Τα «άπλυτα» των ΗΠΑ στη φόρα.
Χιλιάδες απόρρητα έγγραφα, κυρίως αμερικανικών πρεσβειών, άρχισαν να δημοσιεύονται σε διάφορα έντυπα προκαλώντας αμηχανία...
«Ευαίσθητες πληροφορίες», αξιολογικές κρίσεις και χαρακτηρισμούς για ξένους ηγέτες, παρασκηνιακές διαβουλεύσεις αλλά τελικά όχι και τόσο «μη αναμενόμενες» ή «ζημιογόνες» για τα συμφέροντα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού περιέχουν οι αποκαλύψεις από διπλωματικά έγγραφα, που ξεκίνησαν σταδιακά από το απόγευμα της Κυριακής. Ορισμένες δε ενδεχομένως έχουν και τις «θετικές» τους πλευρές, όπως οι αποκαλύψεις για τους Αραβες ηγέτες που ζητούν επίμονα επίθεση εναντίον του Ιράν.
Οι αποκαλύψεις περίπου 250.000 εγγράφων μεταξύ του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και των αμερικανικών πρεσβειών ανά την υφήλιο, έγιναν μέσα από τις ιστοσελίδες των διεθνών εφημερίδων «New York Times», «Guardian», «Der Spiegel», «El Pais» και «Le Monde», ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ιστοσελίδα WikiLeaks θα προχωρήσει στη δημοσιοποίηση, ενδεχομένως από το Σαββατοκύριακο, ίσως και 3.000.000 απόρρητων και μη εγγράφων.
Σε μια πρώτη αντίδραση η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, έκρινε χτες ότι οι διαρροές εγγράφων της αμερικανικής διπλωματίας συνιστούν «μια επίθεση κατά της διεθνούς κοινότητας». Αφού καταδίκασε τη δημοσιοποίηση εξέφρασε «τη βαθύτατη λύπη των ΗΠΑ για τη δημοσίευση πληροφοριών που ήταν εμπιστευτικές» και είπε ότι πάντως δεν πρόκειται για την ...επίσημη πολιτική των ΗΠΑ.
Πλήθος εκτιμήσεων και ...χαρακτηρισμών.
Ειδικής μνείας χρήζουν οι αποκαλύψεις για τους Αραβες ηγέτες, που ζητούσαν αεροπορική επιδρομή και επίθεση εναντίον του Ιράν.
Συγκεκριμένα, ο βασιλιάς Αμπντουλάχ της Σαουδικής Αραβίας έχει επανειλημμένα προτρέψει τις ΗΠΑ να επιτεθούν στο Ιράν για να καταστραφεί το πυρηνικό του πρόγραμμα, αναφέρουν τηλεγραφήματα. Αξιωματούχοι σε Ιορδανία και Μπαχρέιν έχουν ζητήσει, σύμφωνα πάντα με τα έγγραφα, τη διακοπή του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος με κάθε τρόπο, ακόμη και με στρατιωτικά μέσα. Επίσης, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος αναφέρονται στο Ιράν ως «το κακό», «υπαρκτή απειλή» και ως «μια δύναμη που θα μας οδηγήσει στον πόλεμο».
Το Ισραήλ περιγράφεται ως «επίμονο» στην προσπάθειά του να διατηρήσει το περιφερειακό πυρηνικό του μονοπώλιο, ως χώρα με ετοιμότητα να επιτεθεί ακόμη και μόνη της κατά του Ιράν, και ότι κάνει απόπειρες να επηρεάσει την αμερικανική πολιτική.
Η «τρομοκρατία» εξακολουθεί να αποτελεί κεντρικό ζήτημα της αμερικανικής διπλωματίας και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά και ειδικά η υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, με οδηγία της, το 2009, ζητά να συγκεντρωθούν «προσωπικές, βιογραφικές, βιομετρικές πληροφορίες, στοιχεία για ρόλους, αποτελεσματικότητα, στιλ διαχείρισης και επιρροή σημαντικών αξιωματούχων του ΟΗΕ», αλλά και του ΓΓ, Μπαν Κι Μουν, και οτιδήποτε που να αποδεικνύει οποιαδήποτε σχέση αξιωματούχων του ΟΗΕ και τρομοκρατικών ομάδων. Σύμφωνα με τους «New York Times», τα αμερικανικά έγγραφα δείχνουν ότι τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η «Αλ Κάιντα», εξακολουθούν να βασίζονται σε Σαουδάραβες χρηματοδότες, ενώ καταρρίπτεται και ένας μύθος, αυτός της Βραζιλίας. Τα τηλεγραφήματα αποκαλύπτουν τη στενή συνεργασία των βραζιλιάνικων δυνάμεων ασφαλείας και της ABIN, με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ καθώς και αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα επίσης με τις πληροφορίες των «New York Times», η κινεζική κυβέρνηση φέρεται να είχε εξαπολύσει κυβερνοεπίθεση εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
Μερικές αποκαλύψεις, ακόμη, αναφέρουν ότι ΗΠΑ και Βρετανία ανησυχούν πως το πυρηνικό οπλοστάσιο του Πακιστάν δεν είναι ασφαλές και από το 2007 οι ΗΠΑ έχουν καταβάλει μια μεγάλη μυστική προσπάθεια, μέχρι στιγμής ανεπιτυχή, να αφαιρέσουν από έναν πακιστανικό ερευνητικό αντιδραστήρα εμπλουτισμένο ουράνιο, το οποίο Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνταν ότι θα χρησιμοποιηθεί ως παράνομη πυρηνική συσκευή. Οι ανησυχίες ΗΠΑ και Βρετανίας μπορεί να είναι κοινές ωστόσο δε διασώζουν το Λονδίνο από την «ισοπεδωτική κριτική» που γίνεται για τις βρετανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Για τον Χαμίντ Καρζάι, οι κρίσεις μόνο κολακευτικές δεν είναι καθώς είναι «παρανοϊκός» και «πάντα έτοιμος να ακούσει κάποια πληροφορία για συνωμοσία που εξυφαίνεται εναντίον του», ενώ τα έγγραφα βρίθουν αναφορών περί διαφθοράς στους κόλπους της κυβέρνησης. Επίσης, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι «κυρίαρχος αρσενικός σκύλος», η ρωσική κυβέρνηση φέρεται να έχει διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα, ενώ περιγράφεται αναλυτικά η «ειδική σχέση» μεταξύ Βλαντιμίρ Πούτιν και Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Κατά τα λοιπά, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα «Τεφλόν» Μέρκελ, «αποφεύγει τα ρίσκα αλλά είναι σχετικά δημιουργική», ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, είναι «γυμνός αυτοκράτορας».
Αμερικανοί διπλωμάτες παρακολουθούν εξονυχιστικά και τις κινήσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, από το 2002, αλλά δεν εκφράζουν καμία ανησυχία για την εφαρμογή του νόμου της σαρίας, διακατέχονται ωστόσο από σκεπτικισμό όσον αφορά στην αξιοπιστία της Τουρκίας ως «συμμάχου». Πάντως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, περιγράφεται ως «ιδιαίτερα επικίνδυνος» ενώ στην Ουάσιγκτον υπάρχει ανησυχία όσον αφορά στο φερόμενο «νεο-οθωμανικό» του δόγμα.
Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, σε ένα από τα έγγραφα, που αποδίδεται στον Ζαν - Νταβίντ Λετίβ, διπλωματικό σύμβουλο του Προέδρου Νικολά Σαρκοζί, παρουσιάζεται ως «τρελός που ετοιμάζεται να μετατρέψει τη χώρα του σε μια άλλη Ζιμπάμπουε»...
Στοιχεία και για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με όσα διαρρέουν, στα απόρρητα έγγραφα του Wikileaks υπάρχουν αναφορές - οι περισσότερες της αμερικανικής πρεσβείας - για την Ελλάδα. Σε αυτά περιγράφεται η ανησυχία για τις σχέσεις της κυβέρνησης Καραμανλή με τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας, αλλά και σε στρατιωτικό επίπεδο, ακόμη και για ιδιότυπες και ιδιόμορφες δοσοληψίες με συγκεκριμένους Ελληνες και Ρώσους αξιωματούχους με ανταλλαγές πληροφοριών. Εκφράζονται επίσης παράπονα για τη δήθεν «φοβική» και «καθόλου καλή συμπεριφορά της Ελλάδας στους ΝΑΤΟικούς συμμάχους (δηλαδή, ότι έπρεπε να δώσει περισσότερα), ενώ ακόμα υπάρχουν ανησυχίες για την «κλιμακούμενη εγκληματικότητα», την αυξημένη «τρομοκρατία» και τους «επικίνδυνους και ακραίους ισλαμικούς θύλακες στην καρδιά της Αθήνας». Για την περίπτωση της ΠΓΔΜ, εκφράζονται απόψεις Γάλλων διπλωματών ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου θα είναι πιο «ευέλικτη».
Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στο Κυπριακό, όπου η Τουρκία εμφανίζεται να ζητά μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ στο ζήτημα, ενώ η τουρκική κυβέρνηση εμφανίζεται, επίσης, ικανοποιημένη από την πολιτική του Γ. Παπανδρέου.
**************
Αναδημοσίευση από εδώ: ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ WIKILEAKS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου