13/12/09

Νόμπελ στον «φιλειρηνιστή» Ομπάμα!

Αποκαλύφθηκε, για άλλη μια φορά, η υποκρισία του θεσμού!

Οι Ράμπο για το ...καλό της ειρήνης σφάζουν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν...

«Η χρήση βίας ήταν απολύτως αναγκαία» και ο «πόλεμος ηθικά δικαιολογημένος» δήλωσε με περισσή κυνικότητα, κυνικότητα που θα ζήλευε ακόμη και ο Μακιαβέλι, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της τελετής για την παραλαβή του βραβείου Νομπέλ «Ειρήνης» για το 2009. Βραβείο που του αποδόθηκε για τις «εξαιρετικές του προσπάθειες να ενισχύσει τη διεθνή διπλωματία και συνεργασία μεταξύ των λαών» όπως έκρινε η Επιτροπή ...Μίλησε ακόμα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας που δήθεν υπηρετείται απ' τον πόλεμο στο Αφγανιστάν αφού όπως είπε «οι ΗΠΑ καμία πρόθεση δεν έχουν να καταλάβουν το Αφγανιστάν» ούτε να το μεταβάλλουν σε «προτεκτοράτο». Απλώς οι ΗΠΑ αποστέλλουν δεκάδες χιλιάδες επιπλέον στρατεύματα και ο συνολικός αριθμός θα ξεπεράσει τις 100.000 για να διεξάγουν και κλιμακώσουν τον πόλεμο, γιατί νοιάζονται... για την ειρήνη.

Για την ιστορία τα βραβεία Νόμπελ καθιερώθηκαν το 1895 απ' το Σουηδό χημικό βιομήχανο Αλφρεντ Νόμπελ. Εκτοτε μία πενταμελής επιτροπή απ' τη σουηδική βασιλική ακαδημία επιστημών απονέμει τα ομώνυμα βραβεία οικονομίας, ιατρικής, χημείας και φυσικής. Το βραβείο ειρήνης δίνεται από πενταμελή νορβηγική επιτροπή που εκλέγεται απ' τη νορβηγική βουλή. Αυτό γιατί την εποχή του Νόμπελ (1833 - 1896) η Σουηδία και η Νορβηγία αποτελούσαν τη Σουηδο-νορβηγική Ενωση.
Ειδικά για τα βραβεία ειρήνης στη διαθήκη του Νόμπελ αναφέρεται ρητά πως «πρέπει να δίνονται σε πρόσωπο που έχει κάνει την καλύτερη δουλειά για την αδελφοποίηση των λαών, για την κατάργηση ή μείωση των στρατευμάτων και για την πραγμάτωση ή προώθηση της ειρήνης». Ωστόσο, πολλές απ' τις επιλογές της νορβηγικής ακαδημίας με τελευταία τρανταχτή περίπτωση το βραβείο πρόθεσης...ειρήνης στον Μπ. Ομπάμα δείχνουν τις σκοπιμότητες. Συνήθως επιβραβεύονται προσωπικότητες που προωθούν τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού με τη φενάκη της «ειρήνης». Χαρακτηριστικά «βραβεία ειρήνης» δόθηκαν στον Λεχ Βαλέσα (1983), Βίλι Μπραντ (1971), στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ (για την ανατροπή του σοσιαλισμού το 1990), στον όψιμο «οικολόγο» πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ (2007), στον Φινλανδό «διπλωμάτη» - «ειρηνοποιό» της Νέας Τάξης Πραγμάτων, Μάρτι Αχτισαάρι (2008) κ.λπ. Πού και πού δίνονται σαν άλλοθι βραβεία ειρήνης και σε ανθρώπους όπως ο Νέλσον Μαντέλα.
Σχολιάζοντας την απονομή του βραβείου Νόμπελ στον Μπ. Ομπάμα, η ΕΕΔΥΕ (Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη)σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Τα βραβεία Νόμπελ κάθε μορφής, έχουν πριν από πολύ καιρό απομυθοποιηθεί. Η λειτουργία της επιτροπής των βραβείων αυτών έχει αποδείξει ότι βασικό κριτήριο της απονομής του είναι η εκάστοτε σκοπιμότητα και όχι η αξία και η προσφορά των βραβευομένων (χτυπητή περίπτωση η απόρριψη της υποψηφιότητας του Ν. Καζαντζάκη και του Γ. Ρίτσου).
Η πιο χτυπητή περίπτωση είναι η απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, μολονότι συνεχίζει ευρείας έκτασης πολεμικές επιχειρήσεις σε δύο χώρες (Ιράκ, Αφγανιστάν) και απειλεί να επεκτείνει τη "φιλειρηνική" του δραστηριότητα και εναντίον άλλων χωρών της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.
Για όσους διατηρούσαν μερικές αμφιβολίες, η ημέρα της απονομής του παραπάνω βραβείου στον Ομπάμα γελοιοποίησε πλήρως τη σχετική απόφαση της Σουηδικής Ακαδημίας, γιατί συμπίπτει με την απόφαση του Ομπάμα για αποστολή 30.000 στρατιωτών στο μέτωπο του Αφγανιστάν, για να προστεθούν στο υπάρχον εκεί εκστρατευτικό σώμα, που με καθημερινούς βομβαρδισμούς (αεροπορίας και πυροβολικού) ισοπεδώνουν πόλεις και χωριά της ταλαίπωρης αυτής χώρας και σκορπίζουν το θάνατο σε χιλιάδες άμαχους (άντρες, γυναίκες και παιδιά).
Με τα δεδομένα αυτά, η απονομή του βραβείου ειρήνης στον Πρόεδρο της χώρας που βαρύνεται με τα φοβερά αυτά εγκλήματα πολέμου, αποτελεί το σκάνδαλο του αιώνα και την απομυθοποίηση των βραβείων Νόμπελ, τα οποία πρέπει να απονέμονται με βάση την αξιοκρατία και όχι τις σκοπιμότητες ή να καταργηθούν για να μην παραπλανάται η Διεθνής Κοινή Γνώμη για σοβαρότατα θέματα της επιστήμης και της πορείας της ανθρωπότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: