12/2/10

Υπό τριπλή επιτήρηση τίθεται η ελληνική οικονομία!

Η τριμερής εποπτεία (Κομισιόν, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) επί της ελληνικής οικονομίας ήταν το βαρύ αντάλλαγμα για την πολιτική στήριξη που παρείχαν χτες οι Ευρωπαίοι εταίροι στην Ελλάδα, πρωτίστως βεβαίως η Γερμανία και η Γαλλία. Για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία της Χώρας μας, πρωθυπουργός , δημοσίως «ομολογεί» ότι «η Ελλάδα έχει απωλέσει μέρος της εθνικής της κυριαρχίας»!

...ο πρωθυπουργός της χώρας «χορεύει» πλέον στον ρυθμό του ΔΝΤ και της ΕΕ!

Η δημοσιονομική και η οικονομική πολιτική της Ελλάδας θα υπόκεινται σε μία άνευ προηγουμένου επιτήρηση από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ως τίμημα της δέσμευσης για στήριξη που συμφώνησαν να παρέχουν χθες η κυβέρνηση της Γερμανίας, καθώς και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Το ασφαλιστικό και το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η δημόσια διοίκηση, οι αγορές εργασίας και αγαθών, η χρήση των κεφαλαίων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ε.Ε., η εποπτεία του χρηματοοικονομικού κλάδου και η Στατιστική Υπηρεσία θα παρακολουθούνται με σχολαστικότητα από την Κομισιόν, για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα δεν θα «ξεφύγει».
Τα μέτρα είναι τα σκληρότερα απ΄ όσα έχει λάβει η Ε.Ε. στην 53χρονη ιστορία της και εάν εφαρμοστούν κατά γράμμα θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας όσον αφορά την άσκηση της δημοσιονομικής της πολιτικής, για να μπορεί να συνεχίσει να μοιράζεται το ευρώ με τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες δεκατρείς χώρες μέλη της Ευρωζώνης.
Ειδικοί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μετακληθούν για να στηρίξουν την Κομισιόν, αλλά κατόπιν επιμονής των ηγετών της Ευρωζώνης το ΔΝΤ θα παραμείνει στη σκιά και δεν θα του ζητηθεί να χορηγήσει πιστωτικές γραμμές στην Ελλάδα, δήλωσαν αξιωματούχοι της Ε.Ε.
Ολες αυτές οι πρωτοβουλίες αναμένεται να εγκριθούν από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. κατά τις συνόδους που θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα και την Τρίτη. Για τις χρηματοοικονομικές αγορές, το σημαντικό ερώτημα είναι εάν οι διακανονισμοί θα λειτουργήσουν τόσο αποτελεσματικά όσο τα προγράμματα ανάκαμψης αυτού του είδους που συνδέονται με το ΔΝΤ, και που εφαρμόστηκαν με επιτυχία στην Ουγγαρία και τη Λετονία, δύο χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ, από το 2008. «Εάν η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάσει ενδείξεις ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει τους απαιτούμενους όρους, τότε οι πιέσεις στην αγορά θα παραμείνουν υψηλές, ή θα ενταθούν ξανά», σχολίασε αναλυτής στην επενδυτική τραπεζική. Το ιστορικό της Ελλάδας, όχι μόνον ως μέλους της Ευρωζώνης από το 2001, αλλά σε ολόκληρη την σύγχρονη ιστορία της, δεν εμπνέει απόλυτη εμπιστοσύνη. Η χώρα βρισκόταν σε κατάσταση χρεοκοπίας το 50% του χρόνου από την αναγνώρισή της ως ανεξάρτητου κράτους το 1832, σύμφωνα με υπολογισμούς συγγράμματος που εξέδωσε πέρσι ο Κένεθ Ρόγκοφ και η Κάρμεν Ράινχαρτ, καθηγητές Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Αξιωματούχοι της Ε.Ε. υποστηρίζουν ότι η πρόσφατη εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας τους παρέχει σαφείς αρμοδιότητες να επηρεάσουν την ελληνική συμπεριφορά και να εξαναγκάσουν τους Ελληνες να συμμορφωθούν με τους όρους της Κομισιόν, εφόσον εγκριθούν από τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. την ερχόμενη εβδομάδα. Το μεγάλο όπλο της Ε.Ε. είναι η απειλή οικονομικών κυρώσεων εάν η Ελλάδα αγνοήσει τις εντολές για τη μείωση του ελλείμματός της. Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχουν επιβληθεί τέτοιες ποινές, κυρίως διότι οι κυβερνήσεις αποφεύγουν να επιβάλλουν μία τιμωρία που μπορεί κάποτε να υποστούν και οι ίδιες. Οι συστάσεις της Κομισιόν περιλαμβάνουν μείωση των μισθών στο ελληνικό δημόσιο, που θα επιτευχθεί από την αντικατάσταση μόνον ενός στους πέντε δημόσιους υπαλλήλους που θα συνταξιοδοτούνται, την ίδρυση ταμείου για δημοσιονομικές καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, αυξήσεις στους έμμεσους και άμεσους φόρους, καθώς και τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.
Επίσης, η Ελλάδα υποχρεούται να υποβάλει αναφορά στα μέσα Μαρτίου, γνωστοποιώντας το φετινό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος. Από τα μέσα Μαρτίου θα χρειαστεί να γίνονται τριμηνιαίες αναφορές σχετικά με τον τρόπο που εφαρμόζει το ευρύτερο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: