23/10/09

Νεκρή λύκαινα στην Κοζάνη...


Μία λύκαινα βρέθηκε νεκρή από θηροφύλακες στην περιοχή του Μεσόβουνου Κοζάνης, στο δήμο Βερμίου.
Η λύκαινα ήταν νεαρής ηλικίας και σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ», ήταν πυροβολημένη από κοντινή απόσταση και βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης.
Με αφορμή το νέο αυτό περιστατικό, η «Καλλιστώ» και η κυνηγετική ομοσπονδία Μακεδονίας-Θράκης καταδικάζουν το κυνήγι λύκου και μάλιστα παρά το γεγονός ότι έχει απαγορευτεί από το 1992. Σύμφωνα με στοιχεία, το 25% του πληθυσμού των λύκων χάνεται ετησίως εξαιτίας των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων!
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της «Καλλιστώς», ο πληθυσμός του λύκου στην Ελλάδα εκτιμάται σε περίπου 700. Ζουν σε μικρές αγέλες- το πολύ τρία ζώα μαζί ανά 100 τετραγωνικά χιλιόμετρασε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. Ο πληθυσμός τους είναι σχετικά σταθερός, ενώ μάλιστα τα τελευταία 20 χρόνια έχει επανακάμψει σε περιοχές, όπως η Νότια Πίνδος, η Ευρυτανία, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στη βελτίωση της ποιότητας του βιοτόπου για τους λύκους.
Ωστόσο, ο πληθυσμός του λύκου έχει μειωθεί σε άλλες περιοχές και ιδιαίτερα στην οροσειρά της Πίνδου. Αυτό δε που ανησυχεί τις περιβαλλοντικές οργανώσεις είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα κρούσματα θανάτωσης, είτε με πυροβόλα όπλα είτε με δηλητηριασμένα δολώματα.
Οι βιολόγοι της «Καλλιστώς» εκτιμούν ότι τα ζώα θανατώνονται κυρίως για να αποφευχθούν οι ζημιές στην κτηνοτροφία. Δεδομένου μάλιστα του αραιού πληθυσμού τονίζουν ότι ένα δηλητηριασμένο δόλωμα μπορεί να εξαφανίσει το είδος από μια ολόκληρη περιοχή.
Η νεαρή λύκαινα που χτυπήθηκε από πυροβόλο όπλο εντοπίσθηκε στο Μεσόβουνο του Δήμου Βερμίου Κοζάνης από θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης (ΚΟΜΑΘ), οι οποίοι ειδοποίησαν την ομάδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ». Το μέλος της οργάνωσης που έσπευσε στην περιοχή διαπίστωσε ότι επρόκειτο για ένα νεαρό θηλυκό ζώο, το οποίο είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι από κοντινή απόσταση, το πολύ πέντε μέτρα. Η λύκαινα βρέθηκε σε προχωρημένη αποσύνθεση, γεγονός που αποδεικνύει πως το περιστατικό συνέβη πριν από αρκετές ημέρες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις περίπου στις αρχές Οκτωβρίου.

Ένας στους τέσσερις νεκρούς έχει σκοτωθεί από ανθρώπους.

Αν και το κυνήγι του λύκου απαγορεύεται ήδη σε όλη τη χώρα από το 1991 και το είδος θεωρείται αυστηρά προστατευόμενο στη Στερεά Ελλάδα σύμφωνα με ευρωπαϊκή οδηγία, ο αριθμός των ζώων που θανατώνονται από ανθρώπους κάθε χρόνο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Καλλιστώς», εκτιμάται ότι τουλάχιστον ο ένας στους τέσσερις λύκους που πεθαίνουν κάθε χρόνο, πεθαίνει από άνθρωπο. Και μολονότι ο λύκος είναι πιο «ανθεκτικό» είδος σε σχέση με άλλα προστατευόμενα, ο πληθυσμός του μπορεί να κινδυνεύσει εφόσον η λαθροθηρία συνδυαστεί με άλλους παράγοντες, όπως είναι η μείωση της διαθεσιμότητας τροφής και ο κατακερματισμός των βιοτόπων του. Η περαιτέρω βελτίωση του συστήματος αποζημιώσεων και η ενίσχυση των κτηνοτρόφων για την εφαρμογή προληπτικών μέτρων, όπως η χρήση κατάλληλων ποιμενικών σκύλων, η αποτελεσματικότερη φύλαξη ή η τοποθέτηση ηλεκτροφόρων περιφράξεων αποτελούν, σύμφωνα με την «Καλλιστώ», προϋποθέσεις ομαλής συνύπαρξης των ανθρώπων με τα άγρια ζώα. Και βέβαια, όπως αναφέρουν τα μέλη της, η διατήρηση του είδους δεν μπορεί να αποτελεί ευθύνη μόνο των κτηνοτρόφων, αλλά προϋποθέτει τη συμμετοχή και βοήθεια της Πολιτείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: