10/10/09

Στο έλεος αυθαιρεσιών το «Βουνό των Θεών»!

Ο Όλυμπος κινδυνεύει από τους πρόποδες ώς την υψηλότερη κορυφή του, σύμφωνα με τους «Φίλους του Περιβάλλοντος»!

Του Θανάση Tσιαγγάνα.
Το χτίσιμο ενός αυθαίρετου καταφυγίου πριν από λίγο καιρό στην τοποθεσία «Μεγάλη Γούρνα» της δυτικής πλευράς του Ολύμπου προκάλεσε οργή στις περιβαλλοντικές οργανώσεις της Πιερίας, που απαίτησαν και πέτυχαν τη διακοπή των εργασιών.
Η εν λόγω αυθαιρεσία αποτέλεσε για τους «Φίλους του Περιβάλλοντος» (αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Κατερίνη) μια ακόμα «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης» και σηματοδότησε την αφετηρία νέων δυναμικών ενεργειών για την προστασία του ψηλότερου βουνού της χώρας.
«Ο Ολυμπος κινδυνεύει από τους πρόποδες ώς την ψηλότερη κορυφή του, από δεκάδες μορφές αυθαιρεσίας», επισημαίνουν τα μέλη της ομάδας, υπογραμμίζοντας ότι το συγκεκριμένο αυθαίρετο επιχειρήθηκε να χτιστεί δίπλα σε ήδη υπάρχον καταφύγιο, σε υψόμετρο 2.500 μ., 400 μόλις μέτρα κάτω από τον Μύτικα (2.918 μ.), την υψηλότερη κορυφή του Βουνού των Θεών.
Το καθεστώς.
Το συμβάν επανέφερε στην επικαιρότητα το ζήτημα για το καθεστώς διαχείρισης και προστασίας του Ολύμπου, για το οποίο οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις της περιοχής «δίνουν μάχες», όπως λένε, σε «όλα τα μέτωπα», με σκοπό να υπογραφεί επιτέλους το Προεδρικό Διάταγμα που θα θέσει τέρμα στις δράσεις επίδοξων «επενδυτών», που κυνηγούν και ξυλεύονται παράνομα, ανοίγουν και ασφαλτοστρώνουν δρόμους, χτίζουν εξοχικά εκμεταλλευόμενοι τη λειψή νομοθεσία και σχεδιάζουν την αξιοποίησή του με τελεφερίκ, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και χιονοδρομικά κέντρα.
Είναι όμως δυνατόν το Βουνό των Θεών, παγκόσμιο μνημείο της Φύσης και του Πολιτισμού, ο πρώτος εθνικός δρυμός της χώρας, η κοιτίδα της Ελληνικής Μυθολογίας, μια περιοχή απαράμιλλης σύνθεσης οικοσυστημάτων, βουνό με πολλαπλή οικολογική, ιστορική, αρχαιολογική και πολιτισμική σημασία, να είναι απροστάτευτο;
«Κι όμως...», απαντά ο δασολόγος και πρώην διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας κ. Παύλος Ανδρεδάκης: «Ο Εθνικός Δρυμός Ολύμπου είναι η πρώτη ελληνική περιοχή που απέκτησε καθεστώς προστασίας με διάταγμα του 1938. Περιλαμβάνει όμως μια περιορισμένη έκταση 38.500 στρεμμάτων (τμήμα των κορυφών και της ανατολικής πλαγιάς του βουνού). Η περιοχή αυτή βρίσκεται εξ ολοκλήρου στον νομό Πιερίας, ενώ το τμήμα του Ολύμπου που ανήκει διοικητικά στον νομό Λάρισας βρίσκεται εκτός του δρυμού και έξω από το καθεστώς προστασίας! Οι ορειβάτες μάλιστα λένε αστειευόμενοι ότι όταν κανείς κατακτήσει μία από τις τρεις ψηλότερες κορφές του Ολύμπου, στα όρια των δύο νομών, δεν έχει παρά να κάνει ένα βήμα από την Πιερία προς τη Λάρισα για να βρεθεί εκτός Εθνικού Δρυμού!».
Από το 1985 μέχρι σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες αναθεώρησης και επέκτασης της προστασίας, όμως οι μελέτες που συντάχθηκαν ουδέποτε απέκτησαν νομική ισχύ ακόμη και μετά τη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού που λειτουργεί εδώ και έξι χρόνια. Η τελευταία είναι η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΜΠ) που επεκτείνει τα όρια του Δρυμού στα 238.000 στρέμματα. «Ομως και η ΕΜΠ εδώ και τρία χρόνια βρίσκεται στα συρτάρια του ΥΠΕΧΩΔΕ», επισήμαναν ορειβάτες και μέλη οικολογικών οργανώσεων που συναντήθηκαν πριν από λίγες μέρες στο Λιτόχωρο.
Σε μια προσπάθεια να κινηθεί ο τροχός της αμάξης, όπως είπε ο εκπαιδευτικός κ. Γ. Περδίκης, τον περασμένο Ιούλιο αντιπροσωπεία των «Φίλων του Περιβάλλοντος» μαζί με μαθητές σχολείων συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, ζητώντας «να ασκήσει την επιρροή του, ώστε να προωθηθεί το Π.Δ. που θα επεκτείνει το καθεστώς προστασίας του Ολύμπου».
Οι δρόμοι.
«Το χειρότερο που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στο Βουνό των Θεών»,
λέει ο γραμματέας των «Φίλων του Περιβάλλοντος, κ. Γιώργος Τούλης, «είναι η διάνοιξη δρόμων, όπως ο δρόμος που ξεκινάει από τα Καλύβια Κοκκινοπλού Λάρισας και φτάνει ώς τη «Μεγάλη Γούρνα», που έγινε δήθεν για να εξυπηρετεί τους ορειβάτες». «Μόνο που κανένας ορειβάτης δεν θα ανέβαινε ποτέ με αυτοκίνητο στα 2.500 μ.», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΟ Κατερίνης κ. Πέτρος Μήλιος.
Η σημερινή οριοθέτηση του Εθνικού Δρυμού ουκ ολίγες φορές έχει φέρει σε αντιπαράθεση ομάδες κοινωνικών φορέων στους νομούς Λάρισας και Πιερίας. «Η αντιπαράθεση», επισημαίνει ο κ. Δημήτρης Μαυροειδής, μέλος επίσης των «Φίλων του Περιβάλλοντος», «πηγάζει από το ποιον Ολυμπο θέλουμε. To μυθικό βουνό του ανέγγιχτου τοπίου ή τον Ολυμπο των δρόμων, των πολλών καταφυγίων (διαθέτει 15), των ξενώνων και των άλλων ψυχαγωγικών εγκαταστάσεων;».
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σ.Σ.:
ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ-ΕΚΚΛΗΣΗ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ :
Σώστε το βουνό των θεών!
Την ώρα που οι πολιτευτές και υποψήφιοι βουλευτές κυνηγούσαν τον "σταυρό" ανά την επικράτεια, από όλες τις γωνιές της Ελλάδας, αλλά και από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, εκατοντάδες άνθρωποι έριξαν “δαγκωτό” υπέρ της επέκτασης των ορίων του εθνικού δρυμού του Ολύμπου από τα 38.500 στα 238.000 στρέμματα.
Στόχος της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης Πιερίας, που ανέλαβε την πρωτοβουλία, είναι να κατατεθούν χιλιάδες υπογραφές στους επόμενους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους.
“Με διάταγμα του 1938(!), προστατεύεται μόνο μια περιορισμένη έκταση 38.500 στρεμμάτων του Ολύμπου” επισημαίνει η Εθελοντική Ομάδα Δράσης. “Από το 1985 μέχρι σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες επέκτασης της προστασίας, όμως οι σχετικές μελέτες που έχουν συνταχθεί ουδέποτε απέκτησαν νομική ισχύ. Η ειδική περιβαλλοντική μελέτη που επεκτείνει τα όρια του δρυμού σε 238.000 στρέμματα εδώ και τρία χρόνια βρίσκεται στα συρτάρια της ελληνικής γραφειοκρατίας. Το προεδρικό διάταγμα που θα αναβαθμίζει και θα επεκτείνει το καθεστώς προστασίας του Ολύμπου πρέπει να συνταχθεί και να προωθηθεί άμεσα”. Η ομάδα “πέταξε το γάντι” στους υποψήφιους βουλευτές όλων των κομμάτων στους νομούς Πιερίας και Λάρισας, για να δεσμευτούν ώστε να θωρακιστεί το βουνό των θεών.
Σε διάστημα δύο εβδομάδων περισσότεροι από 700 άνθρωποι κατέθεσαν τις “υπογραφές” τους στην ιστοσελίδα www.otoposmou.gr. Από την Κατερίνη μέχρι την Κολονία, από τη Λάρισα μέχρι το Λουξεμβούργο, από τις Σέρρες μέχρι το Στρασβούργο και το Σικάγο, πανεπιστημιακοί, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι διεθνών ΜΜΕ, Έλληνες και ξένοι που θεωρούν τον Όλυμπο παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, ζητούν:
Από το ΥΠΕΧΩΔΕ την άμεση έγκριση της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης για τον εθνικό δρυμό του Ολύμπου και την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό των ορίων του (επέκταση του εθνικού δρυμού από τα 38.500 στα 238.000 στρέμματα).
Από το υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) την άμεση προώθηση ένταξης του συνόλου του γεωγραφικού χώρου του Ολύμπου στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και τον καθορισμό ζώνης απόλυτης προστασίας Α και ζώνης προστασίας Β με όρους των χρήσεων γης.
Από τη Δασική Υπηρεσία τον έλεγχο ανοικοδόμησης στις εκτός σχεδίου εκτάσεις που περιβάλλονται από δάση.
Από το ΥΠΕΧΩΔΕ, το ΥΠΠΟ και τη Δασική Υπηρεσία τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων κανόνων προστασίας έτσι ώστε η προστασία να μην επαφίεται στον πατριωτισμό της διοίκησης και στην αντοχή της στις πολιτικές/κομματικές πιέσεις.
Τι λένε οι υποστηρικτές της προσπάθειας :
Έφη Πουλάκη-Παντερμαλή, αρχαιολόγος, προϊσταμένη της ΚΖʼ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. “Είναι γνωστό το πρόχειρο και εύκολο δίλημμα που τίθεται πριν από κάθε πλήγμα στο περιβάλλον: η επιλογή πρέπει να γίνει ανάμεσα στην "ανάπτυξη που βλάπτει, ή την προστασία που απονεκρώνει". Στον Όλυμπο όμως δεν υπάρχουν περιθώρια για τέτοια πλαστά διλήμματα. Οφείλουμε να τον αντιμετωπίσουμε σοβαρά όπως οι αναπτυγμένες κοινωνίες, εκεί όπου η ίδια η προστασία και η προβολή των μνημείων γίνονται ο κύριος φορέας της ανάπτυξης. Αν επενδυθεί σωστά, το κεφάλαιο ʽΌλυμποςʼ θα αποδώσει στο πολλαπλάσιο. Αν επενδυθεί ερασιτεχνικά, το κεφάλαιο θα εξανεμιστεί και ο ʽάσωτος υιόςʼ θα μείνει στο περιθώριο”.
Neil King, δημοσιογράφος, αγγλικό πρόγραμμα της Deutsche Welle. “Θεωρώ τον Όλυμπο ένα συμβολικό, μοναδικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής και ευρωπαϊκής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Αξίζει μέγιστης προστασίας. Οι πολιτικοί συχνά κωλυσιεργούν όταν δεν τους πιέζουν κάποια λόμπι. Εναπόκειται λοιπόν στους πολίτες να τους πιέσουν για να κάνουν αυτά για τα οποία ψηφίστηκαν, δηλαδή να προστατεύσουν τα συμφέροντα των πολλών. Στην προκειμένη περίπτωση, η προστασία του Ολύμπου υπηρετεί τη βούληση όλων των Ευρωπαίων”.
Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής Βιοτεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. “Η σχέση του ανθρώπου με το βουνό στις περισσότερες περιπτώσεις είναι θέμα αισθητικής. Στην περίπτωση του Ολύμπου είναι θέμα πολιτισμού. Ο Όλυμπος είναι η ιστορία του πολιτισμού ανθρώπων για χιλιάδες χρόνια και αυτό είναι βιωματικό για μένα. Θεωρώ την ατόφια παρουσία του Ολύμπου θέμα πολιτισμού για όλη την ανθρωπότητα”.
Βασίλης Μούγιος, αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας της άσκησης, ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ. “Έχοντας απολαύσει τα υπέροχα τοπία του Ολύμπου, την πανίδα του και τις εναλλαγές του κλίματος και της χλωρίδας του, αισθάνομαι αποτροπιασμό απέναντι στις προσπάθειες βιασμού της φύσης του. Ας ελπίσουμε ότι θα καταφέρουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας και την πολιτεία, ώστε να κλείσουν οι πληγές που έχουν ανοίξει στο σώμα του Ολύμπου και να μην ανοίξουν καινούργιες”.
ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΕΔΩ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: