5/6/10

5 Ιουνίου 2010: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος!

Η κρίση της βιοποικιλότητας στο επίκεντρο της Ημέρας Περιβάλλοντος :
«Πολλά είδη, ένας πλανήτης, ένα μέλλον»! 

Η σημερινή Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος γίνεται και πάλι αφορμή να ακουστούν οι υποκριτικές διακηρύξεις περί οικολογικής ευαισθησίας.
Κύριος στόχος όλων αυτών, να προβληθεί η «πράσινη οικονομία» και η «πράσινη πολιτική», ως δήθεν αναγκαία διέξοδος για την προστασία του περιβάλλοντος.
Πρόκειται, όμως, για μια πολιτική, η οποία όχι μόνο δεν αμφισβητεί τη ληστρική δράση του σύγχρονου "Μοντέλου Οικονομικής Ανάπτυξης και Παραγωγής" σε βάρος του περιβάλλοντος, όπως η βιομηχανική ρύπανση, η εμπορευματοποίηση της γης με επακόλουθο την καταστροφή των δασών και των άλλων οικοσυστημάτων, η μόλυνση του αέρα και των θαλασσών, αλλά, αντίθετα, επιδιώκει να δημιουργήσει νέα πεδία δράσης, με αντικείμενο ακόμη και το περιβάλλον, για τη στήριξη της κερδοφορίας του Μοντέλου αυτού. Αλλωστε, όπως είχε δηλώσει ωμά πρώην υφυπουργός της ΝΔ, «οι πράσινες μπίζνες είναι οι καλύτερες μπίζνες». Από κοντά και η νυν υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του ΠΑΣΟΚ Τ. Μπιρμπίλη, μιλώντας σε πρόσφατο συνέδριο, δήλωσε: «Αποτελεί κυβερνητική πρωτοβουλία να διευκολυνθεί η πράσινη επιχειρηματικότητα και να υποστηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας, ώστε να περάσουν σε μια εποχή πιο ''πράσινης'' λειτουργίας».
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι για μιαν απλή, συμβολική ετήσια αναφορά στα οικολογικά μας καθήκοντα.Η επιβάρυνση και η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι παγκόσμιο πρόβλημα, που επηρεάζει καθημερινά όλους, και η αντιμετώπισή του είναι ευθύνη όλων, κάθε μέρα και κάθε ώρα. Βασική αιτία του προβλήματος είναι η ραγδαία ανάπτυξη των βιομηχανικών χωρών, η αντιγραφή του προτύπου από τις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και η ίδια η υποανάπτυξη που οδηγεί σε υποχρεωτική αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων. Ταυτόχρονα η οικονομική κρίση χρησιμοποιείται ανοιχτά ως μοχλός πίεσης για την άρση των περιορισμών στην προστασία του περιβάλλοντος. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότερες προτάσεις επενδύσεων πλέον στην χώρα μας, ακολουθούν λίγο έως πολύ τη γνωστή παρωχημένη λογική: έργα μεγάλης κλίμακας που αγνοούν το περιβαλλοντικό κόστος και έχουν αμφίβολη βιωσιμότητα.
Η 5η Ιουνίου ορίστηκε από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πριν από 37 χρόνια για να θυμίζει τη σημασία της Διάσκεψης της Στοκχόλμης για το Ανθρώπινο Περιβάλλον, στις 5 Ιουνίου του 1972. Είναι ένα από τα βασικά μέσα που χρησιμοποιεί ο διεθνής οργανισμός για να δίνει κάθε χρόνο μια νέα ώθηση στον προβληματισμό, την ενεργοποίηση και τη δράση κυβερνήσεων και πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος. Το ειδικό θέμα της φετινής εκστρατείας είναι η κρίση της βιοποικιλότητας. Το 2010 έχει κηρυχθεί από τον ΟΗΕ Έτος Βιοποικιλότητας, ενώ η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει θέμα «Πολλά είδη, ένας πλανήτης, ένα μέλλον».Η διεθνής κοινότητα απέτυχε παταγωδώς να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για την προστασία της βιοποικιλότητας έως το 2010, προειδοποιεί ο ΟΗΕ με ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντοςς. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, ο Οργανισμός τονίζει ότι η προστασία της ζωής και των φυσικών πόρων δεν είναι πολυτέλεια –είναι αντίθετα απολύτως αναγκαία!«Η οικολογική υποδομή του πλανήτη προσφέρει υπηρεσίες στην ανθρωπότητα οι οποίες σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις υπερβαίνουν τα 70 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο» δήλωσε ο Ακίμ Στάινερ, εκτελεστικός διευθυντής του UNEP (Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών).
«Η κακοδιαχείρηση των φυσικών πόρων και των πόρων που βασίζονται στην φύση υπονομεύει την ανάπτυξη σε μια κλίμακα που υπερβαίνει δραματικά την τρέχουσα οικονομική κρίση» προειδοποίησε. Η κοινή δέσμευση για μια «σημαντική μείωση» του ρυθμού απώλειας βιοποικιλότητας, με έτος-στόχο το 2010, καθορίστηκε στο πλαίσιο της διεθνούς Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα, και συμπεριελήφθη από τον ΟΗΕ στους λεγόμενους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας. «Δεν υπάρχει ούτε μια χώρα στον κόσμο που να έχει πετύχει αυτόν το στόχο. Συνεχίζουμε να χάνουμε βιοποικιλότητα με πρωτοφανή ρυθμό» δήλωσε προ ημερών ο Αχμέντ Ντιογκλάφ, εκτελεστικός διευθυντής της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Βιολογική Ποικιλότητα. Επισήμανε ότι η Γη φαίνεται πως έχει εισέλθει σε μια περίοδο μαζικής εξάλειψης ειδών, δεδομένου ότι ο ρυθμός απώλειας είναι έως και 1.000 φορές υψηλότερος από ό,τι πριν την εμφάνιση του ανθρώπου. Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της λεγόμενης Κόκκινης Λίστας των απειλούμενων ειδών, σε κίνδυνο εξαφάνισης βρίσκονται σήμερα ένα στα τρία αμφίβια, ένα στα οκτώ πτηνά και ένα στα τέσσερα θηλαστικά.
Ας γίνει η κάθε μέρα, μέρα Περιβάλλοντος!
Ας αγαπήσουμε το περιβάλλον και ας αγωνιστούμε για αυτό!
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΑΡΘΕΝΩΝ ΟΙΚΟΤΟΠΩΝ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΔΗΘΕΝ "ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ"!
ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΘΕΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΜΑΝΔΥΑ!
Δεν μπορούμε να ανεχθούμε την καταστροφή του νοτιότερου στην Ευρώπη δάσους οξυάς! Δεν θα επιτρέψουμε την καταστροφή του νοτιότερου στην Βαλκανική Βιοτόπου για τις καφέ αρκούδες! Θα εμποδίσουμε την καταστροφή των μοναδικών για την Ελλάδα οικοτόπων της Κεφαλληνιακής Ελάτης όπου αναπτύσσονται υγιείς πληθυσμοί Ζαρκαδιών και Λύκων. Θα δώσουμε μια ελπίδα επιβίωσης για το τελευταίο ζευγάρι Αετών και ένα από τα τελευταία κοπάδια αγριοκάτσικων που συναντάμε στην Χώρα μας. Κι ίσως κάποτε δούμε να ξαναεπιστρέφει και ο Λίγκας, που λίγα χρόνια πριν, λόγω των έργων εκτροπής του Εύηνου ποταμού ( πάλι με οικολογικό μανδύα : για να μην χάνεται το νερό στην Θάλασσα ..) χάθηκε για πάντα. Επειδή λοιπόν εμείς πιστεύουμε ότι τα Ποτάμια πρέπει να φθάνουν στην Θάλασσα, ότι οι Βουνοκορφές πρέπει να ατενίζουν τα σύννεφα και ότι αν θέλουμε να σώσουμε τον Πλανήτη μας , πρέπει πριν και πάνω από όλα να σεβόμαστε την Πραγματική Φύση, για αυτό και απαιτούμε την πλήρη και άμεση προστασία του Περιβάλλοντος στην Ναυπακτία.

Συνδράμετε-Ενισχύστε και Διαδώστε
την

Δεν υπάρχουν σχόλια: