19/2/10

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επιτρέπει το κυνήγι στο «Δέλτα Εβρου»!!!


«Επί σκοπόν, πυρ - σκoτώστε ελεύθερα», λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας προς τους κυνηγούς, επιτρέποντάς τους το κυνήγι σε τέσσερις ζώνες του μόνιμου καταφυγίου άγριας ζωής στο «Δέλτα Εβρου», όπου είχε απαγορευτεί η θήρα. Με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε το ανώτατο δικαστήριο «παγώνει» η απαγορευτική διάταξη θήρας που είχε εκδώσει για την περιοχή το Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης, με αποτέλεσμα να μπορεί να αρχίσει το κυνήγι στις ζώνες Α’, Β’, Γ’ και Θ’ στο «Δέλτα Εβρου».

Τον Ιανουάριο του 2007 είχε εκδοθεί υπουργική απόφαση (από 4 συναρμόδιους υπουργούς), με την οποία χαρακτηρίστηκε ως Εθνικό Πάρκο η χερσαία και θαλάσσια περιοχή των υγροτόπων του Δέλτα στις εκβολές του ποταμού Εβρου και της ευρύτερης ζώνης. Η περιοχή ονομάστηκε Εθνικό Υγροτοπικό Πάρκο Δέλτα Εβρου και επιβλήθηκαν περιορισμοί στο κυνήγι.
Ωστόσο, πριν από περίπου δύο μήνες αυτή η υπουργική απόφαση, ύστερα από προσφυγή κυνηγών, ακυρώθηκε από το ΣτΕ, που με την 3290/09 απόφασή του έκρινε ότι δεν ήταν νόμιμος ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως Εθνικού Πάρκου με υπουργική απόφαση και ότι για τον καθορισμό ζωνών προστασίας έπρεπε να προηγηθεί η έκδοση προεδρικού διατάγματος.
Ομως η απαγορευτική διάταξη του Δασαρχείου είχε στηριχτεί στην άκυρη πλέον υπουργική απόφαση και συνεπώς έπρεπε να ανακληθεί.
Ωστόσο, το δασαρχείο απάντησε αρνητικά στα αιτήματα των κυνηγών, ενημερώνοντάς τους ότι συνεχίζει να ισχύει η απαγόρευση του κυνηγιού, όπως προβλέφθηκε με τη διάταξη 1/09 στις αρχές του προηγούμενου χρόνου.
Ετσι προσέφυγαν στο ΣτΕ η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης και η ΣΤ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας - Θράκης, ζητώντας να ακυρωθεί ως παράνομη η άρνηση του δασαρχείου να επιτρέψει τη θήρα.
Ο πρόεδρος Ε’ Τμήματος Κ. Μενουδάκος έκανε δεκτό το αίτημα με προσωρινή διαταγή μέχρις ότου κριθεί η υπόθεση από το ανώτατο δικαστήριο, αφού πράγματι δεν υφίσταται πια το νομοθετικό πλαίσιο που τη στήριζε.
Στην προσφυγή τους οι κυνηγετικές ομοσπονδίες σημειώνουν ότι η θήρα αποτελεί μορφή διαχείρισης της άγριας πανίδας της χώρας και κατ’ επέκταση συνάδει προς την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, όπως κατοχυρώνεται από το άρθρο 24 του Συντάγματος, όταν ασκείται οργανωμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: