20/11/09

Δεν έχει πια νόημα η Κοπεγχάγη...

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ.

Μόνο ως... ταξίδι «πολιτικού τουρισμού» μπορεί να θεωρείται πλέον η μετάβαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων τον επόμενο μήνα στην Κοπεγχάγη, προκειμένου να συμμετάσχουν στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την προστασία του πλανήτη από τη σταδιακά επερχόμενη κλιματική αλλαγή λόγω της υπερθέρμανσής του από τις προκαλούμενες από τον άνθρωπο εκπομπές διοξειδίου του άνθρακος. Η επίσημη θέση της κυβέρνησης Ομπάμα, όπως εκφράστηκε την περασμένη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής του Οικονομικού Συμβουλίου Ασίας - Ειρηνικού (APEC) στη Σιγκαπούρη, ότι μια δεσμευτική συμφωνία στην Κοπεγχάγη είναι «μη ρεαλιστική», δεν άφησε πλέον καμιά ελπίδα επίτευξης κάποιου αποτελέσματος.
Η Κίνα κατέστησε αμέσως σαφές ότι αρνείται η ίδια να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση, αφού δεν δεσμεύονται οι ΗΠΑ. Αυτομάτως η Ιαπωνία, η Ινδονησία, η Ρωσία και το Μεξικό συμπαρατάχθηκαν στη γραμμή της μη δέσμευσης. Μετά από αυτό θεωρείται βέβαιο ότι δύο μεγάλες χώρες, η Ινδία και η Βραζιλία, θα αρνηθούν κι αυτές να δεσμευθούν.
«Οι ΗΠΑ και η Κίνα συμμάχησαν για να εκμηδενίσουν τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα της Κοπεγχάγης», ήταν ο χαρακτηριστικός πρωτοσέλιδος τίτλος της ισπανικής εφημερίδας «Ελ Παϊς», γεμάτος απογοήτευση, την επόμενη μέρα.
Ιδια αισθήματα διακατείχαν και τη «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», τη συντηρητική γερμανική εφημερίδα. «Η σύνοδος κορυφής Ασίας - Ειρηνικού εναντίον του κλίματος», ήταν ο επτάστηλος σχετικός τίτλος της και ανάλογο το περιεχόμενο του ρεπορτάζ της: ως «σύνοδος κορυφής κατά του κλίματος θα περάσει στην ιστορία αυτή η σύνοδος του ΑΡΕC», έγραψε, τονίζοντας ότι «οι 21 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του Οικονομικού Συμβουλίου Ασίας - Ειρηνικού ενταφίασαν τις τελευταίες ελπίδες για συμφωνία τον επόμενο μήνα στη Δανία».
«Η διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή τον ερχόμενο μήνα είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Το δάχτυλο κατηγορίας δείχνει ήδη σταθερά την Ουάσιγκτον»
συμφωνούν και οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου. Είναι προφανές ότι και στον τομέα αυτόν ο Μπαράκ Ομπάμα αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ελπίδες που είχε γεννήσει.
Η ουσία της ζητούμενης συμφωνίας περιλαμβάνει τρεις θεμελιώδεις συνιστώσες, με σοβαρές οικονομικές συνέπειες.
Πρώτον, σοβαρές περικοπές στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακος των πλουσίων χωρών, ταυτόχρονα με περικοπές στη χρήση του κάρβουνου από τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Δεύτερον, συμφωνίες για μεταφορά οικονομικών πόρων από τις πλούσιες στις αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις στις οικονομίες τους από τον μετριασμό της χρήσης του άνθρακα και την προσφυγή σε ακριβότερες πηγές ενέργειας, χαμηλότερων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος.
Τρίτον, ανάληψη υποχρέωσης από κάθε χώρα να ενσωματώσει συγκεκριμένους εθνικούς στόχους περιορισμού των εκπομπών διοξειδίου, στο πλαίσιο δεσμευτικής διεθνούς συμφωνίας.
«Παρόλη τη ρητορική δέσμευση του προέδρου των ΗΠΑ να καταπολεμήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη, η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα δεν είναι ακόμη έτοιμη να προσυπογράψει οποιοδήποτε από αυτά τα τρία ζωτικά συστατικά», υπογραμμίζουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».
Υπό αυτό το πρίσμα και τη στάση του Ομπάμα στη σύνοδο κορυφής του APEC αντιμετωπίστηκε δικαίως με καχυποψία ανάμεικτη με εκνευρισμό η πομπώδης δήλωση του Αμερικανού προέδρου στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού, στο Πεκίνο, έχοντας στο πλάι του τον Κινέζο ομόλογό του Χου Ζιντάο, ότι στόχος των ΗΠΑ «Δεν είναι μια επιμέρους συμφωνία ή μια πολιτική διακήρυξη, αλλά μια συμφωνία που θα καλύπτει όλα τα θέματα και μάλιστα θα έχει άμεση ισχύ στην πράξη». «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι θα κινηθούμε γρήγορα για να αποκτήσουμε μια δεσμευτική συμφωνία. Ακόμη και αν αυτό δεν επιτευχθεί στην Κοπεγχάγη, δεν μπορεί να πάει πίσω για πάντα», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.
ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ: Μια έκθεση ιδεών για το περιβάλλον...
Στη συγκάλυψη της εκ των προτέρων δεδομένης αποτυχίας της διεθνούς διάσκεψης για το περιβάλλον και στην παραπλάνηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης εστιάζονται πλέον οι φιλοδοξίες των διοργανωτών της Κοπεγχάγης.
Ολοι είναι σύμφωνοι να υπογράψουν ένα κείμενο διακήρυξης φιλόδοξων προθέσεων, το οποίο όμως δεν θα περιλαμβάνει κανέναν απολύτως δεσμευτικό στόχο που να αφορά τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος. Το προπαγανδιστικό εύρημα είναι ότι θα κάνουν λόγο για «συμφωνία σε δύο στάδια» και έτσι θα ονομάσουν «πρώτο στάδιο» αυτή την... έκθεση ιδεών που ετοιμάζουν ως διακήρυξη της Κοπεγχάγης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: