8/9/09

35 εκ. Αμερικανοί ζουν με κουπόνια!

Αλλα 700.000 άτομα πήραν τον Ιούνιο δελτία σίτισης από το υπ. Γεωργίας, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι θα αυξηθούν, καθώς η ανεργία «καλπάζει», αφού τον Αύγουστο χάθηκαν άλλες 216.000 θέσεις εργασίας.

Τεράστιες ουρές φτωχών Αμερικανών που περιμένουν να πάρουν συσσίτιο σε πόλη των ΗΠΑ



Με κουπόνια σίτισης επιβιώνει σήμερα ένας στους εννέα Αμερικανούς, μία ακόμη ένδειξη της αποδόμησης που υφίσταται -εν καιρώ ύφεσης- ο σύγχρονος δυτικός καπιταλισμός.
Στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας της χώρας, επιπλέον 700.000 άτομα εγγράφηκαν στο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας με κουπόνια, ανεβάζοντας συνολικά τους Αμερικανούς που... πεινούν στον αριθμό-ρεκόρ των 35 εκατομμυρίων!
Πρόκειται για νούμερο αυξημένο κατά 22% από τον αντίστοιχο μήνα του 2008, όταν δεν είχαν αρχίσει ακόμη να γίνονται πλήρως αισθητές οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.
Ο Ιούνιος μάλιστα ήταν ο όγδοος κατά σειρά μήνας όπου σημειώθηκε αύξηση, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, με το ποσοστό ανεργίας να καλπάζει η ανοδική τάση θα συνεχιστεί.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν εξάλλου την Παρασκευή έδειξαν πως αν και τον Αύγουστο χάθηκαν 216.000 θέσεις εργασίας, έναντι 225.000 που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές, ο δείκτης ανεργίας εκτινάχθηκε από το 9,4% του Ιουλίου στο 9,7%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 26 ετών!
Από το 1939...
Το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας με κουπόνια καθιερώθηκε αρχικά το 1939, μεσούσης της Μεγάλης Υφεσης, όταν δηλαδή εκατομμύρια Αμερικανοί αδυνατούσαν να εξασφαλίσουν τα αναγκαία. Απέκτησε όμως πιο στέρεες βάσεις την περίοδο 1963-1969.
Πιο αναλυτικά, τον Ιούνιο 35.122.123 Αμερικανοί έλαβαν συνολικά το ποσό των 4,6 δισ. δολαρίων σε κουπόνια σίτισης, ήτοι 293 δολάρια τον μήνα ανά μέσο νοικοκυριό.
Το τραγικό ωστόσο είναι ότι τα επίπεδα πείνας ανεβαίνουν με ιλιγγιώδη ρυθμό όχι μόνο μεταξύ των ανέργων, αλλά και των εργαζομένων, λόγω κυρίως της μείωσης των ωρών απασχόλησης και των πενιχρών μισθών. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία αυξήθηκε κατά 40% ο αριθμός των ατόμων που στράφηκαν στα κουπόνια.
Ο μέσος χρόνος απασχόλησης στις ΗΠΑ έχει υποχωρήσει στο ιστορικό χαμηλό των 33 ωρών την εβδομάδα, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που εξαναγκάζονται να απορροφηθούν σε δουλειές μερικής απασχόλησης επειδή δεν μπορούν να βρουν εργασία με πλήρες ωράριο έχει αυξηθεί κατά 50% σε σχέση με το 2008, στα 8,8 εκατομμύρια. Μισθοί και επιδόματα έχουν, από την άλλη, πάρει την κατιούσα.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Wells Fargo, Τζον Σίλβια, δηλώνει στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ότι «για όλους αυτούς τους λόγους οι καταναλωτές θα αργήσουν να αυξήσουν τις δαπάνες τους και να συνεισφέρουν με τον τρόπο αυτό στην ανάκαμψη της οικονομίας».
Οι καταναλωτικές δαπάνες παραδοσιακά αποτελούν την «ατμομηχανή» της αμερικανικής οικονομίας, καθώς δημιουργούν τα δύο τρίτα περίπου του ΑΕΠ της χώρας.
Οι οικονομολόγοι ωστόσο φοβούνται ότι οι καταναλωτές θα παραμείνουν για αρκετό καιρό απρόθυμοι να παίξουν αυτόν τον ρόλο.
Τα κουπόνια σίτισης διανέμονται μία φορά τον μήνα με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας, η οποία μπορεί να εξαργυρωθεί στα μανάβικα της χώρας. Με το πακέτο στήριξης των 787 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Ομπάμα ενισχύθηκε ο μέσος οικογενειακός προϋπολογισμός με το ποσό των 80 δολαρίων μηνιαίως, καθώς το σχετικό επίδομα για την αγορά τροφίμων διαμορφώθηκε στα 290 δολάρια.

Κατερίνα Κοσμά
ΥΓ) Οι ΗΠΑ έχασαν την πρωτιά της ανταγωνιστικότητας.
Η οικονομική κρίση είχε ως συνέπεια να χάσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες τον τίτλο του παγκόσμιου «πρωταθλητή» στην ανταγωνιστικότητα, λόγω της αύξησης του δημόσιου χρέους, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WΕF). «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν οδηγηθεί σε σημαντικές μακροοικονομικές ανισότητες τα τελευταία χρόνια. Τα δημοσιονομικά ελλείμματα που συσσωρεύονται οδήγησαν σε αυξημένα επίπεδα δημόσιου χρέους», αναφέρει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στην ετήσια έκθεσή του, στην οποία συγκεντρώνονται στοιχεία για την ανταγωνιστικότητα μεταξύ 133 χωρών και θα δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα.
Ωστόσο, λόγω της κρίσης και των πολιτικών επιλογών που είχαν στόχο τη δημοσιονομική ανάκαμψη, «επιδεινώθηκαν» τα επίπεδα του χρέους. Ετσι η Ουάσινγκτον βρίσκεται σήμερα στην 93η θέση με βάση το κριτήριο της «μακροοικονομικής σταθερότητας», ενώ βρισκόταν τον περασμένο χρόνο στην 66η θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: