξει το ρεκόρ του 7% για τα 10ετή, από 6,806% που ήταν σε αντίστοιχη δημοπρασία του Νοεμβρίου. Τα 4ετή πορτογαλικά ομόλογα έχουν στη δευτερογενή αγορά απόδοση 5,81%, από 4,04% που είχαν στην προηγούμενη ανάλογη δημοπρασία, τον Οκτώβριο.
Είναι αμφίβολο το κατά πόσο η Πορτογαλία μπορεί να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το χρέος της με τέτοια επιτόκια, την ώρα που τον Απρίλιο καλείται να αποπληρώσει ομόλογα 4,5 δισ. ευρώ που λήγουν.
Υψηλό προβλέπεται το κόστος δανεισμού και της Ισπανίας, όταν η χώρα θα επιχειρήσει να πουλήσει 5ετή ομόλογα ύψους 3 δισ. ευρώ, την Πέμπτη.
****************

***********************
*************


ΥΓ) Η Πορτογαλία είναι η πρώτη χώρα από την υπερχρεωμένη ευρω-περιφέρεια που προχωρά φέτος σε δημοπρασία 10ετών ομολόγων. Αύριο, Πέμπτη, η Ιταλία θα πωλήσει ομολόγα ύψους 6 δισ. ευρώ (λήξεως 2015 και 2026) και η Ισπανία 3 δισ. ευρώ (λήξεως 2016).Το επιτόκιο του 10ετούς πρτογαλικού ομολόγου έχει ξεπεράσει το 7% τις 62 τελευταίες ημέρες. Η Ελλάδα προσέφυγε στο ΔΝΤ με το επιτόκιο του αντίστοιχου τίτλου να υπερβαίνει αυτό το επίπεδο για 17 ημέρες, ενώ η Ιρλανδία σε λιγότερο από 30 ημέρες.
Τις δύο προηγούμενες ημέρες, πάντως, το επιτόκιο υποχώρησε και κάτω από το 7% καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε αγορές πορτογαλικών, ελληνικών και ιρλανδικών ομολόγων. Συνολικά, οι αγορές τίτλων από την ευρω-τράπεζα έχουν ανέλθει στα 74 δισ. ευρώ.
Ακόμη και εάν η σημερινή δημοπρασία κριθεί επιτυχημένη, οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν πως η Πορτογαλία δεν θα αποφύγει τελικά να ζητήσει πακέτο διάσωσης από την Ε.Ε., καθώς η κυβέρνηση καλείται να δανειστεί από τις αγορές περί τα 20 δισ. ευρώ φέτος, εν μέρει για να καλύψει την αποπληρωμή χρεών με ωρίμαση Απριλίου. Παράλληλα, στην τελευταία έκθεσή της, που δημοσιοποιήθηκε χθες, η κεντρική τράπεζα της Πορτογαλίας παρατηρεί πως τα ίδια τα μέτρα λιτότητας τα οποία ελήφθησαν για να αποφευχθεί η προσφυγή στο Ταμείο Διάσωσης, είναι αυτά που θα οδηγήσουν και πάλι τη χώρα σε ύφεση. Η κεντρική τράπεζα προβλέπει συρρίκνωση του πορτογαλικού ΑΕΠ κατά 1,3% φέτος, έναντι εκτίμησης για μηδενική ανάπτυξη στην αμέσως προηγούμενη έκθεσή της, το φθινόπωρο.
Οι αναλυτές της Barclays υποστηρίζουν πως η συρρίκνωση έχει ήδη ξεκινήσει. «Βάσει των τελευταίων μακροοικονομικών στοιχείων για την βιομηχανική παραγωγή, τη δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα και τις λιανικές πωλήσεις, η εκτίμησή μας είναι πως το ΑΕΠ της Πορτογαλίας συρρικνώθηκε κατά 0,4% σε τριμηνιαία βάση το δ΄τρίμηνο», παρατηρεί σε σημείωμά της η Barclays.

Δεν υπάρχουν σχόλια: