15/11/10

Ευρωπαϊκή κατάρρευση....

Η Ιρλανδία συζητεί με την Ε.Ε. προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης!
Σε προκαταρκτικές συζητήσεις με την Ε.Ε. προκειμένου να ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης βρίσκεται η Ιρλανδία, την ώρα που ο Ντομινίκ Στρος Καν δηλώνει ότι η χώρα της ευρωζώνης που αντιμετωπίζει κρίση δανεισμού «μπορεί να τα καταφέρει μόνη της».
Αξιωματούχοι των Βρυξελλών βρίσκονται ήδη στο Δουβλίνο προκειμένου να μελετήσουν τις λεπτομέρειες σε περίπτωση που η Ιρλανδία ζητήσει τελικά την βοήθεια της Ε.Ε. Όπως μεταδίδει μάλιστα το BBC, το ζήτημα πλέον δεν είναι το αν αλλά το πότε θα διατυπωθεί το ιρλανδικό αίτημα προς τις Βρυξέλλες.
Πάντως, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε από τη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας ότι το Δουβλίνο μπορεί να αντιμετωπίσει με τις δικές του δυνάμεις τις προκλήσεις. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να συνδράμει, εφ’ όσον του ζητηθεί.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αρμόδιος για τις νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε στη φινλανδική τηλεόραση ότι η Ε.Ε. «είναι έτοιμη και ελέγχει την κατάσταση σε συνεννόηση με τις ιρλανδικές αρχές». Ο Ρεν διευκρίνισε ότι το θέμα της Ιρλανδίας θα τεθεί επί τάπητος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη.
Πορτογαλία: «Ίσως αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε το ευρώ»!
Ενδεχόμενο κυβερνητικού αδιεξόδου θα μπορούσε να οδηγήσει την Πορτογαλία εκτός ευρωζώνης, προειδοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Λουίς Αμάντο.
Ο κ. Αμάντο επισημαίνει ότι αν δεν καταστεί δυνατή η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η χώρα ίσως κληθεί να εγκαταλείψει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. «Βρισκόμαστε ενώπιον ακραίας κατάστασης και χρειαζόμαστε έναν μεγάλο συνασπισμό» λέει ο Λουίς Αμάντο, τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση αναπόφευκτα οι αγορές θα αναγκάσουν τη Λισαβόνα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.
Η Πορτογαλία αντιμετώπισε μια απότομη απώλεια της εμπιστοσύνης των επενδυτών τις τελευταίας εβδομάδες, καθώς οι ανησυχίες για την Ιρλανδία ενέτειναν τους φόβους, σπρώχνοντας τα πορτογαλικά ομόλογα σε κλείσιμο με τα υψηλότερα επιτόκια αφότου η χώρα εντάχθηκε στη ζώνη του ευρώ.
«Πιστεύω ότι τα πολιτικά κόμματα κατανοούν ότι η άλλη εναλλακτική λύση για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε είναι τελικά η αποχώρηση από το ευρώ. Αυτή είναι μια κατάσταση που αναπόφευκτα θα μας αναγκάσουν να εξετάσουμε οι αγορές» προειδοποίησε.
Μεγάλο μέρος της ανησυχίας για τις προσπάθειες της Πορτογαλίας για την μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού τις περασμένες εβδομάδες ήρθε από τις αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο η αντιπολίτευση των Σοσιαλδημοκρατών θα υποστηρίξει τον προϋπολογισμό λιτότητας του 2011 στη Βουλή.
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση, που δεν διαθέτει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, χρειάζεται υποστήριξη από την αντιπολίτευση για να περάσει τον προϋπολογισμό.
Οι Σοσιαλιστές και οι Σοσιαλδημοκράτες κατέληξαν τελικά σε συμφωνία που θα οδηγήσει στην έγκριση του προϋπολογισμού για το 2011 κατά την πρώτη του ανάγνωση στο Κοινοβούλιο εντός των ημερών, αλλά οι επενδυτές παρακολουθούν στενά μέχρι την τελική ψηφοφορία στις 24 Νοεμβρίου.
Ελλάδα: Ιερά εξέταση από την τρόικα!
Με πρόταση για πακέτο πρόσθετων µέτρων 2 δισ. ευρώ προσέρχεται σήµερα η κυβέρνηση στη διαπραγµάτευση µε την τρόικα για τον προϋπολογισµό του 2011 που κατατίθεται την Πέµπτη.
Το πακέτο µέτρων συζητήθηκεστη σύσκεψητουΣαββάτουυπότον Πρωθυπουργό και περιλαµβάνει κυρίως µέτρα για τις ∆ΕΚΟ, προϋπολογισµού περίπου 500 εκατ. ευρώ και για τους τοµείς της υγείας και των ασφαλιστικών ταµείων, προϋπολογισµού πάνω από 1 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για διαπραγµάτευση θρίλερ αφού από την έκβασή της θα κριθεί η χορήγηση της τρίτης δόσης του δανείου τον ∆εκέµβριο.
Οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της τρόικας Πολ Τόµσεν του ∆ΝΤ, Σερβάζ Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο µόνιµος αντιπρόσωπος του ∆ΝΤ στην Αθήνα Μποµπ Τράα είχαν το πρώτο τους ραντεβού σήµερα το πρωί στις 09.30 µε τον υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον υφυπουργό Φίλιππο Σαχινίδη και τον πρόεδρο του Συµβουλίου Οικονοµικών Εµπειρογνωµόνων Γιώργο Ζαννιά.
Ολα στο τραπέζι.
Η συνάντηση επρόκειτο να κρατήσει 2-3 ώρες καθώς στο τραπέζι βρίσκονται όλα τα καυτά θέµατα: από τη µείωση των δαπανών στις ∆ΕΚΟ και το ∆ηµόσιο, δηλαδή τις αµοιβές των δηµοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων ∆ΕΚΟ αλλά και την απασχόληση στο ∆ηµόσιο, µέχρι τις ιδιωτικοποιήσεις, το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων και την αύξηση του µεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από 11% σε 13%.
Η αντιπροσωπεία της τρόικας θα συνεχίσει τις επαφές της ώς το τέλος της εβδοµάδας µε άλλους υπουργούς και φορείς, καθώς και µε την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειµένου να συντάξει την έκθεσή της για την αξιολόγηση της προόδου που έχει συντελεσθεί και να την υποβάλει στο ∆ΝΤ και την Ε.Ε. για να εγκρίνουν την τρίτη δόση του δανείου.
Για έλλειµµα, χρέος.
Η ένταση αναµένεται να κορυφωθεί από τη δηµοσιοποίηση, απότην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, το µεσηµέρι σήµερα, της οριστικής εκτίµησης για το µέγεθος του ελλείµµατος και του δηµοσίου χρέους του 2009. Σύµφωνα µε πληροφορίες, το έλλειµµα θα κυµανθεί στο 15,4% του ΑΕΠ και το χρέος στο 127,6% έναντι της προηγούµενης εκτίµησης της Eurostat, τον Απρίλιο, για έλλειµµα 13,6% και δηµόσιο χρέος 113,4%. Η µεγάλη αυτή αναθεώρηση έχει την αντανάκλασή της και στη φετινή χρονιά. Ετσι, το έλλειµµα φέτος αναµένεται να διαµορφωθεί κοντά στο 9,5% και το χρέος κοντά στο 144% του ΑΕΠ.
Με το έλλειµµα και το χρέος στα ύψη, η κυβέρνηση είναι υποχρεωµένη να παρουσιάσει πειστικά µέτρα για τη µείωσή τους το 2011, πέραν των όσων ήδη έχουν συµφωνηθεί στο ∆ηµόσιο. Κι αυτό γιατί ενώ το έλλειµµα το 2010 µειώνεται πράγµατι, όπως αναµένεται να επισηµάνει και ο κ. Παπακωνσταντίνου στο πλαίσιο των συναντήσεων µε την τρόικα, κατά 6% του ΑΕΠ, παραµένει πάνω από το επιδιωκόµενο επίπεδο. ∆ηλαδή κλείνει περίπου στο 9,5% αντί του 8,1% του ΑΕΠ.
∆εδοµένου ότι ο στόχος για το έλλειµµα του 2011 σύµφωνα µε πληροφορίες παραµένει στο 7,6% του ΑΕΠ, αυτό σηµαίνει ότι απαιτούνται πρόσθετα µέτρα.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι µπορεί ο στόχος να επιτευχθεί µε µέτρα ώς 2 δισ. ευρώ, ενώ η αντιπροσωπεία της τρόικας πιστεύει πως χρειάζονται πάνω από τα διπλάσια. Εκεί είναι που θα εστιασθεί η διαπραγµάτευση των επόµενων ηµερών.
Η κατεύθυνση των µέτρων.
Τα µέτρα που ετοιµάζει η κυβέρνηση και συζητήθηκαν στη σύσκεψη του Σαββάτου εντοπίζονται κυρίως σε δύο τοµείς:
1) Στην αναδιάρθρωση των ∆ΕΚΟ και των φορέων του ∆ηµοσίου. Προβλέπεται κλείσιµο ορισµένων ∆ΕΚΟ και φορέων και συγχωνεύσεις τους µε άλλους, µε µετατάξεις προσωπικού και µη ανανέωση συµβάσεων των εργαζοµένων.
Η αρχή θα γίνει µε τις συγκοινωνίες της Αθήνας. Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης θα αυξηθούν και οι τιµές των εισιτηρίων. Συνολικά, πάντως, από το µέτρο αυτό δεν αναµένεται να εξοικονοµηθούν περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ.
2) Στον τοµέα της υγείας και των ασφαλιστικών ταµείων. Ειδικότερα, από τα νοσοκοµεία, την εισαγωγή διπλογραφικού συστήµατος, τη µηχανοργάνωση, το νέο σύστηµα προµηθειών και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση το υπουργείο Οικονοµικών υπολογίζει ότι µπορεί να υπάρξει εξοικονόµηση πάνω από 1 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι η τρόικα θα πιέσει για περισσότερα και πιο αποτελεσµατικά ίσως µέτρα.Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα αναχωρήσει την Τρίτη για τις Βρυξέλλες, όπου θα παραστεί στο Συµβούλιο Υπουργών Οικονοµίας της ευρωζώνης και την Τετάρτη στο ECOFIN. Κυρίαρχο θέµα αναµένεται να είναι οι εξελίξεις σε Πορτογαλία και Ιρλανδία, ενώ είναι βέβαιο πως η Ελλάδα θα επανέλθει στο τραπέζι καθώς το συζητούµενο πρόβληµα άρχισε από αυτήν.
******************
Αναδημοσίευση από εδώ : «ΤΑ ΝΕΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: