Συμβόλαια με τρεις εταιρείες για την προμήθεια συνολικά 16 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της νέας γρίπης έχουν υπογραφεί από το Ελληνικό Κράτος. Εως σήμερα, η Ελλάδα έχει παραλάβει 3.636.700 δόσεις εμβολίου, ενώ έχουν εμβολιαστεί μόλις 319.188 πολίτες. Το υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται στην επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών προκειμένου η χώρα μας να παραλάβει έναν «λογικό», για τις ανάγκες της, αριθμό δόσεων εμβολίου. Την ίδια στιγμή ερευνητές του υπουργείου Υγείας της Βρετανίας αναφέρουν ότι το νέο στέλεχος του ιού, που προκάλεσε τόσο φόβο, είναι το «ηπιότερο» που έχουμε συναντήσει μέχρι σήμερα. Μάλιστα τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων των ΗΠΑ υπολογίζουν ότι η νέα γρίπη προκάλεσε λιγότερους θανάτους από τους συνηθισμένους εποχικούς ιούς.
Συμβόλαια για 16 εκατ. δόσεις εμβολίου:
Την ακύρωση της παραγγελίας των μισών επιχειρεί τώρα το υπ. Υγείας !
Στην ακύρωση της παραγγελίας τουλάχιστον 8.000.000 δόσεων εμβολίων έναντι της πανδημικής γρίπης προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Οπως επεσήμανε η υπουργός κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης με τις φαρμακοβιομηχανίες όσον αφορά τις σχετικές παραγγελίες και διερευνάται η νομική βάση των σχετικών συμβολαίων. Απώτερος σκοπός είναι η χώρα μας να παραλάβει έναν «λογικό» (!!!), για τις ανάγκες της, αριθμό δόσεων πανδημικού εμβολίου.
Συνολικά έχουν παραγγελθεί, σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές, 16.000.000 δόσεις, όταν ακόμα οι ειδικοί ερευνητές ανέφεραν ότι απαιτούνται δύο δόσεις για κάθε εμβολιαζόμενο. Αρχικά είχε αποφασιστεί η προμήθεια 8.000.000 δόσεων -για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και εργαζόμενους σε κρατικές υπηρεσίες- και είχαν προχωρήσει και οι σχετικές παραγγελίες (3.000.000 δόσεις από την εταιρεία Νοvartis, 2.000.000 από την GlaxoSmithKline και 3.000.000 από τη Sanofi Pasteur), με κόστος 7-8 ευρώ η κάθε δόση. Ακολούθησε η εντολή του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή για προαιρετικό εμβολιασμό όλου του πληθυσμού που οδήγησε την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην παραγγελία 8.000.000 επιπλέον δόσεων πανδημικού εμβολίου. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η δεύτερη παραγγελία αφορά μία εταιρεία. Οι εταιρείες έχουν λάβει προκαταβολή, η οποία ήδη έχει καλυφθεί με τα εμβόλια που έχουν παραληφθεί και πλέον πληρώνονται κατά την παράδοση των εμβολίων. Εως σήμερα, η χώρα μας έχει παραλάβει 3.636.700 δόσεις εμβολίου, από τις εταιρείες Novartis και GlaxoSmithKline. Η εταιρεία Sanofi Pasteur έχει δηλώσει ότι αδυνατεί να παραδώσει τα εμβόλια με βάση το χρονοδιάγραμμα που περιγράφεται στις συμβατικές της υποχρεώσεις, γεγονός που δεν αποκλείεται να εκμεταλλευτούν οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας στις σχετικές διαπραγματεύσεις.
Ούτως ή άλλως, οι Ελληνες συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικοί έναντι του πανδημικού εμβολίου, και είναι ενδεικτικό ότι έως και προχθές είχαν εμβολιασθεί μόλις 319.188 πολίτες. Αυτό οδήγησε την κ. Ξενογιαννακοπούλου να προβεί σε νέα έκκληση προς τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν.
Λιγότερο φονικός ο ιός απ’ όσο φοβόμασταν!
Η πρώτη πανδημία γρίπης του 21ου αιώνα, η νέα γρίπη όπως μάθαμε να τη λέμε, τελικά ήταν πολύ λιγότερο θανατηφόρα απ’ ό, τι αρχικώς φοβούνταν (!!!) οι επιστήμονες.
Οι ειδικοί ερευνητές του βρετανικού υπουργείου Υγείας, αναλύοντας όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η νέα γρίπη, που φοβούνταν ότι θα αποδεκάτιζε την ανθρωπότητα με τρόπο ανάλογο με αυτόν της ισπανικής γρίπης του 1918, είναι κατά εκατό φορές λιγότερο θανατηφόρα.
Για να μπορέσουν να υπολογίσουν πόσο τελικά φονικό ήταν το στέλεχος της πανδημίας, το Α (Η1Ν1) ν, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο στο Μεξικό, οι Βρετανοί ειδικοί παρακολούθησαν την εξέλιξη της υγείας όλων των προσβεβλημένων από το νέο στέλεχος της γρίπης ασθενών που νοσηλεύτηκαν στα βρετανικά νοσοκομεία, κατά την περίοδο ανάμεσα στον Ιούλιο και τον Νοέμβριο.
Ετσι, όπως αναφέρουν στο πόρισμα της μελέτης τους, η οποία δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής επιθεώρησης British Medical Journal, για κάθε εκατό χιλιάδες άτομα που ασθένησαν στη Βρετανία, τελικά κατέληξαν τα 26.
Αυτό ακριβώς σημαίνει ότι η νέα γρίπη ήταν κατά εκατό φορές λιγότερο θανατηφόρα από την ισπανική γρίπη του 1918, η οποία προκάλεσε περισσότερους από πενήντα εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο. Επίσης το νέο στέλεχος του ιού, σύμφωνα με τα στοιχεία των Βρετανών ειδικών, ήταν κατά δέκα φορές λιγότερο θανατηφόρο από αυτά που προκάλεσαν τις πανδημίες γρίπης του 1957 και του 1968.
Πριν από μερικές ημέρες, Αμερικανοί ειδικοί έδωσαν στη δημοσιότητα δική τους έρευνα από την οποία προκύπτει ότι τελικά το νέο στέλεχος του ιού, που τόσο φόβο και τέτοια συζήτηση προκάλεσε σε όλον τον κόσμο τους τελευταίους μήνες, είναι το «ηπιότερο» που έχουμε συναντήσει μέχρι σήμερα. Μάλιστα τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων των ΗΠΑ υπολογίζουν ότι η νέα γρίπη προκάλεσε λιγότερους θανάτους ακόμα και από τους συνηθισμένους εποχικούς ιούς.
Οι περισσότεροι που προσβάλλονται από το νέο στέλεχος του ιού εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, όπως πυρετό και βήχα και στη συντριπτική πλειοψηφία τους αναρρώνουν πλήρως χωρίς να χρειαστεί να υποβληθούν σε θεραπευτική αγωγή.
Δύο στους τρεις είχαν χρόνια νοσήματα...
Στην ανάλυση των Βρετανών ερευνητών επισημαίνεται ότι τα δύο τρίτα των ασθενών που πέθαναν αφού προσβλήθηκαν από το νέο στέλεχος του ιού, έπασχαν από χρόνια νοσήματα. Η διαπίστωση, μάλιστα, δικαιολογεί και το ότι δόθηκε στη συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού απόλυτη προτεραιότητα στον αντιγριπικό εμβολιασμό. Μάλιστα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ακόμα και οι χρονίως ασθενείς που κατέληξαν από τη νέα γρίπη δεν έλαβαν την απαραίτητη αγωγή με Tamiflu εγκαίρως. Αυτή η διαπίστωση δικαιολογεί γιατί αρχικώς η Βρετανία είχε αποφασίσει να χορηγεί το αντιιικό σκεύασμα σε όλους τους προσβληθέντες ασχέτως της σοβαρότητας της κατάστασής τους, όπως και στα υγιή άτομα που έρχονταν σε επαφή μαζί τους.
Αποσύρονται 800.000 εμβόλια για τη νέα γρίπη στις ΗΠΑ.
Τέσσερις παρτίδες των εμβολίων της Sanofi Pasteur αποσύρονται στις ΗΠΑ την Τρίτη, καθώς διαπιστώθηκε ότι έχουν χάσει μέρος της αποτελεσματικότητάς τους.
Οι συγκεκριμένες παρτίδες ξεκίνησαν να κυκλοφορούν στις ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα και τα 800.000 εμβόλια που αποσύρονται προορίζονταν για βρέφη και παιδιά μέχρι τριών ετών. Εκπρόσωπος των ομοσπονδιακών Αρχών για τα λοιμώδη νοσήματα τόνισε όμως πως οι γονείς δεν χρειάζεται να ανησυχούν ή να προβούν σε καμία ενέργεια, καθώς το εμβόλιο παραμένει ασφαλές.
Το ζήτημα είναι η ισχύς των συγκεκριμένων παρτίδων: Εξετάσεις έδειξαν ότι όταν τα εμβόλια τέθηκαν σε κυκλοφορία, η αποτελεσματικότητά τους βρισκόταν σε κανονικά επίπεδα. Αργότερα όμως αποδείχτηκε ότι η αποτελεσματικότητά τους είχε υποχωρήσει κάτω από τα αποδεκτά όρια -κατά τρόπο «ανεξήγητο», όπως αναφέρει η ίδια η εταιρεία.
Πιθανή εξήγηση, αναφέρουν οι ειδικοί, μπορεί να είναι οι ίδιες οι σύριγγες για παιδιά: το αντιγόνο, υποστηρίζουν, ενδέχεται να «κολλάει» στα τοιχώματά τους. Τη διαπίστωση την έκανε η ίδια η εταιρεία και ενημέρωσε τις Αρχές. Η ζήτηση του εμβολίου, πάντως, ήταν αρκετά μεγάλη, και έτσι φαίνεται ότι οι δόσεις που θα επιστραφούν θα είναι αρκετά λιγότερες από όσες είχαν κυκλοφορήσει.
Περισσότεροι από 1,3 εκατομμύριο Έλληνες έχουν νοσήσει από τη νέα γρίπη.
Οι επτά στους δέκα είναι παιδιά και έφηβοι έως 17 ετών, ενώ μισό εκατομμύριο ‘πέρασαν’ τη γρίπη χωρίς να το αντιληφθούν.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται, αλλά ο ρυθμός αύξησης εμφανίζει πλέον κάμψη. Σταθερά αυξητικός είναι ο ρυθμός στις ηλικιακές ομάδες έως 17 ετών, σταθερός είναι στις ηλικίες 18 έως 64 και πτωτικός στις ηλικίες 65 ετών και άνω.
Τα παραπάνω προκύπτουν από την κυλιόμενη έρευνα του Πανεπιστημίου της Αθήνας και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Με βάση τα ευρήματα, οι επιστήμονες εκτιμούν το 12,2% του πληθυσμού έχει υποστεί λοίμωξη (συμπτωματικά ή ασυμπτωματικά) από τον ιό Α (Η1Ν1)ν.
Το 36% των κρουσμάτων αφορά την ηλικιακή ομάδα 0 έως 4 ετών, το 34,1% άτομα ηλικίας 5 έως 17 ετών, το 8,4% πολίτες 18 έως 64 ετών και μόλις το 5,3% άτομα άνω των 65 ετών.
Χαμηλό παραμένει το ποσοστό των πολιτών, οι οποίοι δηλώνουν ότι εμβολιάστηκαν ή θα εμβολιαστούν κατά της νέας γρίπης (17,1%) έναντι εκείνων που δηλώνουν ότι δεν θα εμβολιαστούν (82,9%).
Πάνω από 300 είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες από το πανδημικό εμβόλιο της νέας γρίπης που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα. Οι δέκα από αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων για τη νέα γρίπη είναι πιο σοβαρές, όπως ανακοινώθηκε από τη διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και είναι κυρίως νευρολογικές διαταραχές και αλλεργικές εκδηλώσεις.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΦ, μέχρι και την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου χορηγήθηκαν 212.217 δόσεις εμβολίων για τη νέα γρίπη με βάση τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Στο διάστημα αυτό, οι αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών των δύο εμβολίων για τη νέα γρίπη, που στάλθηκαν στον ΕΟΦ ανέρχονται σε 323, εκ των οποίων οι 69 προέρχονται από επαγγελματίες υγείας και οι 254 από πολίτες.
Οι περισσότερες από τις αναφορές αφορούν σε αναμενόμενες μη σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες και είναι σύμφωνες με τις πληροφορίες που περιέχονται στις οδηγίες χρήσης των δύο εμβολίων (Focetria και Pandemrix). Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τοπικές αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης, γενικά συμπτώματα (πυρετός, ναυτία, κεφαλαλγία, μυαλγίες, αρθραλγίες, κακουχία) και γαστρεντερικές διαταραχές (διάρροια, εμετοί). Οι αναφορές για τις ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων για τη νέα γρίπη
Δέκα αναφορές για τις παρενέργειες των εμβολίων της νέας γρίπης κρίθηκαν ως σοβαρές και σε αυτές περιγράφονται ανεπιθύμητα συμβάντα:
Τέσσερα περιστατικά με αλλεργικές εκδηλώσεις (οίδημα υπερώας, δυσκαταποσία, αλλεργική αντίδραση, αντίδραση υπερευαισθησίας, ερύθημα προσώπου και τραχήλου αμέσως μετά τη χορήγηση του εμβολίου).
Έξι περιστατικά με νευρολογικές διαταραχές (οπτική νευρίτιδα, γενικευμένος τρόμος, αδυναμία εκφοράς λόγου, διαταραχή επιπέδου συνείδησης, εντοπισμένο αίσθημα αιμωδίας, δυσκολία στη βάδιση).
Ένα περιστατικό με συνυπάρχουσα μεταβολική διαταραχή (διαβητική κετοξέωση).
Σημειώνεται ότι κάθε αναφορά περιστατικού μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερες από μία ανεπιθύμητες ενέργειες. Ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι τα συμπτώματα που περιγράφονται σε κάποιες αναφορές ενδέχεται να μην σχετίζονται με τον εμβολιασμό αλλά να προκύπτουν από υποκείμενη παθολογική κατάσταση ή συγχορηγούμενα φάρμακα.
Ποια είναι όμως τα κέρδη των φαρμακευτικών εταιρειών; Το σίγουρο είναι ότι την ημέρα εντοπισμού του ίου της νέας γρίπης κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες φαίνεται ότι βρήκαν τρόπο να βγουν από την οικονομική κρίση .
Η Sanofi δέχθηκε παραγγελίες εμβολίων συνολικής αξίας 690 εκατ. δολαρίων, ενώ η Medimnune ανέλαβε την παράδοση ακόμη 29 εκατ. εμβολίων προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ, ανεβάζοντας τη συνολική της παραγγελία σε περισσότερα από 40 εκατομμύρια, αξίας περίπου 453 εκατ. δολαρίων.
Λίγο νωρίτερα, η Novartis είχε και αυτή διασφαλίσει παραγγελίες αξίας 690 εκατ. δολαρίων, προσβλέποντας σε συνολικά 900 εκατ. δολάρια από τις ΗΠΑ και 1,2 δισ. δολάρια διεθνώς.
Μεγαλύτερα κέρδη αποκόμισε αναμφίβολα η βρετανική Glaxo Smith Kline, που επένδυσε «έγκαιρα» πάνω από 2,5 δισ. δολάρια για έρευνα, εξαγορές και επιπλέον παραγωγική ικανότητα, περιμένοντας την... κερδοφόρα γρίπη. Η «προνοητικότητά» της ανταμείφθηκε ήδη, αφού οι πωλήσεις του αντιιικού της σκευάσματος Relenza μόνο στο β' τρίμηνο του 2009 εκτοξεύθηκαν από 4,6 εκατ. δολάρια πέρυσι σε 95 εκατ. δολάρια φέτος. Ταυτόχρονα, οι παγκόσμιες παραγγελίες των εμβολίων Pandemrix αυξήθηκαν από τον Αύγουστο 50%, φτάνοντας στις 440 εκατ. δόσεις. Μάλιστα, τιμολογεί περίπου 10 δολάρια τη δόση στις αναπτυγμένες χώρες, ενώ -σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου- το κόστος δεν ξεπερνά τα 1,6 δολάρια.
Η GSK περιμένει εκτόξευση των πωλήσεών της στο 1,5 δισ. δολάρια κατά το τρέχον τρίμηνο και συνολικά έσοδα περίπου 5 δισ. δολαρίων από την πανδημία. Προς την κατεύθυνση αυτή άλλωστε, υπερτριπλασίασε φέτος την ετήσια παραγωγή του Relenza (η τιμή λιανικής του οποίου κυμαίνεται στα 64 δολάρια) σε 190 εκατομμύρια δόσεις.
Η ελβετική Roche, παραγωγός του γνωστού Tamiflu, αναβάθμισε ήδη δύο φορές φέτος τις εκτιμήσεις της για τις πωλήσεις, οι οποίες τετραπλασιάστηκαν στα 1,9 δισ. δολάρια τους πρώτους εννέα μήνες του 2009, ενώ ειδικά στο γ' τρίμηνο δεκαπλασιάστηκαν. Ενα κουτί με 10 ταμπλέτες Tamiflu κοστίζει στις ΗΠΑ περίπου 90 δολάρια.
Στο παιχνίδι μπαίνουν όμως και οι μεγάλες αμερικανικές φαρμακοβιομηχανίες, με τρεις εξ αυτών να ανακοινώνουν τον προηγούμενο μήνα σημαντικές συμφωνίες. Η Abbot Laboratories αγόρασε βελγική ομόλογή της και τις δραστηριότητες στην παραγωγή εμβολίων γρίπης έναντι 6,6 δισ. δολαρίων, η Johnson & Johnson επένδυσε 444 εκατ. δολάρια στην ολλανδική Crucell, που αναπτύσσει και παράγει εμβόλια, ενώ η Merck προχώρησε σε συμφωνία διανομής στις ΗΠΑ εμβολίων και άλλων σχετικών σκευασμάτων της CSL. Οσο για τη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία του κόσμου Pfizer, αυτή βάζει πόδι στον ανταγωνισμό με την εξαγορά της Wyeth έναντι 68 δισ. δολαρίων πριν λίγες εβδομάδες.
Αυτά είναι μερικά μόνον στοιχεία, από τα πάρα πολλά που υπάρχουν, για να κατανοήσουμε κάπως την … πανδημία κερδών που έχει φέρει η «νέα γρίπη» στις φαρμακευτικές εταιρείες…
Εδώ ένα κείμενο της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Ιατρών για το φάντασμα της γρίπης, τα κέρδη και την παραγωγή τρόμου και πειθάρχησης.
Ποια είναι όμως τα κέρδη των φαρμακευτικών εταιρειών; Το σίγουρο είναι ότι την ημέρα εντοπισμού του ίου της νέας γρίπης κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες φαίνεται ότι βρήκαν τρόπο να βγουν από την οικονομική κρίση .
Η Sanofi δέχθηκε παραγγελίες εμβολίων συνολικής αξίας 690 εκατ. δολαρίων, ενώ η Medimnune ανέλαβε την παράδοση ακόμη 29 εκατ. εμβολίων προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ, ανεβάζοντας τη συνολική της παραγγελία σε περισσότερα από 40 εκατομμύρια, αξίας περίπου 453 εκατ. δολαρίων.
Λίγο νωρίτερα, η Novartis είχε και αυτή διασφαλίσει παραγγελίες αξίας 690 εκατ. δολαρίων, προσβλέποντας σε συνολικά 900 εκατ. δολάρια από τις ΗΠΑ και 1,2 δισ. δολάρια διεθνώς.
Μεγαλύτερα κέρδη αποκόμισε αναμφίβολα η βρετανική Glaxo Smith Kline, που επένδυσε «έγκαιρα» πάνω από 2,5 δισ. δολάρια για έρευνα, εξαγορές και επιπλέον παραγωγική ικανότητα, περιμένοντας την... κερδοφόρα γρίπη. Η «προνοητικότητά» της ανταμείφθηκε ήδη, αφού οι πωλήσεις του αντιιικού της σκευάσματος Relenza μόνο στο β' τρίμηνο του 2009 εκτοξεύθηκαν από 4,6 εκατ. δολάρια πέρυσι σε 95 εκατ. δολάρια φέτος. Ταυτόχρονα, οι παγκόσμιες παραγγελίες των εμβολίων Pandemrix αυξήθηκαν από τον Αύγουστο 50%, φτάνοντας στις 440 εκατ. δόσεις. Μάλιστα, τιμολογεί περίπου 10 δολάρια τη δόση στις αναπτυγμένες χώρες, ενώ -σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου- το κόστος δεν ξεπερνά τα 1,6 δολάρια.
Η GSK περιμένει εκτόξευση των πωλήσεών της στο 1,5 δισ. δολάρια κατά το τρέχον τρίμηνο και συνολικά έσοδα περίπου 5 δισ. δολαρίων από την πανδημία. Προς την κατεύθυνση αυτή άλλωστε, υπερτριπλασίασε φέτος την ετήσια παραγωγή του Relenza (η τιμή λιανικής του οποίου κυμαίνεται στα 64 δολάρια) σε 190 εκατομμύρια δόσεις.
Η ελβετική Roche, παραγωγός του γνωστού Tamiflu, αναβάθμισε ήδη δύο φορές φέτος τις εκτιμήσεις της για τις πωλήσεις, οι οποίες τετραπλασιάστηκαν στα 1,9 δισ. δολάρια τους πρώτους εννέα μήνες του 2009, ενώ ειδικά στο γ' τρίμηνο δεκαπλασιάστηκαν. Ενα κουτί με 10 ταμπλέτες Tamiflu κοστίζει στις ΗΠΑ περίπου 90 δολάρια.
Στο παιχνίδι μπαίνουν όμως και οι μεγάλες αμερικανικές φαρμακοβιομηχανίες, με τρεις εξ αυτών να ανακοινώνουν τον προηγούμενο μήνα σημαντικές συμφωνίες. Η Abbot Laboratories αγόρασε βελγική ομόλογή της και τις δραστηριότητες στην παραγωγή εμβολίων γρίπης έναντι 6,6 δισ. δολαρίων, η Johnson & Johnson επένδυσε 444 εκατ. δολάρια στην ολλανδική Crucell, που αναπτύσσει και παράγει εμβόλια, ενώ η Merck προχώρησε σε συμφωνία διανομής στις ΗΠΑ εμβολίων και άλλων σχετικών σκευασμάτων της CSL. Οσο για τη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία του κόσμου Pfizer, αυτή βάζει πόδι στον ανταγωνισμό με την εξαγορά της Wyeth έναντι 68 δισ. δολαρίων πριν λίγες εβδομάδες.
Αυτά είναι μερικά μόνον στοιχεία, από τα πάρα πολλά που υπάρχουν, για να κατανοήσουμε κάπως την … πανδημία κερδών που έχει φέρει η «νέα γρίπη» στις φαρμακευτικές εταιρείες…
Εδώ ένα κείμενο της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Ιατρών για το φάντασμα της γρίπης, τα κέρδη και την παραγωγή τρόμου και πειθάρχησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου