Το Bloomberg News κατέθεσε αγωγή εναντίον της ΕΚΤ, ζητώντας την δημοσιοποίηση εγγράφων που δείχνουν πως η Ελλάδα χρησιμοποίησε παράγωγα προκειμένου να αποκρύψει το δημόσιο έλλειμμά της με αποτέλεσμα να πυροδοτηθεί έτσι η κρίση κρατικών χρεών στην περιοχή.
Η αγωγή ζητά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο να ανατρέψει την απόφαση της ΕΚΤ να μην αποκαλύψει δύο εσωτερικά έγγραφα που ετοιμάσθηκαν φέτος για το εξαμελές εκτελεστικό συμβούλιο της στη Φραγκφούρτη.
Τα έγγραφα δείχνουν πως η Ελλάδα χρησιμοποίησε τα swaps για να αποκρύψει τον δανεισμό της, σύμφωνα με το συνημμένο εξώφυλλο της 3/3 στα δύο έγγραφα που περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg News. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, παρακράτησε τα έγγραφα μετά την διάσωση των 110 δισ. ευρώ της Ελλάδας από τον μηχανισμό ΕΕ-ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τη μητρική εταιρία Bloomberg Finance LP του Bloomberg News που κατέθεσε την αγωγή, ο φάκελος πρέπει να αποκαλυφθεί για να σταματήσουν οι κυβερνήσεις να χρησιμοποιούν παράγωγα με αυτόν τον τρόπο και να φανεί πως οι ευρωπαϊκές αρχές αντέδρασαν με τις πληροφορίες που είχαν για τα swap. Η Ε.Ε. εξαρτάται από «τις χώρες-μέλη της και την ανοιχτή και διάφανη προσέγγισή τους σε θέματα που σχετίζονται με το επίπεδο των χρεών τους» αναφέρει το Μπλούμπεργκ στην αγωγή του. «Εάν η Ελλάδα απέτυχε να ακολουθήσει μία τέτοια προσέγγιση στο παρελθόν, υπάρχει επιτακτικό δημόσιο ενδιαφέρον για την αποκάλυψη σχετικών πληροφοριών».
Εκπρόσωπος της ΕΚΤ απέφυγε να σχολιάσει την αγωγή. Υπενθυμίζεται πως η ελληνική κυβέρνηση δεν αποκάλυψε αρχικά τα swaps τα οποία είχαν σχεδιασθεί για να τη βοηθήσουν να καλύψει εικονικά τους κανόνες για το έλλειμμα και το χρέος που είχε υποχρέωση να έχει τηρήσει όταν εντάχθηκε στο ευρώ το 2001.
Η Eurostat, δήλωσε τον περασμένο μήνα πως τα swaps πρόσθεσαν 5,3 δις. ευρώ στο χρέος της χώρας, χωρίς να δώσει αναλυτικές πληροφορίες. Από το 2009 ως σήμερα η συνεχής αναθεώρηση των εθνικών στοιχείων της Ελλάδας προκάλεσε μία άνοδο στο κόστος δανεισμού της που την ώθησε στο χείλος της χρεοκοπίας πυροδοτώντας την ευρωπαϊκή περιφερειακή κρίση του χρέους.
Όπως έγραψε ο Τρισέ στην απαντητική προς την αγωγή του Μπλούμπεργκ επιστολή της 21/10 «οι πληροφορίες που περιλαμβάνουν τα δύο έγγραφα θα υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου στον τρόπο άσκησης της οικονομικής πολιτικής». Ο Τρισέ απέρριψε το αίτημα της αγωγής λέγοντας πως «η αποκάλυψη (των εγγράφων) στις παρούσες συνθήκες των πολύ ευάλωτων αγορών ενέχει τον ουσιαστικό και οξύ κίνδυνο να ενισχύσει την μεταβλητότητα και αστάθειά τους».
Η ΕΚΤ εντόπισε για πρώτη φορά συναλλαγή swap με ασυνήθεις όρους τον Απρίλιο του 2009, επτά μήνες πριν ξεσπάσει η ελληνική κρίση σύμφωνα με το σημείωμα της 3/3. Σύμφωνα, δε, με το Μπλούμπεργκ «είναι εντελώς αδιευκρίνιστο εάν τότε η ΕΚΤ έκανε κάτι για να διερευνήσει το θέμα περαιτέρω». Διευκρινίζεται πως η Ελλάδα προχώρησε σε ένα μεγάλο αριθμό ιδιωτικών και εκτός αγοράς συναλλαγών με swaps από το 2001 ως το 2007, σύμφωνα με έκθεση της Eurostat της 15/11.
****************
Αναδημοσίευση από εδώ: Μήνυση Bloomberg κατά ΕΚΤ για τα swaps της Ελλάδας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου