7/4/10

Συνεχίζεται ο Γολγοθάς!

Τα spreads στις 407 μονάδες και το ΔΝΤ στην Αθήνα!
«Κόκκινο» χτυπάνε τα spreads μία ημέρα πριν την άφιξη του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα, και έφτασαν μέχρι και τις 407 μονάδες βάσης, ενώ μεγάλες απώλειες 2,21% κατέγραψε το Χρηματιστήριο. Αυτή την ώρα το spread του δεκαετούς ομολόγου κινείται στις 392 μονάδες βάσης, με το ευρώ να παραμείνει κάτω από τα 1,34 δολάρια έναντι του αμερικανικού νομίσματος.
Στο μεταξύ, η Eurostat διαπιστώνει αποκλίσεις σε σχέση με το έλλειμμα του 2009, το οποίο εκτιμά στο 14,2% έναντι 12,7% που αναφέρει η κυβέρνηση. Η άφιξη των εμπειρογνωμόνων του Ταμείου και οι φήμες πως η Αθήνα επιθυμεί να διαπραγματευθεί ξανά την συμφωνία για τον μηχανισμό στήριξης, φαίνεται πως προκάλεσε νευρικότητα στην αγορά.
Από το πρωί, το spread κινούνταν γύρω στις 370 μονάδες βάσης (από τις 352 την Μεγάλη Πέμπτη). Μάλιστα, μετά τις 2.00 το μεσημέρι άρχιζε να εκτοξεύεται και γύρω στις 4.00 το απόγευμα πέρασε το ψυχολογικό όριο των 400 μονάδων.
Υψηλόβαθμες πηγές της κυβέρνησης φαίνεται πως δήλωσαν στο «Market News International» ότι η Αθήνα δεν επιθυμεί ανάμειξη του ΔΝΤ στον μηχανισμό στήριξης, φοβούμενη «κοινωνική και πολιτική αναταραχή» λόγω των νέων σκληρών μέτρων που θα ληφθούν ως αντάλλαγμα για την οικονομική στήριξη. Μάλιστα, ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να ενημερώνεται από στελέχη του διεθνούς Οργανισμού για τα ενδεχόμενα μέτρα.
Μιλώντας στο Reuters, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών που δεν θέλησε να κατονομαστεί διέψευσε κατηγορηματικά αυτές τις πληροφορίες, ενώ η εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να τις σχολιάσει.
«Τα δημοσιεύματα ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί την ανάμιξη του ΔΝΤ σε ενδεχόμενο σχέδιο διάσωσης θέτουν υπό αμφισβήτηση ολόκληρο το σχέδιο στήριξης που κατήρτισε πρόσφατα η Ε.Ε.», σχολίασε ο Simon Derrick της Bank of New York Mellon.
Στο μεταξύ, εμπειρογνώμονες της Eurostat που βρέθηκαν στην Αθήνα την Μεγάλη Εβδομάδα εκτιμούν πως το έλλειμμα για του 2009 θα ανέλθει στο 14,2% του ΑΕΠ. Μάλιστα, διαπίστωσαν υπέρβαση των δαπανών -κυρίως λόγω χρεών των νοσοκομείων- οι οποίες αν δε διευκρινιστούν θα αυξήσουν το έλλειμμα πάνω από το 12,7% που έχει προβλέψει η κυβέρνηση.
Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται για το αυριανό τετ α τετ με τα στελέχη του ΔΝΤ, τα οποία -επισήμως τουλάχιστον- θα προσφέρουν τεχνική βοήθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Οι εμπειρογνώμονες θα έχουν συναντήσεις με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ενώ δεδομένο θεωρείται πως θα συζητηθεί η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και του Προγράμματος Σταθερότητας.
Περί τα τέλη Απριλίου, ή στις αρχές Μαΐου, θα έρθει στην Αθήνα μεικτό κλιμάκιο από Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΔΝΤ, ενόψει της έκθεσης προόδου για το Πρόγραμμα Σταθερότητας, στις 16 Μάη.
Πάντως, οι προβλέψεις των Βρυξελλών κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμούν ότι η ύφεση στη χώρα μας θα «πιάσει» φέτος το 2,5%, δηλαδή μία μονάδα παραπάνω από τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών.
Star.gr
Γιατί ανεβάζουν τα spreads;
Θανάσης Μαυρίδης.
Η άνοδος των spreads δείχνει ξεκάθαρα χρεοκοπία! Εκείνοι που ρισκάρουν τα λεφτά τους νιώθουν καλύτερα να ποντάρουν στο σενάριο του Τιτανικού από το να επενδύσουν στην προοπτική της εξόδου από την κρίση. Κάνουν σαν να ξέρουν κάτι περισσότερο από εμάς. Ας μη ξεχνάμε ότι πρόκειται για μεγάλα παιδιά, για μεγάλα χαρτοφυλάκια, τα οποία έχουν και μπόλικη πληροφόρηση και μεγάλη δύναμη για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.
Η δική μας ευχή είναι να έχουν άδικο και να φάνε τα μούτρα τους. Να χάσουν τόσα πολλά χρήματα και να μην τολμήσουν άλλη φορά στο μέλλον να ξαναπαίξουν με τα ελληνικά ομόλογα. Όπως συνέβη και το 1994 με τις φήμες για την υποτίμηση της δραχμής. Δεν μπορούμε, όμως, να μην εκφράσουμε την έ
ντονη ανησυχία μας από αυτά που εξελίσσονται στο ταμπλό. Πολλές φορές στο παρελθόν πιαστήκαμε στον ύπνο όταν δεν πιστέψαμε τα μηνύματα που μας έστελνε το ταμπλό. Δεν θέλαμε να δούμε αυτό που συνέβαινε στην πραγματικότητα και πλάθαμε σενάρια με το μυαλό μας, τα οποία και στη συνέχεια τα πληρώσαμε ακριβά. Αυτή τη φορά, λοιπόν, το ταμπλό δείχνει ένα μέλλον που δεν μας είναι ευχάριστο. Από τα στοιχεία που έχουμε εμείς στη διάθεσή μας, από εκείνα τα στοιχεία που έχουν ήδη δημοσιευτεί, δεν προκύπτει ένας τόσο μεγάλος πανικός, όπως αυτός που εκφράζεται καθημερινά με την άνοδο των spreads. Είναι εύκολο να αποδώσουμε τα γεγονότα σε ένα κερδοσκοπικό παιγνίδι και να συνεχίσουμε σαν να μην συμβαίνει κάτι.Το ερώτημα είναι με ποια βάση ποντάρουν και μάλιστα με τόση πίεση τα διεθνή κερδοσκοπικά κεφάλαια στην επιδείνωση της κατάστασης της ελληνικής Οικονομίας. Και μη πιστέψει κάποιος ότι οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται πετώντας οι διαχειριστές βελάκια στον τοίχο. Αν πάντως θεωρήσουμε ότι δεν υπάρχει κάτι νεώτερο που εμείς δεν το γνωρίζουμε και πρόκειται απλά και μόνο για μία ακόμη υπερβολή των αγορών, η κυβέρνηση θα πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται πολύ γρήγορα τρόπους για να αλλάξει αυτή την εικόνα. Να βελτιωθεί κατά κάποιο τρόπο η ψυχολογία. Μπορεί να μην έχουν στα χέρια τους κάποιο μαγικό ραβδί και αυτό είναι απόλυτα κατανοητό, αλλά θα πρέπει από την άλλη να σταματήσουν τα αυτογκόλ. Διότι και ο Τιτανικός ήταν αυτογκόλ από τα αποδυτήρια και οι δηλώσεις για τις νέες εκδόσεις, επίσης, δεν βοήθησαν. Είναι και τα χθεσινά! Ένα διεθνές πρακτορείο δημοσίευσε ανώνυμη δήλωση υπουργού της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία τώρα δεν θέλουμε το ΔΝΤ. Δηλαδή στην πράξη, δεν υπάρχει σχέδιο στήριξης αφού η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιελάμβανε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η πληροφορία αυτή εκτίναξε τα spreads στις 400 μονάδες, χωρίς η κυβέρνηση να αντιδράσει δυναμικά. Ή επρόκειτο για ένα κακόβουλο δημοσίευμα και έπρεπε να απαντηθεί αναλόγως ή κάποιος υπουργός έκανε πράγματι αυτή τη δήλωση και πρέπει να πάει σπίτι του, διότι μας κόστισε ήδη μερικά δισεκατομμύρια ευρώ.
********************
Η εκρηκτική άνοδος των spreads σχολιάστηκε από τα κόμματα της Αριστεράς, που ζήτησαν την ακύρωση των πρόσφατων μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση.
«Είναι ένα ακόμη στοιχείο που αποκαλύπτει το μέγεθος του εμπαιγμού της κυβέρνησης, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα που έλαβαν και τα επόμενα που ακολουθούν τα λαμβάνουν για την κάλυψη του μεγάλου δημόσιου χρέους και του ελλείμματος. Η αλήθεια δεν κρύβεται. Τα υψηλά spreads είναι αποτέλεσμα του ανταγωνισμού των κεφαλαίων εντός και εκτός της ΕΕ», τονίζει σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, έκανε λόγο για «πλήρες ναυάγιο της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και για "φιάσκο" των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σχετικά με την υποτιθέμενη "στήριξη" της ελληνικής οικονομίας. Αυτήν την ώρα η Ελλάδα χρειάζεται όσο ποτέ την ακύρωση των αντικοινωνικών κυβερνητικών μέτρων και μια νέα προοδευτική πορεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: