12/6/09

Σκοτώνουν τους ινδιάνους του Αμαζονίου...

...φονικές επιθέσεις της περουβιανής αστυνομίας κατά των αυτοχθόνων που υπερασπίζονται παρθένες εκτάσεις που οδεύουν προς «αξιοποίηση» από την κυβέρνηση!


Το Περού ζει αυτές τις ημέρες την χειρότερη μορφή πολιτικής βίας από την εποχή της επανάστασης του κινήματος «Φωτεινό Μονοπάτι», που κατεστάλει πριν από δέκα περίπου χρόνια. Συνολικά έως σήμερα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 22 αστυνομικοί, οι 7 εξ` αυτών από βολές ακοντίων (!), από τις αρχές Ιουνίου οπότε και οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν προκειμένου να ελέγξουν ένα οδόφραγμα που είχαν στήσει περίπου 5.000 Ινδιάνοι διαδηλωτές.
Οι αρχηγοί των διαδηλωτών ισχυρίζονται πως 60 διαδηλωτές, μεταξύ τους 3 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια των συγκρούσεων με την αστυνομία. Οι αρχές του Περού επιβεβαιώνουν 9 θανάτους διαδηλωτών και περίπου 150 τραυματισμούς.
Οι ταραχές άρχισαν λόγω της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης του Προέδρου Άλαν Γκαρσία να ξεκινήσει την εκμετάλλευση Ινδιάνικων περιοχών, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου, αερίου και ορυκτών και να αναπτυχθεί η παραγωγή βιοκαυσίμων και ξυλείας.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας Alan Garcia, οι διαδηλώσεις «αποτελούν υπονόμευση και αντιδημοκρατική επιθετικότητα» που εμποδίζουν την ομαλή ροή πρώτων υλών από τον Αμαζόνιο αλλά και την εισαγωγή τροφίμων και φαρμάκων προς αυτόν. Συνέκρινε μάλιστα τη βία που έχει ανακύψει με αυτήν της οργάνωσης «Φωτεινό Μονοπάτι» που δρούσε επαναστατικά στο Περού τις προηγούμενες δεκαετίες.
Απo την άλλη, ο εκπρόσωπος των διαδηλωτών Almberto Pizango, κατηγορεί τον Πρόεδρο για γενοκτονία και ζήτησε την ανάκληση όλων των νόμων που ανοίγουν τον δρόμο στην «άκρατη εκμετάλλευση της γης των Ινδιάνων». Οι εν λόγω νόμοι καθιερώθηκαν από την Κυβέρνηση του Περού μέσα στα πλαίσια της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ και απαιτούν το άνοιγμα των παρθένων Ινδιάνικων γαιών προκειμένου να εφαρμοστεί υλοτομία, γεωργία και εξόρυξη μετάλλων κλπ. μεγάλης κλίμακας.
Όπως αναφέρει μια μελέτη του πανεπιστημίου DUKE της Βόρειας Καρολίνας, το 72% των δασών του Περού συμπεριλαμβάνονται στα συμβόλαια που έχει συνάψει η κυβέρνηση για εκμετάλλευση από εταιρίες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Και απ`ότι λένε οι πολέμιοι του σχεδίου αυτού, αν και το Περού έχει σταθερή οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, εν τούτοις ελάχιστα είναι τα οφέλη για τον πληθυσμό εκ του οποίου το 50% είναι γηγενής ενώ ο δείκτης φτώχιας αγγίζει το 40%.
Οι διαδηλώσεις των ιθαγενών έχουν ξεκινήσει από τον Απρίλη, όταν ανακοινώθηκε ότι δόθηκε η άδεια στη γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία Perenco να επενδύσει τουλάχιστον 2 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη κοιτάσματος στη λεκάνη του ποταμού Μαρανόν, στο βορειοανατολικό Περού. Η άδεια δόθηκε με το νομοσχέδιο για τα «δάση και τη χλωρίδα» που θέτει σε ισχύ και τα Προεδρικά Διατάγματα του 2007 και 2008 για την απελευθέρωση και πλήρη ιδιωτικοποίηση του τομέα ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Μάη η κυβέρνηση κήρυξε την χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για 60 ημέρες στις περιοχές αυτές, δίνοντας συνάμα και εντολή στις Ενοπλες Δυνάμεις να συνδράμουν το έργο των αρχών ασφαλείας στις πέντε επαρχίες του Αμαζονίου, επιχειρώντας να καταστείλει τις διαδηλώσεις. Σε πολυήμερες κινητοποιήσεις βρέθηκαν ήδη 65 ιθαγένικες και λαϊκές οργανώσεις από τις κεντρικές επαρχίες Λορέτο, Αμαζόνας, Ουκαγιάλι και Κούσκο ενάντια στο νομοσχέδιο που ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στους εγχώριους και ξένους επενδυτές να εκμεταλλευθούν το πλούσιο υπέδαφος περιοχών του Αμαζονίου, ενώ τα διατάγματά του εναρμονίζουν πλήρως τη νομοθεσία της χώρας με τις διατάξεις της πρόσφατα συναφθείσας συμφωνίας «ελεύθερου εμπορίου» με τις ΗΠΑ. Ο Αλμπέρτο Πισάνγκο, επικεφαλής των οργανώσεων, ανακοίνωσε ότι υπήρξε συμφωνία «να κηρύξουμε τους λαούς μας σε εξέγερση εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Αλαν Γκαρσία στις περιοχές των ιθαγενών στον Αμαζόνιο» προσθέτοντας «θα αντιμετωπίσουμε ως επίθεση κάθε απόπειρα εισβολής στην περιοχή μας». Ως απάντηση η κυβέρνηση του προέδρου Γκαρσία έδωσε εντολή «διάρκειας 30 ημερών» στις ένοπλες δυνάμεις «να διασφαλίσουν την αδιάλειπτη λειτουργία βασικών υπηρεσιών σε επιλεγμένες περιοχές» σε πέντε επαρχίες του Περού όπου εκτείνονται τροπικά δάση του Αμαζονίου, δηλαδή στην απρόσκοπτη λειτουργία του οδικού δικτύου και των αεροδρομίων, καθώς και των δικτύων υδροδότησης και ηλεκτροδότησης. Ορισμένα εξ αυτών βρίσκονται υπό κατάληψη από τους διαδηλωτές.
Οι κινητοποιήσεις κορυφώθηκαν με διαδηλώσεις στην πλατεία «2 Μάη» και πορεία προς την έδρα της κυβέρνησης και το Κογκρέσο στην πρωτεύουσα Λίμα, αλλά και στην Αρεκίπα, την Ικα, το Τρουχίγιο και άλλες πόλεις του Περού. Χιλιάδες Περουβιανοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του «Πανεθνικού Μετώπου για τη Ζωή και την Κυριαρχία» προκειμένου να διαδηλώσουν την καταδίκη τους προς την κυβέρνηση του προέδρου Αλαν Γκαρσία, που διέταξε τη δολοφονική καταστολή του κινήματος των ιθαγενών ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να παραδώσει τις περιοχές τους στη ζούγκλα του Αμαζονίου στις πολυεθνικές.Οι κινητοποιήσεις καταδίκης και αλληλεγγύης που κάλεσε το «Μέτωπο για τη Ζωή και την Κυριαρχία», που αποτελεί συσπείρωση δεκάδων συνδικαλιστικών, ιθαγενικών και λαϊκών οργανώσεων, πραγματοποιήθηκε κανονικά παρά τις εξελίξεις στο Κογκρέσο, όπου μετά από μαραθώνια συνεδρίαση ανακοίνωσαν την «αναστολή 90 ημερών» της ισχύος δύο εκ των επίμαχων προεδρικών διαταγμάτων που περιλαμβάνονται στο «νόμο της ζούγκλας», όπως έχει ονομαστεί και στόχος τους είναι η παράδοση του φυσικού πλούτου και του τροπικού δάσους στην εκμετάλλευση από πετρελαϊκές, μεταλλευτικές και άλλες πολυεθνικές εταιρείες και σε εναρμόνιση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου με τις ΗΠΑ, μια συμφωνία που υπέγραψε ο πρόεδρος Αλαν Γκαρσία αμέσως μετά την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων το 2006.
Πρόκειται για αναστολή και φυσικά όχι για οριστική ανάκληση όπως τουλάχιστον πρότειναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, γεγονός που επιτρέπει την επανέναρξη διαπραγματεύσεων με τους ιθαγενείς, με την «προοπτική να αποτρέψουν τη συνέχιση της αιματοχυσίας» όπως δήλωσαν... Αν και πρόκειται για ελιγμό, καθώς η τύχη της κυβέρνησης Γκαρσία - που έχει εξαιρετικά χαμηλή δημοτικότητα - κρέμεται από μία κλωστή εξαιτίας της οργής που έχει συσσωρευτεί από την πολιτική της συνολικά και η οποία ξεχείλισε με τη σφαγή των ιθαγενών. Οσο για τους ίδιους τους ιθαγενείς «η αναστολή δεν μας καλύπτει... οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται» δήλωσαν χιλιάδες ιθαγενείς που διαδήλωσαν στην πόλη Γουριμάγκουας στο Αμαζόνιο, ενώνοντας τη φωνή τους με όλους τους εργαζόμενους και τους αγωνιστές, που διαδήλωσαν στις άλλες πόλεις της χώρας.
Τελικά το Κογκρέσο του Περού απέρριψε τον αμφιλεγόμενο νόμο, που χαλάρωνε τις απαγορεύσεις υλοτομίας στο παρθένο δάσος του Αμαζονίου, λίγες ημέρες μετά τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και αυτοχθόνων Ινδιάνων, που οδήγησαν στον θάνατο δεκάδων ανθρώπων. Το Κογκρέσο ψήφισε 59 υπέρ και 49 κατά, για την αναστολή του Νόμου 1090, γνωστού και ως «Νόμου της Ζούγκλας», που καλύπτει θέματα υλοτομίας και προστασίας της πανίδας στο δάσος του Αμαζονίου στα βορειοανατολικά του Περού. Οι Περουβιανοί νομοθέτες ανέστειλαν επίσης και νόμο που διέπει τις ιδιωτικές επενδύσεις σε προστατευόμενες ζώνες.
Η αναστολή εφαρμογής των επίμαχων νομοθετημάτων αποτελεί συμβιβαστική κίνηση, που θα ανοίξει τον δρόμο για συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και των ινδιάνικων οργανώσεων, ενώ το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο του Περού, CGTP, προκήρυξε γενική απεργία και πορεία στο προεδρικό μέγαρο της Λίμα για να διαμαρτυρηθεί κατά «της αλαζονικής, τυραννικής και ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης κατά των κοινοτήτων του Αμαζονίου».
Στο μεταξύ, 3.000 Ινδιάνοι από 25 εθνικές ομάδες συνεχίζουν τον αποκλεισμό της κεντρικής οδικής αρτηρίας, που συνδέει τις πόλεις Ταραπότο και Γιουριμάγκας, 700 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Λίμα. Τα βίαια επεισόδια έχουν προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με την υπουργό Γυναικείων Θεμάτων Κάρμεν Βιλδόσο να υποβάλει την παραίτησή της , σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία. Η κυβέρνηση της Νικαράγουα ανακοίνωσε ότι προσφέρει πολιτικό άσυλο στον Αλβέρτο Πιζάνγκο, ηγέτη του κινήματος των αυτοχθόνων που είχε καταφύγει στην πρεσβεία της Νικαράγουα στη Λίμα για να αποφύγει τη σύλληψη.
Η ανακάλυψη άλλων 15 πτωμάτων, κυριολεκτικά κατακρεουργημένων, στις όχθες ενός ποταμού στη στροφή του Διαβόλου, στην επαρχία Ουτκουμπάμπα, ανεβάζει και άλλο τον αριθμό των νεκρών της αιματοχυσίας που προκάλεσαν οι Ενοπλες Δυνάμεις και οι αρχές ασφαλείας με στόχο να καταστείλουν τις δίμηνες διαδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις των ιθαγενών ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Προέδρου Αλαν Γκαρσία για την «Αγροτική Γη και την Αγρια Φύση», που παραδίδει το φυσικό πλούτο και το τροπικό δάσος στην εκμετάλλευση από πετρελαϊκές και μεταλλευτικές πολυεθνικές εταιρείες. Σύμφωνα με το «Τελεσούρ», τουλάχιστον 47 ιθαγενείς έχουν σφαγιαστεί και εκατοντάδες είναι οι τραυματίες. Η κυβέρνηση κάνει λόγο και για 23 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που «έπεσαν στο καθήκον» από «πολίτες δευτέρας κατηγορίας» όπως χαρακτήρισε τους εξεγερμένους ιθαγενείς ο Πρόεδρος Αλαν Γκαρσία. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το «Τελεσούρ» οι ιθαγενείς προχωρούσαν σε κατάληψη του αεροδρομίου Τρομπετέρος στην επαρχία Τατέν ντε Μαρανιόν...
Τον Πρόεδρο Αλαν Γκαρσία αλλά και τον πρωθυπουργό Γιεχούντε Σιμόν θεωρούν υπεύθυνους για τις μαζικές σφαγές των ιθαγενών κοινωνικές και λαϊκές οργανώσεις της περιοχής του Αμαζονίου κατά την 4η Σύνοδό τους. Ανακήρυξαν βδομάδα πένθους, ενώ προγραμματίζουν σειρά κινητοποιήσεων που θα κάνουν σε ένδειξη αλληλεγγύης. Η οργή είναι έκδηλη και στην ανακοίνωση της προέδρου του Μόνιμου Φόρουμ για τους Ιθαγενείς του ΟΗΕ που ζητά επίσης άμεση κατάπαυση του πυρός ενάντια στις κοινότητες και τις οργανώσεις των ιθαγενών, την εξασφάλιση της επείγουσας και άμεσης ιατρικής βοήθειας προς τους δεκάδες τραυματίες και το σεβασμό όλων των ανθρώπινων δικαιωμάτων περιλαμβανομένων και των ιθαγενών. Επίσης, διαδηλωτές εξοργισμένοι από την έκβαση των διαπραγματεύσεων όσον αφορά τη διαρροή υδραργύρου το 2000, απέκλεισαν το δρόμο που οδηγεί σε ένα από τα μεγαλύτερα χρυσωρυχεία της Λατινικής Αμερικής, το Γιανακότσα, το οποίο ανήκει στην εταιρεία «Newmont Mining Corp» των ΗΠΑ και την «Buenaventura» του Περού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: