ΠΑΚΙΣΤΑΝ: Σε 8 εκατομμύρια αυξήθηκε ο αριθμός των ανθρώπων που κινδυνεύουν άμεσα αν δε βοηθηθούν!
Σε οκτώ εκατομμύρια αυξήθηκε ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια μετά τις πλημμύρες που έπληξαν το Πακιστάν, ανακοίνωσε χτες ο ΟΗΕ, διπλασιάζοντας σχεδόν τις εκτιμήσεις του μέσα σε μία μέρα. Γεγονός που αποδεικνύει την τραγική και μακάβρια κατάσταση που επικρατεί σε αυτό το «αρχιπέλαγος» της μιζέριας και της απόλυτης καταστροφής στο οποίο έχει μεταμορφωθεί μεγάλο τμήμα του Πακιστάν, από το βορρά μέχρι τις παράκτιες περιοχές της χώρας.
Με 20 εκατομμύρια πληγέντες, πάνω από 4 εκατομμύρια αστέγους, 1.600 νεκρούς επισήμως, παιδιά να πεθαίνουν από την πείνα, εκατομμύρια να απειλούνται από την πείνα και τις μολυσματικές ασθένειες και τους φόβους για εκδήλωση ασθενειών από την κατανάλωση μολυσμένου νερού στο Πακιστάν, μετά το θάνατο τριών παιδιών σε καταυλισμό στο Καράτσι, στο νότιο τμήμα της χώρας, να εντείνονται συνεχώς. Το χειρότερο, η πακιστανική μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε ότι τα νερά στις πλημμυρισμένες περιοχές δεν πρόκειται να υποχωρήσουν πριν από τα τέλη Αυγούστου.
Οι πλημμύρες ήταν η χαριστική βολή σε ένα λαό 170 εκατομμυρίων, όπου πάνω από το ένα τρίτο διαβίωνε πριν τις πλημμύρες σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης. Σε ένα λαό που διαβιώνει στη φτώχεια και την καταπίεση εξαιτίας μίας βαθύτατα διεφθαρμένης ολιγαρχίας, που απλώς εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα και των αφεντικών της, των ιμπεριαλιστών, που έχει υποστεί τον κατατρεγμό συνεχών πραξικοπημάτων είτε αποτελεί το «κρέας για τα κανόνια» των πολέμων τους...
Οσο για την ανθρωπιστική βοήθεια, είναι απελπιστικά λίγη και δε φτάνει ποτέ σε μεγάλο τμήμα των πληγέντων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι οι επιχειρήσεις αρωγής δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν από τη βάση στο Τζακομπαμπάντ - κομβικό σημείο στις πληγείσες περιοχές - καθώς «ελέγχεται πλήρως από τις αμερικανικές δυνάμεις», όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Κουσνούτ Λασάρι, κατά την κατάθεσή του στην αρμόδια επιτροπή της πακιστανικής Γερουσίας, όσον αφορά στο συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα «Dawn».
«Οι τρομοκράτες θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση», δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Τζον Κέρι.
Φόβοι για ξεσηκωμό του λαού!
Ομως, η κοινωνική αναταραχή που είναι προ των πυλών, όπως ομολογούν πλέον όλοι, είναι η μεγάλη ανησυχία και ο ΟΗΕ σπεύδει να πιέσει τη διεθνή κοινότητα όχι για τη διάσωση και την αρωγή των πληγέντων αλλά για να προλάβει τα χειρότερα. Ο ΟΗΕ έκανε έκκληση για μια ακόμα φορά στη διεθνή κοινότητα να δράσει άμεσα, ενώ κάλεσε και σε έκτακτη σύσκεψη για την προώθηση και το συντονισμό της βοήθειας.
Ολοι πλειοδοτούν. Δημοσίευμα των «Financial Times» εμφανίζει την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (ADB) έτοιμη να «προσφέρει» άμεσα 2 δισ. δολάρια. Πώς; Με δάνειο φυσικά. Ο γενικός διευθυντής της τράπεζας για την περιοχή της Κεντρικής και Δυτικής Ασίας, Χουάν Μιράντα, φέρεται να δήλωσε ότι η ADB θα δημιουργήσει επίσης έναν ειδικό λογαριασμό για να διοχετεύσει κεφάλαια από δωρητές και πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον Ζαρντάρι για να συζητήσουν τους όρους του δανείου, που «αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ευνοϊκοί». Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, απαντώντας στις ανακοινώσεις της ΕΕ περί «αύξησης» της βοήθειας, έσπευσε να δηλώσει ότι οι ΗΠΑ είναι η χώρα που «προσφέρει τη μεγαλύτερη» βοήθεια και αύξησε το ποσό από 90 σε 150 εκατομμύρια δολάρια.
Ολα αυτά ενώ ο πρεσβευτής του Πακιστάν στη Βρετανία, Ουατζίντ Σαμσούλ Χασάν, δήλωσε ότι το κόστος της ανοικοδόμησης ενδέχεται να φθάσει τα 15 δισ. δολάρια.
Τέλος, η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να στείλει μια μονάδα έξι μεταγωγικών ελικοπτέρων και περισσότερους από 300 άνδρες για να πραγματοποιήσουν αποστολές διάσωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου