12/9/09

Ο Αλμούνια υπουργός Οικονομίας στην Νέα Κυβέρνηση...

Σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης εισέρχεται η ελληνική οικονομία:
Η ΕΕ θα έχει λόγο στη σύνταξη του προϋπολογισμού ως την επαναφορά του ελλείμματος κάτω από το 3%. Ο επίτροπος Αλμούνια καθίσταται ατύπως μεν αλλά ουσιαστικά δε υπουργός Οικονομίας...


Σε ακόμη μεγαλύτερες περιπέτειες με την Ευρωπαϊκή Ενωση και την οικονομία κινδυνεύει να μπει η Ελλάδα, στον βαθμό που η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου δεν παρουσιάσει ως τα τέλη Οκτωβρίου ρεαλιστικό και αξιόπιστο προϋπολογισμό για τη μείωση των ελλειμμάτων. Οπως επισημαίνουν κορυφαίες πηγές του υπουργείου Οικονομίας που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα δημόσια οικονομικά- δεδομένου ότι η Ελλάδα από τον περασμένο Μάρτιο παρακολουθείται σύμφωνα με τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος (άρθρο 104, παράγραφος 7 της Συνθήκης του Μάαστριχτ)-, στα τέλη Οκτωβρίου θα πρέπει να ενημερωθεί η Επιτροπή για την πορεία του ελλείμματος και την τύχη των μέτρων που είχε προτείνει στην κυβέρνηση.
Οπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, το δημοσιονομικό έλλειμμα όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά στα τέλη Αυγούστου προσέγγισε το 8% του ΑΕΠ, που αποτελεί ρεκόρ, και είναι υψηλότερο ακόμη και από το έλλειμμα που εμφάνισε η Νέα Δημοκρατία για το 2004, με την περιβόητη πλέον δημοσιονομική απογραφή (7,7% του ΑΕΠ). Οσο για την τύχη των μέτρων και κυρίως τον περιορισμό των δαπανών, όχι μόνο δεν εφαρμόστηκαν (περικοπές υψηλών αμοιβών στο Δημόσιο, μείωση δαπανών υγείας, περικοπές υπερωριών, επιδομάτων στο Δημόσιο, πάγωμα προσλήψεων κτλ.) αλλά, αντιθέτως, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή μετατέθηκε η εφαρμογή τους για τη διετία 2010-2011 εφόσον κερδίσει τις εκλογές. Ακόμη, λόγω των εκλογών, οι δαπάνες του Δημοσίου επιβαρύνονται, ενώ, όπως καταγγέλλει το ΠαΣοΚ, γίνονται ανεξέλεγκτες προσλήψεις στις ΔΕΚΟ, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την Τραμ ΑΕ, η οποία είχε 250 άτομα προσωπικό το 2005 και σήμερα έχει 650 υπαλλήλους. Στη βάση αυτής της έκθεσης η Επιτροπή θα αποφανθεί κατά πόσον η Ελλάδα «συμμορφώθηκε προς τας υποδείξεις» και πέτυχε τον στόχο για τη μείωση του ελλείμματος στο 3,7% που είχε τεθεί μετά τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, κάτι που προφανώς δεν συνέβη. Το αντίθετο μάλλον... Ετσι θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα που προβλέπει το άρθρο 104, παράγραφος 9 της Συνθήκης του Μάαστριχτ και είναι η «διαδικασία της επιτήρησης».
Σε αυτό το στάδιο η Επιτροπή, πέραν της έκθεσης και των συστάσεων, έχει λόγο επί της σύνταξης του προϋπολογισμού, καθώς για κάθε απόφαση για τα έτη 2010 και 2011 και ως την επαναφορά του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει την έγκριση της Επιτροπής για κάθε γραμμή του προϋπολογισμού. Είναι προφανές ότι έτσι καθίσταται ατύπως αλλά ουσιαστικά υπουργός Οικονομίας ο αρμόδιος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια. Η απόφαση για την υπαγωγή της Ελλάδας σε αυτό το αυστηρότερο καθεστώς θα ληφθεί από το συμβούλιο υπουργών Οικονομίας (Εco/Fin) του Νοεμβρίου, το οποίο ασφαλώς θα συνεκτιμήσει και τις πολιτικές συνθήκες που θα έχουν διαμορφωθεί στην Ελλάδα. Εφόσον δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση, οι υπηρεσίες της Επιτροπής θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, που ήδη καταρτίζουν το σχέδιο του προϋπολογισμού 2010, αλλά η επίσημη απόφαση θα αναβληθεί ώσπου να σχηματιστεί κυβέρνηση στη χώρα. Οπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η περίπτωση της Ελλάδας και των υπερβολικών ελλειμμάτων δεν πρέπει να συγχέεται με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που παρουσιάζουν υψηλά ελλείμματα για δύο λόγους:
1. Στη χώρα μας το δημοσιονομικό είναι χρόνιο πρόβλημα.
2. Η Ευρώπη επλήγη από την ύφεση, π.χ. η οικονομία στη Γερμανία συρρικνώθηκε κατά 4,5%, όταν στη χώρα μας ο ρυθμός ανάπτυξης έχει υποχωρήσει μόλις 0,2%.
Ζ. ΤΣΩΛΗΣ Βήμα- Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: