Εκφράζουμε την αντίθεση μας στις μεταλλευτικές δραστηριότητες εξόρυξης βωξίτη από την εταιρία ΕΛΜΙΝ στη θέση ‘Κοκκινόβραχος’ που βρίσκεται στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Οίτης.
Η Οίτη, είναι βουνό με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, βιοποικιλότητα και ιστορία, προστατευόμενη από το δίκτυο NATURA 2000 περιοχή και με Εθνικό Δρυμό από το 1966. Πιστεύουμε ότι οι παράνομες εξορύξεις βωξίτη που εδώ και χρόνια συνεχίζονταν με την ανοχή των αρμόδιων Υπηρεσιών απειλούν την ισορροπία του οικοσυστήματος (πηγές, υπόγεια νερά, ελατοδάσος, χλωρίδα, πανίδα, κλπ), και θα βλάψουν ανεπανόρθωτα την ήπια τουριστική ανάπτυξη της περιοχής που τα τελευταία χρόνια δίνει ζωή στην περιοχή και θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία.
Θυμίζουμε ακόμα την 93493/23-12-2008 απόφαση του τότε υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κων. Κιλτίδη για απαγόρευση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη θέση ΄Κοκκινόβραχος’ η οποία ουδέποτε εφαρμόστηκε από την εταιρεία. Στην απόφασή του αυτή ο κ. Υφυπουργός αναφέρει ότι η υπόγεια εκμετάλλευση λατομείου στη θέση «Κοκκινόβραχος» βρίσκεται εντός του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Οίτης και έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 13 του Ν. 1734/87 με το οποίο απαγορεύεται η έγκριση των μεταλλευτικών εργασιών εντός των πυρήνων των Εθνικών Δρυμών και συμπληρωματικά επικαλείται την με αρ. 96996/2876/3-8-2006 εγκύκλιο για επεμβάσεις στο υπέδαφος που προστατεύονται από τη Δασική Νομοθεσία, όπου προσδιορίζεται η αρμοδιότητα της Δασικής Υπηρεσίας και επί του υπεδάφους των εκτάσεων που προστατεύει.
Πρόσφατα, μετά την απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Φθιώτιδας να σταματήσει την χωρίς άδεια χρήση εκρηκτικών για εξόρυξη βωξίτη στη θέση «Κοκκινόβραχος» στον Εθνικό Δρυμό δημιουργήθηκε ένα κλίμα αφόρητων πιέσεων προς τη Δασική Υπηρεσία και την Περιφέρεια Στερεάς με πρωταγωνιστές την Διοίκηση της εταιρείας ΕΛΜΙΝ, το Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας και τη ΝΕ ΠΑΣΟΚ Φθιώτιδας. Οι πιέσεις αυτές σε συνδυασμό με την κατάληψη της Διεύθυνσης Δασών Φθιώτιδας από τους εργαζόμενους οδήγησαν σε ανάκληση της απόφασης. Προχωρώντας παραπέρα η εταιρεία δεν δίστασε να μηνύσει το Δασάρχη Φθιώτιδας! Παρόμοια τακτική πιέσεων είχε ακολουθήσει η εταιρεία ΕΛΜΙΝ και πριν ένα χρόνο όταν απορρίφθηκε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο του Νομού και το Δήμο Γοργοποτάμου το αίτημα της να επεκτείνει τις μεταλλευτικές της δραστηριότητα σε όλη την Οίτη με τη διενέργεια διερευνητικών γεωτρήσεων στα όρια του Δήμου Γοργοποτάμου, αίτημα στο οποίο ήταν αντίθετη ολόκληρη η τοπική κοινωνία.
Τέτοιες εκβιαστικές πρακτικές και παρεμβάσεις στο έργο των Δημόσιων Διοικητικών Υπηρεσιών μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους. Κατανοούμε την ανησυχία των εργαζομένων σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική περίοδο αλλά πιστεύουμε ότι η κινδυνολογία για κλείσιμο της εταιρείας και απώλεια δεκάδων θέσεων εργασίας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η απόφαση της Δασικής Υπηρεσίας αφορά μόνο τη συγκεκριμένη θέση «Κοκκινοβραχος» η οποία βρίσκεται εντός του Εθνικού Δρυμού και όχι τη συνολική μεταλλευτική δραστηριότητα της εταιρείας που είναι κερδοφόρος. Η εταιρεία επικαλείται τις θέσεις εργασίας για να συνεχίσει ανενόχλητη την εξόρυξη σε μια θέση με πλούσιο μετάλλευμα χωρίς να τηρεί την περιβαλλοντική νομοθεσία.
Εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στον αγώνα των κατοίκων και των συλλόγων προστασίας του περιβάλλοντος να προστατεύσουν το δάσος και τον Εθνικό Δρυμό Οίτης και θα στηρίξουμε τις προσπάθειες των αρμοδίων υπηρεσιών του κράτους να εφαρμοσθεί το κοινοτικό και εθνικό θεσμικό πλαίσιο προστασίας των Εθνικών Δρυμών.
* Το θέμα των δυσμενών επιπτώσεων στο περιβάλλον από την ανεξέλεγκτες εξορύξεις μεταλλεύματος στην περιοχή της Οίτης έχουμε και στο παρελθόν αναδείξει με ανακοινώσεις μας και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταθέσει σχετικές ερωτήσεις στην Βουλή και την Ευρωβουλή.
* Να μην επιτρέψουμε η οικονομική κρίση να γίνει πρόσχημα να μην τηρούνται οι νόμοι για την προστασία του περιβάλλοντος όπως έγινε πρόσχημα για επίθεση ενάντια στο εισόδημα και τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.
* Να μην επιτρέψουμε να γίνει η Οίτη και ο Εθνικός Δρυμός κρανίου τόπος όπως η Γκιώνα στο όνομα της αύξησης των κερδοφορίας των ιδιωτικών επιχειρήσεων.
* Τέλος, θα θέλαμε να τονίσουμε η προστασία της βιοποικιλότητας για την οποία τόσα πολλά λέγονται και τόσα λίγα γίνονται (βλέπε ανέξοδες δηλώσεις του Πρωθυπουργού κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λαμία), επιβάλλεται από την ανάγκη ορθολογικής και αειφορικής διαχείρισης των φυσικών πόρων, συνεπώς για την επιβίωση του ίδιου του ανθρώπου. Και είναι καιρός η Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου