4/9/09

"Οχι" της γερμανικής δικαιοσύνης στην έκδοση Χριστοφοράκου...

Κόλαφο για τους χειρισμούς της Ελληνικής Δικαιοσύνης στην υπόθεση Χριστοφοράκου αποτελεί η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, να μην εκδώσει στην Ελλάδα τον άνθρωπο που φέρεται να έχει λαδώσει πολιτικούς και κόμματα, καθώς θεωρεί, ότι τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται έχουν παραγραφεί.
Επιχειρηματολογώντας και οι τρεις δικαστές έκριναν ότι όλες οι κατηγορίες κατά του Χριστοφοράκου έχουν παραγραφεί. Παράλληλα καυτηρίασαν με ιδιαίτερη σκληρότητα τον τρόπο με τον οποίο έγινε η ανακριτική διαδικασία, εκτιμώντας ότι παραβιάστηκαν στοιχειώδη δικαιώματα του γερμανού πολίτη.
Σύντομα πρόκειται να κατατεθεί και αίτημα για την αποφυλάκιση του κ. Χριστοφοράκου.
Με αυτά τα δεδομένα, το σκάνδαλο της Siemens θα παραμείνει κυρίαρχο θέμα τις προσεχείς εβδομάδες και θα προκληθούν οι πολιτικοί αρχηγοί και προπαντός ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, να δώσουν απαντήσεις. Το μείζον για τους πολίτες αλλά και για το πολιτικό μας σύστημα είναι να μάθουμε επιτέλους τι έγινε και κυρίως αν, ποιοι και πώς χρηματίστηκαν από τους πολιτικούς και τα πολιτικά κόμματα. Να μην ξεχνάμε ότι ο Μ. Χριστοφοράκος έχει ήδη κατονομάσει τον πρώην γενικό διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Βαρθολομαίο (ο οποίος δεν βρίσκεται σήμερα εν ζωή), καθώς και τον πρώην υπουργό και νυν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κώστα Γείτονα ως τα πρόσωπα με τα οποία είλθε σε συμφωνία προς τα τέλη του 2003, ώστε να επηρεάσουν τη Δημόσια Διοίκηση υπέρ της γερμανικής εταιρείας σε ό,τι αφορούσε το σύστημα C4I για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ως αντάλλαγμα η Siemens θα παρείχε και στα δύο μεγάλα κόμματα το λιγότερο διψήφιο χρηματικό ποσό σε εκατομμύρια ευρώ. Και τα δύο κόμματα, βεβαίως, διέψευσαν, οι εντυπώσεις όμως μένουν, δημιουργώντας ένα νοσηρό κλίμα στο πολιτικό σκηνικό.
Στο ΠΑΣΟΚ, πάντως, επικρατεί πανικός και μούδιασμα, μετά την πολλοστή αναφορά εις βάρος «πράσινου» στελέχους, και να μην ξεχνάμε ότι η επίμαχη ανάθεση του συστήματος ασφαλείας «C4I» έγινε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, στέλεχος του οποίου, και συγκεκριμένα ο Θόδωρος Τσουκάτος, έχει δημόσια ομολογήσει ότι πήρε χρήματα από τη Siemens.
Ο κ. Θεόδωρος Τσουκάτος, άλλοτε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη είναι μέχρι στιγμής ο μόνος που ισχυρίζεται ότι χρήματα από τα μαύρα ταμεία της Siemens έφθασαν στα ταμεία κόμματος. Συγκεκριμένα ο κ. Τσουκάτος λέει ότι το 1999 δέχθηκε επίσκεψη από τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, ο οποίος του ζήτησε τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό, προκειμένου να μεταφέρει σε αυτόν 1 εκατομμύριο γερμανικά μάρκα εν είδει συνεισφοράς στην προεκλογική καμπάνια του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Τσουκάτος ισχυρίζεται ότι τα χρήματα παρέλαβαν οι αρμόδιοι περί των Οικονομικών του Κινήματος και τοποθετήθηκαν μέχρι το τελευταίο μάρκο στο ταμείο του. Μετά τη διαγραφή του κ. Τσουκάτου από το ΠΑΣΟΚ, κλήθηκαν από τον ανακριτή μάρτυρες εκείνης της περιόδου, μεταξύ των οποίων και ο κ. Σπυρίδων Αυγερινός, αναπληρωτής γραμματέας Οικονομικού κατά την επίμαχη περίοδο. Στην κατάθεσή του ο κ. Αυγερινός παραδέχθηκε ότι «ο κ. Τσουκάτος είχε φέρει κατά καιρούς και το 1999 χρήματα στο κόμμα της αυτής τάξεως με το ποσό που με ρωτάτε παραπάνω», εννοώντας φυσικά το 1 εκατομμύριο μάρκα. «Γι’ αυτά όμως», έλεγε ο ίδιος, «έπαιρνε πάντοτε κουπόνια». Η «χορηγία» που ισχυρίζεται ότι εξασφάλισε για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ ο κ. Τσουκάτος και οι άλλες που ο κ. Αυγερινός παραδέχεται ότι εισέπραξε δεν έχουν γίνει σε τυχαίο χρονικό σημείο. Οι εκλογές του 2000 υπήρξαν οι πιο δαπανηρές στη νεοελληνική ιστορία με κόστος το οποίο υπολογίζεται στα 40 δισεκατομμύρια δραχμές. Είναι γνωστό ότι εκείνες οι εκλογές «γονάτισαν» οικονομικά τη Νέα Δημοκρατία, η οποία γλίτωσε τη χρεοκοπία χάρη στον υψηλότατο τραπεζικό δανεισμό. Ο Χριστοφοράκος από το Μόναχο εξακολουθεί να στοιχειώνει όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ αλλά και τη ΝΔ.
Σε ανοιχτή κόντρα της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση εξελίσσεται και μετά την αναστολή της έκδοσης του φυγόδικου, Μιχάλη Χριστοφοράκου, η υπόθεση του πρώην ισχυρού άντρα της Siemens Hellas.
Οι ισχυρισμοί του Μιχάλη Χριστοφοράκου έχουν ανοίξει τα τελευταία δύο χρόνια ένα ζήτημα, το οποίο ταυτίζεται με την ποιότητα της μεταπολιτευτικής Δημοκρατίας: το πολιτικό χρήμα.
Τα υπερχρεωμένα κόμματα και οι υποψήφιοι βουλευτές χρειάζονται εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να εξασφαλίσουν την εξουσία και την επανεκλογή. Οι κρατικές επιχορηγήσεις και τα τραπεζικά δάνεια αντιστοιχούν σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Οι ανάγκες όμως είναι ολοένα μεγαλύτερες. Οι βουλευτές, υπό τον φόβο των κυρώσεων του ανεδαφικού νόμου περί εκλογικών δαπανών, δηλώνουν σε όλες τις αναμετρήσεις ακριβώς όσα προβλέπονται. Οι ίδιοι παραδέχονται στις ιδιωτικές συζητήσεις τους ότι άπαντες ξεπερνούν τα προκαθορισμένα όρια, προκειμένου να επιτύχουν την επανεκλογή τους. Παράλληλα, ο τρόπος ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων είναι ανεπαρκής. Και θα εξακολουθήσει να είναι όσο το κράτος με το κόμμα συντηρούν σχέση στενότατη, όμοια της οποίας δεν υπάρχει σε κανένα σύγχρονο δυτικό κράτος.
Και στις υπόλοιπες δυτικές κοινωνίες τα ζητήματα αυτά υπήρξαν και εξακολουθούν να απασχολούν. Το θέμα δεν είναι μόνο ελληνικό. Ομως, στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο, οι εμπειρίες πολιτικής διαφθοράς περασμένων δεκαετιών έχει οδηγήσει στην ψήφιση -και τήρηση- αυστηρότατων νόμων. Το παράδειγμα των βουλευτών στη Βρετανία, οι οποίοι για διασπάθιση μικρών χρηματικών ποσών οδηγήθηκαν εκτός πολιτικής, είναι ακόμη νωπό. Στην Ελλάδα η διαφάνεια παραμένει ζητούμενο.
****

ΥΓ) Οι πρωταγωνιστές του "σκανδάλου της Siemens" είναι οι πολιτικοί και δημόσιοι λειτουργοί, που λαδώθηκαν, και η Siemens που ωφελήθηκε από το λάδωμα. Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος ήταν ο ενδιάμεσος, αυτός που διευκόλυνε τους πρωταγωνιστές. Οι πολιτικοί είναι ποινικά ασφαλείς. Φρόντισαν γι αυτό οι ίδιοι με το Σύνταγμα και τη διάλυση της Βουλής. Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος που θα μπορούσε να φωτίσει την κατάσταση θα παραμείνει στη Γερμανία. Φρόντισαν γι αυτό με τους χειρισμούς τους οι έλληνες δικαστικοί λειτουργοί. Απομένει το ερώτημα αν η Siemens που λάδωσε και ζημιώνοντας το Ελληνικό Δημόσιο αποκόμισε τεράστια κέρδη, θα τιμωρηθεί όπως πρέπει! Η απερχόμενη κυβέρνηση δεν το έκανε (γιατί άραγε;), η νέα Κυβέρνηση, θα το κάνει;

Δεν υπάρχουν σχόλια: