4/5/10

Σενάρια τρόμου με δανειακές οφειλές!

Την ώρα που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σπεύδουν στην οικονομική διάσωση της Ελλάδας πριν από τη 19η Μαΐου, ημερομηνία όπου το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να αποπληρώσει δανειακές οφειλές άνω των οκτώ δισ. ευρώ, οικονομολόγοι και στρατηγικοί αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν το χρέος που λήγει τους επόμενους μήνες.
«Η προοπτική της κάλυψης αυτού του χρέους χωρίς να έχει εξασφαλισθεί η αναγκαία χρηματοδότηση αποτελεί σενάριο τρόμου», εκτιμά ο Πίτερ Τσάτγουελ, στρατηγικός αναλυτής στην Credit Suisse.
Οι προγραμματισμένες αποπληρωμένες χρέους για Ιταλία και Πορτογαλία από τώρα μέχρι τον Σεπτέμβριο ισοδυναμούν με το 9,7% και 8,1% του ΑΕΠ αντιστοίχως.
Το Βέλγιο, το οποίο βρίσκεται εν τω μέσω πολιτικής κρίσης στον απόηχο της κατάρρευσης της κυβέρνησης την προηγούμενη εβδομάδα, θα πρέπει εντός των επομένων πέντε μηνών να καλύψει οφειλές που ισοδυναμούν με το 11,3% του ΑΕΠ.
«Μοιάζει κάπως με γρίπη. Δεν μπορεί κανείς να σταματήσει την εξάπλωσή της», διαπιστώνει ο Γκάρι Πόλακ της Deutsche Bank αναφερόμενος στους φόβους μήπως καταστεί πιο δύσκολο για τις χώρες της Ευρώπης να πωλήσουν κρατικό χρέος στους επενδυτές.
Ο Κένεθ Ρόγκοφ, πρώην οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είχε τονίσει σε πρόσφατες δηλώσεις του στο Βloomberg ότι η Ελλάδα ίσως να μην είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που θα χρειασθεί οικονομική στήριξη. «Είναι αρκετά πιθανό να χρειασθεί ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ τουλάχιστον σε μία ακόμη χώρα της Ευρωζώνης μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια», είχε επισημάνει ο κ. Ρόγκοφ.
Οι υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης που προβληματίζουν τους αναλυτές -Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία και Ισπανία- αντιμετωπίζουν χρηματοοικονομικούς κινδύνους ανάλογους με της Ελλάδας, με Πορτογαλία και Ιταλία να εμφανίζουν τις υψηλότερες, βραχυπρόθεσμες ανάγκες αποπληρωμής κρατικού χρέους ως ποσοστού επί του ΑΕΠ.
Από την άλλη πλευρά, ο Στίβεν Μέιτζορ, αναλυτής της HSBC, θεωρεί ότι το Βέλγιο δεν κινδυνεύει να βρεθεί σε δημοσιονομική κρίση ανάλογη με την ελληνική.
Τι συμβαίνει όμως με τη Βρετανία; Moody's και Standard & Poor's έχουν προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο να χάσει την πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ, εξαιτίας των υψηλών επιπέδων δημοσίου χρέους.

************
Αναδημοσίευση από εδώ: Σενάρια τρόμου με δανειακές οφειλές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: