10/2/10

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΟΧΗ!


«Όχη» στην επέλαση των ΑΠΕ!

«Δημιουργείται η αίσθηση ότι αυτοί, δηλαδή οι ιθύνοντες που συμμετέχουν στο σχεδιασμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δεν γνωρίζουν την Ελλάδα και τις ιδιαιτερότητες του αναγλύφου της.
Τη γεωμορφολογία του τοπίου της χώρας μας, την κλίμακα, τις έννοιες των κορυφογραμμών και λοφοσειρών, των χώρων περιβαλλοντικής αξίας, βιοτόπων κ.λπ. Ετσι, απερίσκεπτα μεταφέρουν μοντέλα βόρειων χωρών και εξισώνουν τις απέραντες επίπεδες εκτάσεις με τον ιδιόμορφο ημιορεινό και κυρίως ορεινό χαρακτήρα του ελλαδικού τοπίου».
Αυτά τονίζει με επιστολή του στην «Ελευθεροτυπία» ο Κώστας Τσιβελέκας του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου. Αφορμή για την αγανάκτησή του, το εκτεταμένο πεδίο ανεμογεννητριών στη Νότια Εύβοια, εκεί όπου τα θαμνοτόπια είναι πυκνά, η βλάστηση μεσογειακή (μακία και φρύγανα), τα «δρακόσπιτα» μοναδικά.
«Αυτό που επισημαίνουμε με θλίψη είναι ότι, πέραν της αισθητικής βλάβης (υποβάθμιση του τοπίου, εκμηδένιση της φυσικότητάς του), της ηχητικής ρύπανσης, του κατακερματισμού των οικοτόπων, το δίκτυο των ανεμογεννητριών έχει αναπτυχθεί σε ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, μονοπάτια παραδοσιακά, καλντερίμια, αρχαία λατομεία και παραδοσιακούς οικισμούς φωλιασμένους στις πτυχές του αναγλύφου του όρους Όχη.
Και βεβαίως, πέραν του φαινομένου της διάβρωσης (κυρίως και εξαιτίας των αλλεπάλληλων πυρκαγιών στην περιοχή), απορίας άξιον είναι εάν και κατά πόσο οι φωτιές συναρτώνται με την αιολική βιομηχανία.
Ηδη παρατηρείται, αν όχι εκτοπισμός, αισθητή μείωση του πληθυσμού των αρπακτικών κυρίως πουλιών, συρρίκνωση των μικρών και ευάλωτων πληθυσμών και σοβαρή παρεμπόδιση του μεταναστευτικού ρεύματος (δεδομένου ότι το νότιο τμήμα του νησιού αποτελεί δρόμο-πέρασμα αλλά και σταθμό ξεκούρασης των μεταναστευτικών πληθυσμών).
Ετσι, κατεπείγουσα προκύπτει η ανάγκη να μπει φραγμός στην επέλαση, να αποτραπεί αυτή η ολέθρια πορεία. Πριν το οικοσύστημα καταρρεύσει ολοσχερώς κάτω από το βάρος των βίαιων αυτών παρεμβάσεων.
Πριν οι κάτοικοι -οι εναπομείναντες- και οι ίδιοι βάλουν στις πλάτες φτερά και πετάξουν οριστικά πλέον από την πατρώα γη τους».

Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: