9/11/09

Σχεδιάζουν εκτροπή και του Αώου στην οροσειρά της Πίνδου!

Σοβαρές αντιδράσεις προκαλούν τα σχέδια για τη μεταφορά εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού από το Εθνικό Πάρκο της Β. Πίνδου στη λίμνη των Ιωαννίνων!
Σχέδια για τον εμπλουτισμό της λίμνης Παμβώτιδας στα Ιωάννινα αλλά και τη δημιουργία δύο μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών με τη μεταφορά νερού από τον ποταμό Αώο εξετάζονται από τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.
Πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις καταδικάζουν τα προτεινόμενα έργα, χαρακτηρίζοντάς τα αναχρονιστικά. «Οι εκτροπές ποταμών έγιναν μόδα και απειλούν την Πίνδο», υποστηρίζουν.




Τις σοβαρές αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων εγείρουν η σχεδιαζόμενη εκτροπή του ποταμού Αώου και η μεταφορά εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού από το Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου στη λίμνη των Ιωαννίνων.
Η άντληση νερού από την περιοχή της Βάλια Κάλντα, η οποία είναι γνωστή για τη σπάνια γεωμορφολογική της σύνθεση, συνιστά -σύμφωνα με τις οργανώσεις WWF, «Καλλιστώ», Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Πίνδος Περιβαλλοντική και «Αρκτούρος»- ανατροπή των κανόνων της φύσης και της λογικής.
Πρόκειται, όπως υποστηρίζουν, για μια τεράστια οικολογική καταστροφή στο υδάτινο σύστημα του Αώου και αποτελεί παράνομη ενέργεια, αφού στο Εθνικό Πάρκο, το οποίο ορίζεται ως ζώνη διατήρησης οικοτόπων και ειδών, απαγορεύονται η κατασκευή αγωγού για τη μεταφορά του νερού και η διάνοιξη οδού.
Οπως επισημαίνει η WWF, η άντληση 70 εκατομμυρίων κ.μ. νερού κατ’ έτος από την κοίτη του ποταμού, η επαναφορά του στη λίμνη Πηγών Αώου και η εν συνεχεία διοχέτευσή του στη Λίμνη Παμβώτιδα αντιβαίνουν στη λογική της αειφόρου ανάπτυξης και στην υποχρέωση της χώρας για ορθολογική διαχείριση των υδάτων. Τα σχέδια για το συγκεκριμένο έργο (που έχει προταθεί από την ΔΕΗ και από την εταιρία «Τέρνα Ενεργειακή» ) γνωστοποιήθηκαν σε συνεδρίαση του φορέα διαχείρισης, ο οποίος κλήθηκε να γνωμοδοτήσει επί της προκαταρκτικής περιβαλλοντικής εκτίμησης και αξιολόγησης του έργου που σχεδιάζεται εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.
«Μια θετική γνωμοδότηση σημαίνει ότι ο Φορέας Διαχείρισης, σκοπός του οποίου είναι η προστασία των πολύτιμων χαρακτηριστικών του Εθνικού Πάρκου, θα ανοίξει τον δρόμο για την υλοποίηση ενός καταστροφικού για την περιοχή έργου», δήλωσε ο Κώστας Τζιόβας, εκπρόσωπος των περιβαλλοντικών οργανώσεων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου. «Μια αρνητική γνωμοδότηση θα μπορούσε να δώσει ένα οριστικό τέλος σε μια ιστορία που με διάφορες μορφές έρχεται και επανέρχεται τα τελευταία τριάντα χρόνια».
Στα σχέδια προβλέπεται η μεταφορά 70 εκατ. κυβικών μέτρων νερού από την περιοχή της Βοβούσας που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.020. Οι ποσότητες θα οδηγούνται μέσω αγωγού με άντληση προς τον ταμιευτήρα της ΔΕΗ, τη Λίμνη Πηγών Αώου, στα 1.350 μέτρα, και από εκεί θα αποδίδονται σταθερά προς την πόλη των Ιωαννίνων. Κατά τη διαδρομή τους προς την πρωτεύουσα του Νομού τα νερά θα συναντούν δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς, συνολικής ισχύος 8,8 ΜW ενώ υπό εξέταση είναι και η μελλοντική ανάπτυξη έργων στον ποταμό Καλαμά. Το κύριο πρόβλημα της Παμβώτιδας εντοπίζεται στην οικολογική υποβάθμιση που έχει υποστεί από την απορροή αστικών και βιοτεχνικών λυμάτων από τη συσσώρευση υπολειμμάτων από τις κτηνοτροφικές και άλλες μονάδες και τις γεωργικές δραστηριότητες της περιοχής κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.
Το κύριο πρόβλημα της Παμβώτιδας εντοπίζεται στην οικολογική υποβάθμιση που έχει υποστεί από την απορροή αστικών και βιοτεχνικών λυμάτων από τη συσσώρευση υπολειμμάτων από τις κτηνοτροφικές και άλλες μονάδες και τις γεωργικές δραστηριότητες της περιοχής κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Όπως υποστηρίζουν οι WWF Ελλάς, Καλλιστώ, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Πίνδος Περιβαλλοντική και Αρκτούρος, η περιοχή όπου προβλέπεται να γίνει η κατασκευή του αγωγού για τη μεταφορά του νερού αλλά και η διάνοιξη οδού για την πραγματοποίηση των έργων αποτελεί «ζώνη διατήρησης οικοτόπων και ειδών, στην οποία απαγορεύονται τέτοιου είδους δραστηριότητες».
«Η μεταφορά νερού από τον Αώο δεν θα ξεπλύνει το έγκλημα που έχει συντελεστεί. Χρειάζεται ορθολογική και συστηματική διαχείριση της περιοχής και του οικοσυστήματος της λίμνης. Αυτή θα είναι η λύση για το μέλλον της», επισημαίνει η κ. Ιόλη Χριστοπούλου από το WWF Ελλάς. Ακόμη, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αναφέρουν ότι «η άντληση νερού από την κοίτη του ποταμού, η επαναφορά του στη Λίμνη Πηγών Αώου και εν συνεχεία η διοχέτευσή του στην Παμβώτιδα, αντιβαίνουν στη λογική της αειφόρου ανάπτυξης και στην υποχρέωση της χώρας για ορθολογική διαχείριση των υδάτων».
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις χαρακτηρίζουν τον σχεδιασμό ως μια «παλιά υπόθεση, με νέες παραλλαγές», καθώς αναφέρουν ότι οι απόπειρες καταλήστευσης του υδάτινου δυναμικού του Αώου κρατούν από το 1981 με διακύβευμα την αλόγιστη εκμετάλλευση νερού και την υποβάθμιση της οικολογικής ισορροπίας της περιοχής.
Ο Αώος πηγάζει από το όρος Μαυροβούνι Μετσόβου στη θέση Πολιτσές και από την περιοχή της Βάλια Κάλντα. Έχει μήκος 260 χιλιόμετρα, από τα οποία τα 70 βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος και τα υπόλοιπα σε αλβανικό. Ολόκληρη η λεκάνη απορροής του Αώου εντός της Ελλάδας, από τις πηγές του έως το σημείο συνάντησής του με τον Βοϊδομάτη στον κάμπο Κόνιτσας, αποτελεί τόπο ανυπολόγιστης οικολογικής αξίας, όπου συναντώνται σπάνια ενδημικά φυτά και αρκετά είδη ζώων όπως η αρκούδα, ο λύγκας και η βίδρα.
Το Εθνικό Πάρκο της Β. Πίνδου με λίγα λόγια:
Τον χαρακτήρα του Εθνικού Πάρκου, μεταξύ άλλων, συνθέτουν:
*1.700 είδη χλωρίδας και υποχλωρίδας, μεταξύ των οποίων 9 τοπικά ενδημικά, 35 ελληνικά ενδημικά και 121 βαλκανικά ενδημικά είδη.
*Πλούσια πανίδα με καφέ αρκούδες, ζαρκάδια, αγριόγιδα και πολλά είδη πουλιών.
*Το φαράγγι του Βίκου. Θεωρείται από τα μεγαλύτερα και εντυπωσιακότερα ασβεστολιθικά φαράγγια της Ευρώπης.
*Η Βάλια Κάλντα. Με πυκνά δάση υπεραιωνόβιας μαύρης πεύκης, χαράδρες, κοιλάδες και ορμητικούς χειμάρρους.
*Οι λίμνες της Φλέγκας. Θεωρούνται ξεχωριστό μνημείο της φύσης.
*Η Δρακόλιμνη της Τύμφης, υπόλειμμα της παγετωνικής περιόδου.


ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΑΩΟΥ!ΑΦΕΙΣΤΕ ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΝΑ ΚΥΛΑΝΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ!



Σημειώσεις/Σχόλια :

1. Τα σχέδια για το συγκεκριμένο έργο γνωστοποιήθηκαν σε πρόσφατη συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρισης, ο οποίος κλήθηκε να γνωμοδοτήσει επί της προκαταρκτικής περιβαλλοντικής εκτίμησης και αξιολόγησης του έργου που σχεδιάζεται εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Προς το παρόν, λόγω της αντίδρασης των περιβαλλοντικών οργανώσεων και άλλων φορέων, η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου έχει αναβληθεί για επόμενη συνεδρίαση.

2. Βάσει της ΚΥΑ χαρακτηρισμού του Εθνικού Πάρκου (ΚΥΑ 23069/2005, ΦΕΚ Δ’639/14.6.2005), οι δραστηριότητες που επιτρέπονται στη ζώνη ΙΙ του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου αφορούν κυρίως την επιστημονική έρευνα, εργασίες διαχείρισης της δασικής βλάστησης, των σημαντικών οικοτόπων και των προστατευόμενων ειδών χλωρίδας και πανίδας, τη συντήρηση των υποδομών με σκοπό τη διαχείριση και τη φύλαξη της περιοχής, τη συντήρηση και βελτίωση των μονοπατιών, τη συντήρηση και χρήση υφιστάμενων οδών και άλλες παρόμοιες ήπιες δραστηριότητες. Ιδιαίτερα σε όλη την έκταση του Εθνικού Πάρκου (συμπεριλαμβανομένων των Ζωνών Ι και ΙΙ) και της Περιφερειακής Ζώνης, απαγορεύεται η κατασκευή έργων και η εγκατάσταση δραστηριοτήτων που περιλαμβάνονται στην πρώτη (Α) κατηγορία του άρθρου 3 του ν. 1650/86, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 1 του ν. 3010/2002 και εφαρμόζεται από την ΚΥΑ 15393/2332/5.8.2002, στην οποία κατηγορία ανήκει και το προτεινόμενο έργο.

3. Βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας -πλαίσιο για τα ύδατα- 2000/60/ΕΚ, η διαχείριση του νερού πρέπει να γίνεται σε επίπεδο λεκάνης απορροής ποταμού, αναγνωρίζοντας την ανάγκη προστασίας των υδάτινων και χερσαίων οικοσυστημάτων που βρίσκονται σε αυτήν. Θεσμοθετείται επίσης η υποχρέωση λεπτομερούς προγραμματισμού της χρήσης των υδάτινων πόρων, μέσω της κατάρτισης Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής (ΣΔΛΑ), ώστε να αποφεύγονται οι λύσεις που δεν συνάδουν με τις αρχές της αειφορίας και να αποτρέπονται οι μη αναστρέψιμες βλάβες του περιβάλλοντος. Από το 2009 και μετά, κάθε σχέδιο ή πρόγραμμα που ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στους υδάτινους πόρους ή στην ποιότητα των υδάτων, θα πρέπει να συντονίζεται με τις διατάξεις των ΣΔΛΑ, ώστε να επιτυγχάνονται οι περιβαλλοντικοί στόχοι της οδηγίας-πλαίσιο για τα ύδατα.

4. Η εταιρία «Τέρνα Ενεργειακή» είναι η εταιρία που έχει αναλάβει σχεδόν «εργολαβικά/μονοπωλιακά» την πλειοψηφία των αδειών για εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων στην Ορεινή Ναυπακτία! Η λογική που την διακατέχει φαίνεται ξεκάθαρα από την πραχτική που ακολουθεί! Τα πάντα θυσία στον βωμό του κέρδους: εδώ δεν σέβεται ένα θεσμοθετημένο Εθνικό Πάρκο όπως αυτό της Βόρειας Πίνδου , θα νοιαστεί για τα βουνά των Κραβάρων;

ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΚΑ: α) Η Τέρνα- Ενεργειακή ανήκει στις 300 πιο επικερδείς εταιρίες που θα πληρώσουν έκτακτη εισφορά φέτος! (Η Λίστα αυτή όμως, των πιο επικερδών επιχειρήσεων στην χωρά μας, αποκαλύπτει και κάτι άλλο πιο τρομαχτικό: πρώτος σε κέρδη είναι ο ΟΠΑΠ, και ακολουθούν οι Τράπεζες, τα Καζίνο, και Μεγαλοκατασκευαστικές Εταιρείες! Η οικονομία της χώρας μας δηλαδή, στηρίζεται στον Τζόγο, στην Τοκογλυφία, και στους Εργολάβους!!! ). β) Η νέα γενική γραμματέας Χωροταξίας και Αστικής Ανάπλασης Μαρία Καλτσά μέχρι πρότινος μετείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο της κατασκευαστικής εταιρείας ΓΕΚ - Τέρνα, μητρικής εταιρίας της Τέρνα - Ενεργειακής. Η «Πράσινη Ανάπτυξη» που ευαγγελίζεται η Κυβέρνηση αποκαλύπτει τον πραγματικό της χαρακτήρα, τουλάχιστον σημειολογικά! γ) Την πρώτη φορά που οι Εργολάβοι ανέλαβαν να «αναπτύξουν» την χώρα μας, μας προέκυψε η Σύγχρονη Αθήνα με το ωραίο Ρυμοτομικό της σχέδιο, το Πράσινο και τις σύγχρονες συγκοινωνίες... Αργότερα οι εργολάβοι ανέλαβαν να «βοηθήσουν» στην Τουριστική Ανάπτυξη της Χώρας και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε και τα θαυμάζουμε όλοι, στα νησιά και τις Παραλίες μας... Τώρα οι Εργολάβοι - και αφού στην χώρα μας πλεον δεν υπάρχει αλλού ελεύθερος χώρος- πήραν τα βουνά και τα λαγγάδια και επιδιώκουν να τα αναπτύξουν και αυτά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: