26/11/09

Υπέρ της εκτροπής του Αχελώου το Μέγαρο Μαξίμου

Εκθετη αφήνει η κυβέρνηση την υπουργό Περιβάλλοντος στο θέμα της εκτροπής του Αχελώου. (!!!)
Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όχι μόνο δεν υποστήριξε τη δημόσια παρέμβαση της κ. Τίνας Μπιρμπίλη υπέρ της "ανάγκης επανεξέτασης του έργου" σύμφωνα με την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, αλλά έσπευσε να υπενθυμίσει προεκλογική δήλωση του πρωθυπουργού ότι τα έργα της εκτροπής θα ολοκληρωθούν.

Τον... σκόπελο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προσπαθεί να αποφύγει η κυβέρνηση για την εκτροπή του Αχελώου, ενώ με διαφορετικές απόψεις για το έργο εμφανίζονται ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρης Ρέππας και η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής επιχείρησε να υποβαθμίσει την τοποθέτηση της κ. Μπιρμπίλη στο ΣτΕ υπέρ της επανεξέτασης της εκτροπής του Αχελώου.
Ενδεικτικό της πρόθεσης της κυβέρνησης να στηρίξει δημόσια την εκτροπή είναι ότι ο κ. Πεταλωτής ανέγνωσε απόσπασμα από την προεκλογική ομιλία του κ. Γ. Παπαδρέου στη Λάρισα: «Δεσμευόμαστε για μια ολοκληρωμένη πολιτική για τους υδάτινους πόρους. Τα φράγματα που θα γίνουν στην περιοχή θα πρέπει να είναι συμπληρωμένα με τις αναγκαίες ποσότητες νερού από τον Αχελώο. Θέλω κατηγορηματικά να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα αφήσουμε να γίνει η Θεσσαλία Σαχάρα».
Εν τούτοις την ίδια ώρα ο νέος ειδικός γραμματέας Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος ενίσχυσε τις αιτιάσεις ότι η εκτροπή σχεδιάστηκε χωρίς καν να έχουν υπολογιστεί οι υδατικές ανάγκες της Θεσσαλίας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στους υπουργούς για τον Αχελώο.
Στην πραγματικότητα, όμως, η τοποθέτηση της κ. Μπιρμπίλη στο ΣτΕ ενίσχυσε σαφώς τα επιχειρήματα υπέρ του «παγώματος» των έργων έως ότου γίνουν ολοκληρωμένες μελέτες για τη διαχείριση του νερού στη Θεσσαλία.
Αντιθέτως, ο υπουργός Υποδομών κ. Δημ. Ρέππας τοποθετήθηκε μόλις την περασμένη Δευτέρα σαφώς υπέρ της ολοκλήρωσης της εκτροπής.
Η χθεσινή τοποθέτηση του κ. Πεταλωτή καταδεικνύει την απουσία ενιαίας κυβερνητικής γραμμής σε μείζονα περιβαλλοντικά θέματα και προκαλεί προβληματισμό σχετικά με την πολιτική στήριξη που έχει εξασφαλίσει η υπουργός Περιβάλλοντος, στήριξη αναγκαία ώστε η αυτονόμηση του υπουργείου να μην καταλήξει κενή περιεχομένου.
O υπουργός Υποδομών κ. Δ. Ρέππας με έγγραφό του προς το Συμβούλιο της Επικρατείας τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των έργων κρούοντας των κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση αναστολής των εργασιών.
Αντίθετα, η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη τήρησε στάση ουδετερότητας αποδεχόμενη εκ προοιμίου την απόφαση του Δικαστηρίου, όποια και αν είναι. «Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δεσμεύεται ότι θα υιοθετήσει τη λύση της εκτροπής μέσω κατάλληλου φορέα διαχείρισης μόνο στον βαθμό που από τα Διαχειριστικά Σχέδια προκύψει η αδήριτη ανάγκη της και μόνο για τις απολύτως αναγκαίες ποσότητες», ανέφεραν από το υπουργείο.
«Οι εργασίες για την εκτροπή δεν έχουν σταματήσει παρά τις 6 ακυρώσεις του έργου από το Συμβούλιο της Επικρατείας από το 1992 μέχρι σήμερα», επισημαίνει η συντονίστρια Τμήματος Περιβαλλοντικής Πολιτικής της περιβαλλοντικής Οργάνωσης WWF κ. Θεοδότα Νάνσου. Το 2006, ο τέως υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να προχωρήσει η εκτροπή. Έτσι, το Συμβούλιο της Επικρατείας επειδή δεν μπορεί να προβεί σε ακύρωση νόμου, έχει στείλει 14 ερωτήματα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο νόμος του 2006 είναι σύμφωνος με το Κοινοτικό Δίκαιο. Αν η απάντηση είναι ότι ο νόμος δεν είναι σύμφωνος τότε το Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να διατάξει το σταμάτημα των εργασιών.
Αντίθετα, η θέση του υπουργείου Περιβάλλοντος για το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας ισχύος 160 ΜW, είναι ότι θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατόν συνεισφέροντας σημαντικά στους στόχους, που είναι υποχρεωμένη να καλύψει η χώρας μας σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κιότο. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να συμφωνήσει στο αίτημα αναστολής των εργασιών που αφορούν το φράγμα και τον υδροηλεκτρικό σταθμό της Μεσοχώρας.
Όπως αναφέρεται στην αίτηση αναστολής της WWF με τη συνέχιση των έργων θα αφανιστούν συνολικά 17.510 στρέμματα δασικής έκτασης, καθώς και ο οικισμός της Νεοχώρας Τρικάλων. Η οικολογική οργάνωση υπογραμμίζει στην αίτησή της ότι το έργο θα προκαλέσει αλλοιώσεις στο μνημείο του Αγίου Γεωργίου Μυροφύλλου Τρικάλων και στη νότια πλευρά της Πίνδου, ενώ θα πλήξει την πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής. Όπως επισημαίνεται, οι εργασίες για την εκτροπή ποτέ δεν διακόπηκαν πραγματικά, παρά τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις, αναφέροντας ότι αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί πάνω από το 40% του έργου. Μεταξύ των έργων που συνεχίζονται- όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι της WWF- είναι και εκείνα που αφορούν τη ΔΕΗ, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκόμισε η οργάνωση στο Δικαστήριο, οι αρμόδιοι φορείς έσπευσαν να προκηρύξουν διαγωνισμό για την κατασκευή σήραγγας μήκους 12 χιλιομέτρων, λίγο προ της αποστολής των προδικαστικών ερωτημάτων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Η κ. Μπιρμπίλη, πάντως, επέμεινε χθες στην τοποθέτησή της, επισημαίνοντας ότι το συνολικό σχέδιο διαχείρισης των υδάτων στη Θεσσαλία θα περιλαμβάνει μέτρα εξοικονόμησης νερού και ορισμό των καλλιεργειών. «Οι αγρότες θα πρέπει να είναι σύμμαχοι, γιατί έτσι θα επιβιώσει η αγροτική παραγωγή στη Θεσσαλία», ανέφερε.
Αίσθηση προκάλεσε ωστόσο η τοποθέτηση του νέου ειδικού γραμματέα Υδάτων, κ. Ανδρέα Ανδρεαδάκη, σε σχέση με την εκτροπή: «Δεν έχει προσδιοριστεί με απόλυτη βεβαιότητα ποιο είναι το έλλειμμα νερού στη Θεσσαλία. Μπορεί να υπάρχει, μπορεί και να μην υπάρχει» ανέφερε, υποδεικνύοντας έτσι ότι ο σχεδιασμός του έργου (εκτροπή αρχικά 1.100 εκατ. κ. μ. νερού ετησίως και αργότερα 600 εκατ. κ. μ. ετησίως) δεν έχει βασιστεί σε αξιόπιστα στοιχεία. Ο κ. Ανδρεαδάκης πρόσθεσε ότι οι μελέτες του έργου δεν έχουν εξετάσει επαρκώς τις δυνατότητες εξοικονόμησης και αξιοποίησης των αποθεμάτων νερού στη Θεσσαλία.
Τη διάσταση απόψεων ανάμεσα στους υπουργούς επισήμανε χθες ο Συνασπισμός: «Τα μεγάλα προβλήματα του περιβάλλοντος και της ενέργειας δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι να βρει η κυβέρνηση την εσωτερική της ισορροπία. Η εκτροπή του Αχελώου ήταν και παραμένει ένα έργο «άλλων εποχών» που καταστρέφει το περιβάλλον» ανέφερε, επικρίνοντας παράλληλα την επιλογή να χρησιμοποιηθεί το φράγμα της Μεσοχώρας. Ανάλογη θέση για τη Μεσοχώρα υιοθετούν οι Οικολόγοι - Πράσινοι, χαρακτηρίζουν ωστόσο ηθική δικαίωση όσων αντιτίθενται στην εκτροπή την παρέμβαση της υπουργού. Τέλος, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού υποστήριξε τη συνολική αναστολή των όλων έργων της εκτροπής, καθώς «όχι μόνο είναι απολύτως ορθολογική, αλλά εξοικονομεί χρήματα για το κράτος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: