7/9/09

Ήττα ΝΔ χωρίς κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ;

Η ήττα της ΝΔ στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη. Με τη γραμμή μάλιστα που ακολουθεί ο απερχόμενος πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος απειλεί δημόσια τον ελληνικό λαό ότι θα τον... «λιώσει» στη λιτότητα έτσι και τολμήσει να τον ξαναψηφίσει, είναι πιθανότατο η ήττα αυτή να προσλάβει διαστάσεις εκλογικής συντριβής της ΝΔ. Τώρα πλέον είναι απολύτως ρεαλιστικό το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να ξεπεράσει τη ΝΔ όχι μία και δύο, αλλά και τρεις και τέσσερις και πέντε εκατοστιαίες μονάδες! Υπό άλλες συνθήκες, θα μπορούσαμε να προεξοφλήσουμε από τώρα ότι τη νύχτα της 4ης Οκτωβρίου όχι μόνο θα έχανε την εξουσία η Δεξιά, αλλά και ότι ο Καραμανλής θα υπέβαλλε ταπεινωμένος την παραίτησή του από την αρχηγία του κόμματός του, ενώ η ΝΔ θα βυθιζόταν σε βαθύτατη κρίση με ορισμένα εν δυνάμει διαλυτικά χαρακτηριστικά.




Τώρα όμως, όσο και αν δεν μπορεί να αποκλειστεί μια τόσο αρνητική για τη ΝΔ εξέλιξη, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν όντως έτσι. Κατά διασκεδαστικό τρόπο, αυτό που ίσως διασώσει τη ΝΔ από τα χειρότερα ενδέχεται να είναι το εκλογικό σύστημα που είχε εισαγάγει ο Κώστας Σκανδαλίδης για να περιορίσει την αυτοδυναμία της ΝΔ προ εξαετίας, όταν ήταν σίγουρη η τότε εκλογική συντριβή του ΠΑΣΟΚ!
Ο ισχύων εκλογικός νόμος έχει την ιδιομορφία ότι αδιαφορεί παντελώς για τη διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα. Δεν έχει καμιά διαφορά αν διαφέρουν κατά μία ψήφο ή κατά... 10%! Μετράει κατ αρχάς μόνο το απόλυτο ποσοστό του πρώτου κόμματος. Από 42,5% και πάνω το πρώτο κόμμα κατακτά την αυτοδυναμία υπό οιεσδήποτε συνθήκες.
Από 42,5% και κάτω υπεισέρχεται ένας δεύτερος καθοριστικός και απροσδόκητος για την κοινή λογική παράγοντας: το συνολικό ποσοστό όλων των κομμάτων που... δεν μπαίνουν στη Βουλή! Οσο πιο μεγάλο είναι αυτό το αθροιστικό ποσοστό, τόσο πέφτει το απαιτούμενο ποσοστό με το οποίο το πρώτο κόμμα κατακτά την αυτοδυναμία. Ετσι, αν π.χ. τα μη εισερχόμενα στη Βουλή κόμματα πάρουν 1,5% όλα μαζί, τότε το πρώτο κόμμα θέλει 42% και πάνω για να πάρει 151 έδρες. Αν αντιθέτως τα εκτός Κοινοβουλίου κόμματα πάρουν 10% συνολικά, τότε το πρώτο κόμμα παίρνει τις 151 έδρες της αυτοδυναμίας με μόλις 38,5%, με τρεισήμισι εκατοστιαίες μονάδες λιγότερο!
Φεύγοντας από τα ακραία θεωρητικά παραδείγματα και ερχόμενοι στην πραγματική εκλογική προϊστορία, παρατηρούμε τα εξής: Αν επαναληφθεί το 2007, οπότε τα εκτός Κοινοβουλίου κόμματα είχαν συγκεντρώσει το 3%, τότε το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται σχεδόν 41,5% για να πάρει 151 έδρες.
Αν επαναληφθεί το 2004, όταν με τον ΛΑΟΣ εκτός Βουλής αυτά τα κόμματα είχαν πάρει 4,75%, τότε το ΠΑΣΟΚ θα χρειαστεί 40,5% για την αυτοδυναμία.


Σε πρακτικό πολιτικό επίπεδο στις σημερινές συνθήκες και επειδή ο ΛΑΟΣ θα μπει αυτή τη φορά «με τα τσαρούχια» στο Κοινοβούλιο, το εκλογικό σύστημα επιβάλλει στο μεν ΠΑΣΟΚ να προσπαθήσει με νύχια και με δόντια να μην μπει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, στη δε ΝΔ να δώσουν μάχη υπέρ πάντων για να βοηθήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να μπει στο Κοινοβούλιο! Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει έστω και 2,99%, αυτομάτως το ποσοστό που χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ για να πάρει αυτοδυναμία μειώνεται κατά μιάμιση εκατοστιαία μονάδα!



Υπό το πρίσμα αυτό, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να... στήσει άγαλμα στον Λ. Κύρκο, τον Ν. Κωνσταντόπουλο, τον Φ. Κουβέλη και σε όλη τη δεξιά πτέρυγα του ΣΥΝ που πυροδότησε όλη αυτή την αυτοκαταστροφική διαμάχη στο εσωτερικό του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα πλέον τον περιδινίζει στο όριο του 3% της κοινοβουλευτικής ανυπαρξίας.
Οσο για τη ΝΔ, αυτή σίγουρα χτυπάει το κεφάλι της στον τοίχο που μετά την κοινωνική έκρηξη του Δεκέμβρη στοχοποίησε λυσσαλέα τον ΣΥΡΙΖΑ και διευκόλυνε έτσι την «ανανεωτική» πτέρυγα του ΣΥΝ που επιδιώκει τη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ. Τώρα πια είναι αργά. Ετσι, το μόνο στο οποίο ελπίζει, είναι μήπως και το ΠΑΣΟΚ δεν πετύχει με την πρώτη ποσοστό αυτοδυναμίας.
Αν το ΠΑΣΟΚ δεν πετύχει αυτοδυναμία, το πιθανότερο είναι να προκαλέσει νέες εκλογές. Αυτή τη φορά με τον νόμο Παυλόπουλου, που δίνει στο πρώτο κόμμα 50 έδρες μπόνους αντί για τις 40 του νόμου Σκανδαλίδη. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι το πρώτο κόμμα θα πάρει 6 και όχι 10 έδρες παραπάνω με το ίδιο ποσοστό. Αυτό οφείλεται στο ότι πλέον απομένουν να μοιραστούν αναλογικά 250 έδρες (300 - 50) με τον νόμο Παυλόπουλου, ενώ με τον νόμο Σκανδαλίδη έμεναν 260 (300 - 40) και έτσι το πρώτο κόμμα παίρνει μεν 10 επιπλέον, αλλά χάνει 4 από αυτές που είχε. Η ουσία είναι ότι με τον νόμο Παυλόπουλου μειώνεται κατά δύο εκατοστιαίες μονάδες το ποσοστό που είναι αναγκαίο για την αυτοδυναμία.

Γιώργος Δελαστίκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: