6/9/09

Ο κ. Καραμανλής ζητάει κι άλλες θυσίες απο τον ελληνικό λαό για να συνεχίσουν να πλουτίζουν οι διάφοροι Τρομπούκηδες.

Στην αντιλαϊκή πολιτική επέμεινε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας ενώπιον των παραγωγικών τάξεων στο Συνεδριακό Κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης", θεωρώντας ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση. Πάγωμα προσλήψεων, μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, «υποσχέθηκε» ο πρωθυπουργός στην πρώτη επίσημη προεκλογική του ομιλία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υιοθέτηση της πλέον αντιεργατικής πρότασης που είχε υποβάλλει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Μίχαλος, η οποία προβλέπει την εκ περιτροπής εργασία σε περίπτωση που η επιχείρηση αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την απόφασή του να προσφύγει πρόωρα στις κάλπες με το επιχείρημα ότι έρχονται δύο «πολύ δύσκολα χρόνια» -αναφέρθηκε αρκετές φορές σε αυτά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του- ο Κώστας Καραμανλής προανήγγειλε μέτρα…λιτότητας. Άφησε όμως για "μεσοπρόθεσμα" τις μεταρρυθμίσεις, με στόχο την περικοπή των δαπανών κατά τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ (10,6 δισ. ευρώ σύμφωνα με νεώτερες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας), για τις οποίες είχε δεσμευτεί το 2003.
Στα άμεσης εφαρμογής μέτρα ενέταξε:
• Πάγωμα των προσλήψεων το 2010 εκτός από αυτές που απαιτούνται στα υπουργεία Παιδείας και Υγείας
• Στη συνέχεια, περιορισμό των προσλήψεων στο δημόσιο με τέτοιο τρόπο ώστε σε κάθε μία πρόσληψη να αντιστοιχούν δύο απομακρύνσεις
• Πάγωμα των μισθών στον δημόσιο τομέα και για το 2010. Το ίδιο να ισχύσει και για τις συντάξεις, με εξαίρεση αυτούς που έχουν χαμηλά εισοδήματα
• Στη συνέχεια, χορήγηση μισθολογικών αυξήσεων σε συνάρτηση όχι μόνο με τον πληθωρισμό της Ελλάδας αλλά και αυτόν της Ευρωζώνης
• Πάγωμα όλων των επιδομάτων για τα επόμενα δύο χρόνια
• Περιορισμό των υπερωριών κατά 30%
• Περιορισμό των μετακινήσεων στο εσωτερικό και εξωτερικό
• Εφαρμογή από 1/1/2010 ενιαίας αρχής για την καταβολή των αποδοχών
• Εφαρμογή νέου μισθολογίου για τους νεοεισερχόμενους στο δημόσιο.
• Περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης, αλλά και των αποδοχών των νομαρχών και των δημάρχων για μια διετία.
Ο πρωθυπουργός, προχώρησε στην εξαγγελία και μέτρων μεσοπρόθεσμης εφαρμογής.
• Δημιουργία βάσης δεδομένων για όλες τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις
• Ενοποίηση εισπρακτικών μηχανισμών για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές
• Δημιουργία ενός «Τειρεσία» και για το δημόσιο. Θα καταγράφονται όλοι όσοι έχουν εκκρεμότητες με το δημόσιο και αν δεν είναι συνεπείς δεν θα μπορούν να κάνουν συναλλαγές με τους δημόσιους φορείς.
• On line σύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το υπουργείο Οικονομικών.
• Υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων από τις επιχειρήσεις
• Καθιέρωση των τεκμηρίων διαβίωσης
• Αναμόρφωση του συστήματος αυτοτελούς φορολόγησης
• Κατάργηση κώδικα βιβλίων και στοιχείων
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο στην ομιλία του για «δυνατότητα επιμέρους συμφωνιών περιορισμένου χρόνου» ανάμεσα στους εργαζόμενους και στους εργοδότες, επιχειρήσεων οι οποίες έχουν πληγεί από την κρίση.
Επίσης, μίλησε για θέσπιση μηχανισμού υποχρεωτικής κατάρτισης των ανέργων ως προϋπόθεση για την είσπραξη του επιδόματος ανεργίας. Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, προανήγγειλε τη μείωση στον αριθμό των επαγγελμάτων που θα χαρακτηρίζονται ως βαρέα-ανθυγιεινά αλλά και για αυστηρού ελέγχους κατά τη διαδικασία χορήγησης των συντάξεων αναπηρίας.
Επιβεβαιώνοντας τη "δεξιά στροφή" σε θέματα δημόσιας τάξης -και υπό το φόβο των διαρροών ψηφοφόρων προς το ΛΑΟΣ-, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για περιορισμό των διαδηλώσεων και αλλαγές στο καθεστώς του πανεπιστημιακού ασύλου, ώστε τα πανεπιστήμια να μη γίνονται "εστίες ασυδοσίας και εγκληματικότητας".
Ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι αποκλειστικά υπεύθυνο για την κατάσταση της οικονομίας είναι το ΠΑΣΟΚ, ισχυριζόμενος ότι δημιούργησε ένα σαθρό κρατικό τομέα, με νοοτροπίες που έχουν ριζώσει βαθιά και δεν ξεριζώνονται εύκολα. Δήλωσε, εξάλλου, ότι "η μεταρρυθμιστική στρατηγική της τελευταίας πενταετίας ενίσχυσε τις αντοχές της Οικονομίας μας". Επιχείρησε να προσωποποιήσει την προεκλογική αντιπαράθεση και να τη μετατρέψει σε μια μονομαχία μεταξύ του ιδίου και του Γιώργου Παπανδρέου, καλώντας το λαό να επιλέξει πρωθυπουργό και δήλωσε παρών "στην πρώτη γραμμή της μάχης". Ο Καραμανλής δεν έκανε καμία αναφορά στην καταστροφική φωτιά της Ανατολικής Αττικής, η οποία έκαψε και τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου της πρωτεύουσας, όπως δεν έκανε και καμία αναφορά στα προβλήματα της Περιφέρειας και στις πολιτικές ανάπτυξής της. Για τα "Σκάνδαλα" ούτε λέξη! Η αυτοκριτική του περιορίστηκε στην εκτίμηση πως θα μπορούσε να κινηθεί γρηγορότερα για την υλοποίηση των πολιτικών του.
Ο Κώστας Καραμανλής επανέλαβε πολλές φορές ότι τα παραπάνω επιβάλει ο «δρόμος της υπευθυνότητας» και κάλεσε τους Έλληνες «να προτάξουν το εθνικό συμφέρον»... Μόνο που η Κυβέρνησή του εδώ και μισή δεκαετία που νέμεται την εξουσία έχει δώσει δείγματα γραφής, και έχει αποδείξει πως εύκολα "συγχέει" το "Εθνικό" με το "Ατομικό Συμφέρον" ... Ο κ. Καραμανλής ζητάει κι άλλες θυσίες απο τον ελληνικό λαό για να συνεχίσουν να πλουτίζουν οι διάφοροι Τρομπούκηδες *.

******


(*) Γιώργος Τρομπούκης : επιχειρηματίας από την Αιτωλοακαρνανία, εργολάβος χωματουργικών, που συνελήφθη για την απαγωγή Παναγόπουλου. Όπου δημόσιο έργο και ο... Τρομπούκης μέσα! Συμμετείχε στην κατασκευή Ολυμπιακών έργων αλλά και του αερολιμένα “Ελευθέριος Βενιζέλος”, κατασκεύασε επίσης το Εφετείο Αθηνών και συμμετείχε σε τμήματα της Εγνατίας οδού, της Αττικής οδού, της λεωφόρου Κύμης, των γραμμών του Τραμ, και της Ιόνιας Οδού και είχε μηνιαίως δηλωμένο εισόδημα πάνω απο 150 χιλιάδες ευρώ. Στις δημοτικές του 2006 ο κ. Τρομπούκης ήταν υποψήφιος με τον συνδυασμό της κ. Σωτηρίου ( υποψήφιας ευρωβουλευτίνας της ΝΔ το 2004, και τέως ιδιαιτέρας του υφυπουργού Υγείας κ. Σαλμά) για την διεκδίκηση του δήμου Αμφιλοχίας, παρότι ήταν σεσημασμένος και είχε εκτίσει στο παρελθόν ποινή φυλάκισης για παράνομη μετακίνηση λαθρομεταναστών (δουλεμπορία).

Δεν υπάρχουν σχόλια: