12/1/10

Παγκόσμιο Έτος Βιοποικιλότητας.

Τα Ηνωμένα Εθνη κυρήσσουν τη φετινή χρονιά Ετος Βιοποικιλότητας, προειδοποιώντας ότι ο σημερινός ρυθμός απώλειας ειδών είναι 1.000 φορές μεγαλύτερος του κανονικού.

Παγκόσμιο Έτος Βιοποικιλότητας, κήρυξε το 2010 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, προειδοποιώντας ότι η συνεχιζόμενη εξαφάνιση βιολογικών ειδών, επηρεάζει ανεπανόρθωτα την ευημερία των ανθρώπων σε όλον τον κόσμο.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ελπίζει πως αυτή τη χρονιά οι κυβερνήσεις του κόσμου θα κάνουν για τη βιοποικιλότητα ό,τι δεν κατάφεραν να κάνουν για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη: να καταλήξουν, δηλαδή, σε μια δεσμευτική συμφωνία για τη μείωση (!) του ρυθμού εξαφάνισης ειδών.
Τα κοάλα, η αλεπού που ζει στην Αρκτική και ένα είδος χελώνας, η φάλαινα beluga, ένα είδος πιγκουίνου και το ψάρι κλόουν, είναι στην κορυφή της λίστας των ειδών προς εξαφάνιση. Ο στόχος που έθεσαν οι κυβερνήσεις στη Σύνοδο του Γιοχάνεσμπουργκ το 2002, για σημαντική μείωση του ρυθμού απώλειας βιοποικιλότητας έως το 2010, είναι πλέον φανερό ότι δεν προλαβαίνει να επιτευχθεί.
Η επέκταση των αστικών κέντρων, η εντατικοποίηση της γεωργίας και η αποψίλωση των δασών, φέρνουν καθημερινά ολοένα και περισσότερα είδη αντιμέτωπα με την εξαφάνιση. Χίλιες φορές πιο γρήγορα από το φυσιολογικό. Η ταχύτητα αυτή οδηγεί κάποιους βιολόγους στο συμπέρασμα ότι βρισκόμαστε εν τω μέσω της έκτης μεγάλης εξαφάνισης στον πλανήτη. Μόνο που οι πέντε προηγούμενες, προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές, όπως η πρόσκρουση αστεροϊδών.
Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, καλεί τους ηγέτες του κόσμου να "ξυπνήσουν", και να αναζητήσουν αποτελεσματικούς τρόπους για την προστασία των δασών, των κοραλλιογενών υφάλων και άλλων οικοσυστημάτων.Ειδάλλως, η ανθρωπότητα θα χάσει όσα της προσφέρουν, όπως η προστασία από ακραία καιρικά φαινόμενα και η παροχή πρώτων υλών για στέγαση και φωτιά. Μετά την αποτυχία της Κοπεγχάγης, οι ελπίδες τώρα για μια δεσμευτική συμφωνία προς το συμφέρον του πλανήτη, στρέφονται στη Σύνοδο για τη Βιοποικιλότητα, που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στην Ιαπωνία.
Το Ετος Βιοποικιλότητας ξεκίνησε επισήμως τη Δευτέρα στο Βερολίνο, καθώς η Γερμανία ασκεί για φέτος την προεδρία της Συνθήκης για τη Βιοποικιλότητα του ΟΗΕ. «Το ζήτημα της διατήρησης της βιοποικιλότητας είναι της ίδιας σπουδαιότητας με την προστασία του κλίματος», τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος κηρύσσοντας το Ετος Βιοποικιλότητας του ΟΗΕ.
«Χρειαζόμαστε μια μεγάλη αλλαγή. Εδώ και τώρα, άμεσα, όχι κάποια στιγμή στο μέλλον», είπε. «Αυτή η χρονιά πρέπει να αξιοποιηθεί για να ξεκινήσουμε πάλι αυτή την προσπάθεια», είπε η Μέρκελ σύμφωνα με το Reuters.Τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος όσο και ο Αχίμ Στάινερ, εκτελεστικός διευθυντής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP) ζήτησαν τη σύσταση ενός φορέα στο πλαίσιο του ΟΗΕ ο οποίος θα συλλέγει επιστημονικά στοιχεία και θα συντάσσει πολιτικές για την προστασία της βιοποικιλότητας.
Ο νέος φορέας, τόνισαν, θα μπορούσε να βασιστεί στα πρότυπα της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

Δεν υπάρχουν σχόλια: