11/6/09

ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΡΙΤΣΩΝΑ...

Σήμα κινδύνου για τα δάση και φέτος...


Η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά του 2009 σημειώθηκε χτες 11 Ιούνη, στη Ριτσώνα της Εύβοιας και έκαιγε σε ένα μέτωπο 3 χιλιομέτρων. Η φωτιά ξέσπασε στις 1.45 μετά το μεσημέρι και εκτυλίχθηκε σε δύο μέτωπα, εκ των οποίων το ένα μαινόταν σε δύσβατη περιοχή, με αποτέλεσμα στο σημείο να επιχειρούν μόνο πυροσβεστικά αεροσκάφη. Πάντως, αργά χθες το απόγευμα ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις με τη συνδρομή 7 αεροσκαφών κατάφεραν να περιορίσουν την πυρκαγιά, καθώς αυτή ήταν σε ύφεση.
Εν τω μεταξύ, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε και η μεγάλη πυρκαγιά η οποία εκδηλώθηκε στις 11 χθες το πρωί στην περιοχή Καρατζά Τροιζηνίας, σε γεωργική έκταση με ελιές. Και σε αυτό το σημείο έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές επίγειες δυνάμεις αλλά και πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, αποτεφρώθηκαν τουλάχιστον 3.000 στρέμματα με θάμνους και ελιές.
Ακόμα μία πυρκαγιά εκδηλώθηκε μεταξύ της Άνω Κερασιάς και της Μακρινίτσας στο Πήλιο, αποτεφρώνοντας χαμηλή βλάστηση σε δύσβατη δασική περιοχή.
Στην χώρα μας, το μεγαλύτερο ποσοστό πυρκαγιών, τόσο ως προς τον αριθμό όσο και ως προς την έκταση που καίγεται, αποδίδεται σε εμπρησμό από αμέλεια και σε άγνωστες αιτίες, που μπορεί να περιλαμβάνουν και εμπρησμούς μη αποδεικνυόμενους. Ένα ποσοστό 20 -30 % των πυρκαγιών οφείλεται σε εμπρησμούς από πρόθεση, από ανθρώπους που καίνε τα δάση για να τα μετατρέψουν μελλοντικά σε οικόπεδα ή βοσκότοπους. Από αμέλεια προκαλούν πυρκαγιές όσοι πετάνε το τσιγάρο τους αναμμένο έξω από το αυτοκίνητο, όσοι εκδρομείς ανάβουν φωτιά για να ψήσουν, χωρίς να παίρνουν μέτρα ασφαλείας, όσοι αφήνουν μπουκάλια και κονσέρβες μέσα στο δάσος, που λειτουργούν ως συγκεντρωτικοί φακοί των ακτίνων του ήλιου στα ξερά χόρτα ή φύλλα που αναφλέγονται, οι αγρότες που καίνε τα ξερά χόρτα ή τις καλαμιές όταν φυσάει ισχυρός άνεμος. Πυρκαγιά μπορεί να δημιουργηθεί και από τα γυμνά καλώδια υψηλής τάσης που περνούν μέσα από τα δάση και από τις ανεξέλεγκτες χωματερές των σκουπιδιών.
Χρειάζεται μεγάλες τομές και αλλαγές, ο τρόπος λειτουργίας του κράτους και των αυτοδιοικήσεων, αλλά και αλλαγή πολιτικών πρακτικών ώστε να υποστηριχτεί θεσμικά και οικονομικά η πρόληψη των πυρκαγιών. Τα μέτρα πρόληψης, μπορεί να συμπεριλαμβάνουν τον καθαρισμό των δασών, τη μείωση της εύφλεκτης βιομάζας με το κλάδεμα των δέντρων και αραιώσεις της βλάστησης, τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και τη συμμετοχή στην προστασία του δάσους της τοπικής κοινωνίας της κάθε περιοχής. Σημασία θα πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη και καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και στην ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των τοπικών πληθυσμών και των νέων αλλά και στην αξιοποίηση των εθελοντικών ομάδων. Υπάρχει μεγάλη πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων στον κρατικό μηχανισμό και στις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και στους ΟΤΑ και στους ΟΝΑ. Δεν υπάρχει κοινή στρατηγική στους αρμόδιους φορείς αλλά και δεν υπάρχει κάποιος να αναλάβει την ευθύνη κρυβόμενος πίσω από τον κυκεώνα των διατάξεων που αλληλοαναιρούνται.Το βάρος λανθασμένα έχει πέσει στην καταστολή (πυρόσβεση) της πυρκαγιάς και όχι στην πρόληψη και την προστασία του φυσικού μας πλούτου με αποτελέσματα όπως αυτά του καλοκαιριού του 2007 όπου οι πανηγυρισμοί για τις επιτυχίες της καταστολής της τελευταίας πενταετίας μετατράπηκαν σε ένα εφιαλτικό σκηνικό με περισσότερα από εβδομήντα πέντε ανθρώπινα θύματα.
Η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των τοπικών κοινωνιών διαπιστώθηκε ότι μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με τις πυρκαγιές.
Η πολιτική όμως των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που έχει παραδώσει τα δάση στην εμπορευματοποίηση και την εκμετάλλευση, οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και η ελλιπής χρηματοδότηση αποτελούν μια βραδυφλεγή βόμβα για τα δάση της χώρας, που απειλούνται και φέτος...

Δεν υπάρχουν σχόλια: