17/11/09

Έλεος: Ποινική δίωξη κατά του πρύτανη του ΕΜΠ για «υπόθαλψη» αντιεξουσιαστικής ιστοσελίδας!

Ποινική δίωξη ασκήθηκε από την Εισαγγελία σε βάρος του πρύτανη Κ. Μουτζούρη και των αντιπρυτάνεων του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Γ. Πολύζου και Γερ. Σπαθή για την λειτουργία της «αντιεξουσιαστικής» ιστοσελίδας Indymedia η οποία εκπέμπει από τον κεντρικό διακομιστή (server) του Ιδρύματος.
Η πρυτανική αρχή διώκεται σύμφωνα με την Εισαγγελία γιατί επέτρεψε την «φιλοξενία» της ιστοσελίδας του ελληνικού Indymedia (athens.indymedia.org) σε server του Πολυτεχνείο(!!!)
Η δίωξη ασκήθηκε μετά το πέρας προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου για τον τρόπο χρήσης τεχνολογικού εξοπλισμού στο Πολυτεχνείο. Σύμφωνα με τα επίμαχα δημοσιεύματα, υπό την ανοχή των αρμοδίων της Πρυτανείας τεχνολογικός εξοπλισμός για την πρόσβαση στο διαδίκτυο που παραχωρήθηκε στο Πολυτεχνείο για εκπαιδευτικούς σκοπούς, εξυπηρετεί ιστολόγια του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου.
Οι διαχειριστές του Indymedia «φιλοξενούνται» επί σειρά ετών στο Ίδρυμα, οπότε και οι πρυτανικές του αρχές έθεσαν "ερωτηματικά" για την στιγμή που αποφάσισε να παρέμβει εισαγγελέας στο θέμα. Ωστόσο, το στοιχείο που φαίνεται ότι εκτιμήθηκε στην άσκηση της δίωξης είναι ότι τους τελευταίους μήνες σε αυτή την ιστοσελίδα «ανεβαίνουν» οι προκηρύξεις της οργάνωσης Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς. Παρόλα αυτά, η πρυτανεία του Ιδρύματος θεωρεί ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη.
«Πρόκειται για πολιτική δίωξη που αποσκοπεί στην παρεμπόδιση της διακινήσεως ιδεών, η οποία μάλιστα ασκήθηκε μερικές ημέρες πριν από την επέτειο της 17 Νοέμβρη, ιστορική ημέρα προάσπισης της ακριβώς αυτού του ιδανικού και εναντίον μιας πρυτανείας η οποία διαφύλαξε με κάθε τρόπο το πανεπιστημιακό άσυλο και την δημόσια περιουσία» δήλωσε ο πρύτανης κ. Μουτζούρης. Στην ομιλία του πριν την έναρξη της πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου έκανε λόγο για την
«επιβολή λογοκρισίας».
«Η δημοκρατια οφείλει να δίνει λόγο σε όλες τις απόψεις και αν ένα Ίδρυμα όπως το Πολυτεχνείο δεν δώσει σε όλους το λόγο τότε ποιος θα το κάνει;»
δήλωσε ο πρώην πρύτανης του Ιδρύματος κ. Ν. Μαρκάτος.
«Θα αντισταθούμε σε κάθε προσπάθεια εισαγγελέων και διωκτικών αρχών να βάλουν φρένο στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Αν διαπιστώσουν κάποιο ποινικό αδίκημα μέσα στο ίδρυμα, τότε ας ασκήσουν διώξεις. Εμείς δεν κάνουμε λογοκρισία σε κανέναν», τόνισε ο αντιπρύτανης του ΕΜΠ κ. Γεράσιμος Σπαθής.
Η εισαγγελική παρέμβαση ήλθε μετά την κατάθεση μήνυσης συγκεκριμένου προσώπου προς τις πρυτανικές αρχές για "τη διευκόλυνση που παρέχει το δίκτυο του ΕΜΠ στο indymedia". Ο εισαγγελέας κ. Τζούρας που είχε αναλάβει την προανάκριση προχώρησε στην άσκηση των διώξεων, παρά την κατατεθειμένη εδώ και μήνες δημόσια τοποθέτηση των πρυτανικών αρχών ότι οι πράξεις αυτές συνιστούν ευθεία επίθεση στην ελευθερία διακίνησης ιδεών και το άσυλο!
Να θυμίσουμε ότι η επιχείρηση φίμωσης του indymedia ξεκίνησε μετά από ερωτήσεις των βουλευτών του ΛΑΟΣ Κυριάκου Βελόπουλου και Ηλία Πολατίδη, τις οποίες αντέγραψε κατά γράμμα εν συνεχεία η διοίκηση του ΟΤΕ, η οποία σε ρόλο διαδικτυακού χωροφύλακα αξίωσε το κλείσιμο της ιστοσελίδας στέλνοντας δύο εξώδικα στο Εθνικό Δίκτυο Έρευνας - Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), το οποίο παρέχει υποστήριξη με οπτικές ίνες στα δίκτυα των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της χώρας, μεταξύ αυτών και του ΕΜΠ.
Στις πιέσεις για το κλείσιμο εντάσσεται και η επιστολή του πρώην υφ. Παιδείας κ. Ταλιαδούρου προς τον κ. Μουτζούρη, με την οποία του ζητούσε "να εντοπιστεί ο διακομιστής και να σταματήσει η εκπομπή συγκεκριμένων sites, η οποία γίνεται κατά παράβαση των αποφάσεων της Συγκλήτου και προσβάλλει ευθέως το δημοκρατικό μας πολίτευμα".
Την πασίγνωστη φράση του Βολταίρου «Διαφωνώ με αυτά που λες αλλά θα υπερασπίζομαι μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να τα λες» επικαλείται το Πολυτεχνείο της Αθήνας για τη φιλοξενία της ιστοσελίδας Ιndymedia και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να εμποδίσει τη λειτουργία της, παρά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον των πρυτανικών αρχών. Οι περισσότεροι πρυτάνεις, ανάμεσα στους οποίους οι πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρ. Κίττας και Πατρών Στ. Κουμπιάς, τάχθηκαν επίσης με το μέρος του Πολυτεχνείου και μάλιστα έκαναν λόγο για παραιτήσεις. Οι φοιτητές επίσης αντέδρασαν και πέντε Σχολές του Πολυτεχνείου εξέδωσαν ψηφίσματα υπέρ της συνέχισης λειτουργίας του Ιndymedia.
«Το ΕΜΠ δεν προβαίνει σε ενέργειες προληπτικής ή κατασταλτικής λογοκρισίας ανεξάρτητα από το ιδεολογικό και πολιτικό χάσμα που μπορεί να το χωρίζει από τις απόψεις που εκφράζονται», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι πρυτανικές Αρχές του ΕΜΠ. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Το Πολυτεχνείο για μια ακόμη φορά βρίσκεται στο επίκεντρο συντονισμένων επιθέσεων για τις θέσεις που εκφράζει και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το χρέος του απέναντι στην υπέρτατη αρχή της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών. Αυτή τη φορά η αφορμή δόθηκε από επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Οι ερωτήσεις αυτές ενεργοποίησαν σειρά παρεμβάσεων αρχικά από την ΟΤΕ Α.Ε. οι οποίες στη συνέχεια κατέληξαν στη σημερινή ποινική δίωξη των πρυτανικών αρχών από την εισαγγελική αρχή που διεξήγαγε προανακριτικό έλεγχο για παράβαση καθήκοντος και παρότρυνση υφισταμένων σε ανοχή».
Στην ανακοίνωση προστίθεται πως «το Πολυτεχνείο, ως εκπαιδευτικό και ερευνητικό ίδρυμα, επιφυλάσσει αποκλειστικά σε αυτό, όπως κάνουν και όλα τα άλλα AEI την κρίση για το τι συνιστά τους "εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς" και το πώς αυτό συνδέεται όχι μόνο με την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, αλλά και την καταγραφή τους. Το ΕΜΠ δεν προβαίνει σε ενέργειες προληπτικής ή κατασταλτικής λογοκρισίας ανεξάρτητα από το ιδεολογικό και πολιτικό χάσμα που μπορεί να το χωρίζει από τις απόψεις που εκφράζονται».

Το Ιndymedia- Ανεξάρτητο Κέντρο Πληροφόρησης σύμφωνα με τους εμπνευστές του- παρουσιάζεται ως «μια παγκόσμια συλλογικότητα οργανώσεων ανεξάρτητης ενημέρωσης και εκατοντάδων δημοσιογράφων που προσφέρουν συλλογική και μη-εμπορευματική ενημέρωση».
«Παιδί» των επεισοδίων του Δεκεμβρίου του 1999 στο Σιάτλ, όταν χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις κατά του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Εκατοντάδες ακτιβιστές από μέσα ενημέρωσης, στην πλειονότητα τους Αμερικανοί, είχαν αναζητήσει έναν εναλλακτικό τρόπο ενημέρωσης για ό,τι θα συνέβαινε στην αμερικανική μεγαλούπολη στη διάρκεια της Συνόδου. Αρχικά αποφασίστηκε η έκδοση της εφημερίδας «Τhe Βlind Spot» και η λειτουργία της ιστοσελίδας του Ανεξάρτητου Κέντρου Πληροφόρησης Σιάτλ. Τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια της Συνόδου ανέδειξε ιδιαίτερα η ενημέρωση από την ιστοσελίδα, η οποία δέχθηκε περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο επισκέψεις στη διάρκεια ενός τριημέρου. Η απρόσμενη επιτυχία είχε ως αποτέλεσμα τα Ανεξάρτητα Κέντρα Πληροφόρησης (ΙΜC) να γνωρίσουν μεγάλη άνθηση αρχικά στις αμερικανικές μεγαλουπόλεις. Τον Φεβρουάριο του 2000 σχηματίστηκε ένα μικρό ΙΜC στη Βοστώνη, ενώ τον Απρίλιο άλλο ένα, μεγαλύτερο, δημιουργήθηκε στην Ουάσιγκτον, για να καλύψει τις διαδηλώσεις κατά της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ. Στα επόμενα δύο χρόνια δημιουργήθηκαν 70 Ιndymedia παγκοσμίως ενώ υπάρχει στην Ελλάδα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.
Πρίν λιγο καιρό είχε γίνει μια περίεργη κλήτευση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, με την οποία, το υπουργείο ζητούσε πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για τους επισκέπτες του Indymedia.us.
Το Ίδρυμα Ηλεκτρονικών Συνόρων, μια επιτροπή που ελέγχει την προστασία των προσωπικών δεδομένων, εξέδωσε αναλυτική ανακοίνωση σχετικά με την απόπειρα ενός Αμερικανού δικηγόρου στην Ιντιάνα να αναγκάσει το Indymedia.us να παραδώσει όλα τα στοιχεία που διαθέτει για τους χρήστες που επισκέφτηκαν την ιστοσελίδα μια συγκεκριμένη ημέρα.
Ακόμα πιο ανησυχητικό χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι ζητήθηκε από το Indymedia.us να παραμείνει το αίτημα κρυφό.
«Το υπερβολικό αυτό αίτημα για αρχεία του διαδικτύου όχι μόνο παραβιάζει τον ομοσπονδιακό νόμο για τα προσωπικά δεδομένα, αλλά παραβιάζει επίσης τα δικαιώματα του Indymedia.us, διατάσσοντάς το να μην αποκαλύψει την ύπαρξη της κλήτευσης χωρίς την άδεια Αμερικανού δικηγόρου», αναφέρει το Ίδρυμα.
Σύμφωνα με το Ίδρυμα, τον περασμένο Ιανουάριο, το Indymedia.us έλαβε ένα αίτημα για πρόσβαση στα στοιχεία όλων των επισκεπτών του στις 25 Ιουνίου 2008. Εκτός από τις διευθύνσεις IP τους, η κλήτευση διέτασσε την ιστοσελίδα να παραδώσει και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που διέθετε, μεταξύ των οποίων διευθύνσεις, email, τραπεζικούς λογαριασμούς και αριθμό κοινωνικής ασφάλισης.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει το ίδρυμα, οι περισσότερες ιστοσελίδες δεν συλλέγουν τέτοιου είδους πληροφορίες από τους απλούς χρήστες τους. Στην περίπτωση του Indymedia.us, τα αρχεία των διευθύνσεων IP των επισκεπτών αποθηκεύονται για μικρό χρονικό διάστημα. Συνεπώς, απαντώντας στην κλήτευση, η ιστοσελίδα δήλωσε πως δεν δύναται να παράσχει τέτοιες πληροφορίες στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Το αποτέλεσμα ήταν το υπουργείο Δικαιοσύνης να υποχωρήσει, απαντώντας με μια λιτή επιστολή που ανακοίνωνε την ανάκληση της κλήτευσης. Την ίδια περίοδο, ωστόσο, αξιωματούχοι του υπουργείου απειλούσαν τους διαχειριστές της ιστοσελίδας ότι θα προσφύγουν εναντίον τους με την κατηγορία της παρακώλυσης της δικαιοσύνης αν αποκάλυπταν την ύπαρξη της κλήτευσης. Σύμφωνα με τους διαχειριστές, υπήρξαν ακόμη και προειδοποιήσεις ότι αν δημοσιευτεί κάποια πληροφορία «μπορεί να υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή κάποιου» και να υπάρξει ακόμα και «ανθρώπινο κόστος».
Με ποιου αρμοδιότητα όμως πραγματοποιήθηκε το αίτημα; Σύμφωνα με το νόμο, μια κλήτευση προς τα Μέσα αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του γενικού εισαγγελέα. Η κλήτευση στάλθηκε στις 30 Ιανουαρίου, 10 μόλις ημέρες μετά την ανάληψη καθηκόντων από το νέο Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, όμως επίσης λίγες ημέρες είχε αναλάβει τα νέα του καθήκοντα και ο γενικός εισαγγελέας Έρικ Χόλντερ. Παραμένει θολό εάν ο Χόλντερ διέταξε την κλήτευση, αρκετές ιστοσελίδες και blogs όμως αποδίδουν τις ευθύνες στη διακυβέρνηση Ομπάμα.
Το ίδιο το υπουργείο δεν έχει δώσει καμία πληροφορία για την υπόθεση ή για την έρευνα με την οποία συνδέεται το αίτημα προς το Indymedia.us.
Το πραγματικό ζήτημα είναι ότι κάποιοι θέλουν να επιβάλουν λογοκρισία στο Διαδίκτυο!
Και το δυστύχημα είναι ότι είναι οι "ίδιοι" που δήθεν κόπτονται για την Ελευθερία Διακίνησης των Ιδεών.
Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Πεκίνο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε «Ήμουν ανέκαθεν σθεναρός υποστηρικτής της ελεύθερης χρήσης του Ίντερνετ και της μηδενικής λογοκρισίας». Ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε με τους φοιτητές στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας και μέσα από τη συνομιλία του με τους φοιτητές τούς μετέφερε το μήνυμα της ελευθερίας της έκφρασης. Μόλις 27 λεπτά παρέμεινε αυτή η δήλωση του Ομπάμα, στο πρωτοσέλιδο του κινεζικού portal ΝetΕase πριν παρέμβει η «αστυνομία του Ίντερνετ» και την εξαφανίσει.
Αυτά βέβαια γίνονται στην μακρινή Κίνα... Γιατί εδώ στην Ελλάδα έχουμε εισαγγελείς. Και που εξαιτίας του φόρτου εργασίας τους, δεν προλαβαίνουν να ασχοληθούν με το «γιατί ο κ.Χριστοφοράκος είναι ελεύθερος», ούτε με το «σε ποιούς κατέληξαν οι μίζες από τα μαύρα ταμεία της Ζήμενς»...
Ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές...

Δεν υπάρχουν σχόλια: