6/5/09

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΙΝΑΣ ΑΠΟ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ.


Με την οδηγία 77/2001 της Ε.Ε που εκδόθηκε κατ’ εφαρμογή του πρωτοκόλλου του ΚΥΟΤΟ αναγνωρίστηκε από την Ε.Ε η ανάγκη της συμβολής των έργων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.Σύμφωνα με την οδηγία αυτή θα πρέπει μέχρι το 2010 το 22,1% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στην Ε.Ε να καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές.
Ομως παρά τον φιλοπεριβαλλοντικό τους χαρακτήρα η χωροθέτησή τους γίνεται σε πολλές περιπτώσεις σε ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές , τόσο από άποψη φυσικού περιβάλλοντος όσο και από την άποψη των δυνατοτήτων ανάπτυξης των περιοχών αυτών με εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Ο σχετικός νόμος 2742/1999, άρθρο 7, (ειδικά πλαίσια χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης) δεν έχει ενεργοποιηθεί ώστε να δώσει λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν.Οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων αυτών είναι τις περισσότερες φορές ελλιπείς και υπογράφονται από επιστήμονες που δεν είναι ειδικοί με το φυσικό περιβάλλον (τη μελέτη για το εν’ λόγω αιολικό πάρκο υπογράφει περιβαλλοντολόγος-θαλάσσιος βιολόγος.
Tο κενό του νόμου (μη ενεργοποίηση του άρθρου 7 όπως αναφέρουμε πιο πάνω έρχονται να καλύψουν τα δικαστήρια ύστερα από προσφυγές των τοπικών κοινωνιών (τοπική αυτοδιοίκηση-φορείς), όπως έγινε στην Εύβοια.
Τι είναι το Αιολικό Πάρκο; Είναι ένας καθαρά βιομηχανικός χώρος αποτελούμενος από 106 ανεμογεννήτριες με πυλώνες ύψους 50,55 μ, με πτερωτές διαμέτρου 52 μέτρων (τρία πτερύγια), οι οποίες πρόκειται να τοποθετηθούν στην κορυφογραμμή Κοκκάλια - Αλογοβούνι - Σαράνταινα - Τρυπήρι - Τύμπανο. Το βάρος κάθε πτερωτής είναι 16,5 τόνοι και το βάρος του πυλώνα είναι 46 τόνοι.Σε κάθε Α/Γ θα υπάρχει υποσταθμός για τη μεταφορά ρεύματος στον κεντρικό σταθμό κι’ από εκεί δίκτυα υψηλής τάσης και πυλώνες που θα φεύγουν για να συνδεθούν με τα κεντρικά δίκτυα της ΔΕΗ.
Η Νομαρχία Φθ/δας και οι Δήμοι που γειτονεύουν με το χώρο που προορίζεται για την εγκατάσταση του Αιολικού Πάρκου με ομόφωνες αποφάσεις τους καταδικάζουν την πρόθεση αυτή.
Επίσης όλοι οι πολιτιστικοί Σύλλογοι των διαμερισμάτων του Δήμου Σπερχειάδας με κοινή τους ανακοίνωση αλλά και μεμονωμένα εκφράζουν με έντονο τρόπο την αντίθεσή τους. Οι αντιδράσεις αυτές έγιναν πιο πιεστικές και οργανωμένες όταν ενημερώθηκαν οι κάτοικοι από αρμόδιες αρχές και επιστήμονες που γνώριζαν το αντικείμενο.
Τον Μάρτη πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Σπερχειάδας ημερίδα με θέματα τα αναπτυξιακά προγράμματα του Υπουργείου Γεωργίας και τα Αιολικά Πάρκα.
Όλοι οι ομιλητές τάχτηκαν εναντίον της εγκατάστασης των ΑΠ στην περιοχή μας και το ακροατήριο που γέμισε την αίθουσα χειροκρότησε τις θέσεις τους.
Ο περιφερειακός Δ/ντής της ΔΕΗ κ. Λαθούρης με την ιδιότητά του σαν μέλος της κίνησης πολιτών Δυτ. Φθιώτιδας και τις ειδικές του γνώσεις σαν μηχανικού και την επίσης σημαντική του εμπειρία αφού ήταν ο αρμόδιος Δ/ντής της ΔΕΗ που παρέλαβε την ενέργεια από ανάλογα ΑΠ στην Εύβοια, περιέγραψε με πειστικό τρόπο τις καταστροφικές επιπτώσεις από την λειτουργία των ΑΠ στην συγκεκριμένη περιοχή. Συγκεκριμένα τόνισε όπως και όλοι οι ομιλητές, ότι είναι υπέρ της Αιολικής ενέργειας αλλά:
• Το υπέδαφος, όπως λένε οι ειδικοί επιστήμονες, είναι φλύσχης που έχει την χαρακτηριστική ιδιότητα ένα μέρος χώματος να συγκρατεί 10 μέρη νερού και γι’ αυτό γίνονται και κατολισθήσεις. Με τις εκτεταμένες εκσκαφές που θα γίνουν θα έχουμε κατολισθήσεις και απώλεια νερών.
• Πρόκειται για βιομηχανική εγκατάσταση, για μαζική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σα μέτρο σύγκρισης αρκεί να πούμε ότι ο υποσταθμός της Λαμίας παράγει 60 MW και ο Υποσταθμός στο Καρπενήσι 10 MW. Το ΑΠ θα έχει παραγωγή 100 MW.
• Το φαινόμενο να υπάρχουν για την περιοχή προγράμματα LEADER και ΟΠΑΑΧ και ταυτόχρονα να σχεδιάζεται η εγκατάσταση ΑΠ αποτελεί σχιζοφρένεια!
Ο κ Καραγεώργος, Δ/ντής Δασών Ευρυτανίας, επισήμανε.
• Υπάρχουν κίνδυνοι διάβρωσης του εδάφους
• Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι αποσπασματική και δεν λέει λεπτομέρειες για τα παρελκόμενα (δρόμους κ.λ.π)
• Παλαιότερα για να μεταφέρουμε στοιχεία μήκους 12 μ. δημιουργούσαμε δρόμους με καμπυλότητα 30μ. Τώρα που τα στοιχεία αυτά έχουν μήκος 30μ, τι δρόμοι πρέπει να γίνουν;
Η κα Ράγγου, αντιπρόεδρος του ομίλου φίλων του δάσους , τόνισε ότι:
• Η αξιοπιστία των μελετών δεν υφίσταται. Ζητάνε οι εταιρείες να μη γνωματεύουν οι Δασικές Υπηρεσίες αλλά οι Περιφερειάρχες, γιατί επικαλούνται πρόκληση γραφειοκρατικών εμποδίων από τις Δασικές υπηρεσίες.
• Η μελέτη δεν αναφέρεται στον τρόπο διασύνδεσης της εταιρείας με τη ΔΕΗ.
• Ο Σπερχειός κουβαλάει κάθε χρόνο 2.500.000 κ.μ φλύσχη.
• Έχουμε ηθική υποχρέωση στις επόμενες γενεές να παραδώσουμε το περιβάλλον όπως το βρήκαμε και όχι να το καταστρέψουμε.
Ο κ. Ηλίας Τσεκούρας, Δημοτικός Σύμβουλος από το Παλαιοχώρι αναφέρθηκε στην ανάγκη η Δημοτική αρχή μετά τα νέα στοιχεία που προέκυψαν να πάρει αρνητική απόφαση.
Ο κ. Παυλίδης, επικεφαλής της μειοψηφίας στο Δήμο, τόνισε
• Η εταιρεία χρησιμοποίησε την προηγούμενη θετική απόφαση του Δήμου και ενεργεί. Πρέπει να παρθεί απόφαση ανάκλησης .
• Οι εταιρείες συμπεριφέρονται ως νεόπλουτοι κληρονόμοι.
• Τελειώνοντας κάλεσε τους Δημοτικούς Συμβούλους να μην πυροβολήσουν την περιοχή.Υπήρξαν και άλλοι ομιλητές οι οποίοι κινήθηκαν στο ίδιο πνεύμα.
Τώρα η Εταιρεία TERNA Ενεργειακή, με διαφημιστικά μηνύματα και παρεμβάσεις των εκπροσώπων της στα Μ.Μ.Ε του Νομού προσπαθεί να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί λέγοντας ότι καμία όχληση και ζημία δε θα υποστεί το περιβάλλον από την εγκατάσταση αυτή του Α.Π.
Εμείς, μη όντας ειδικοί, θα σας μεταφέρουμε ορισμένες επισημάνσεις της Δ/σης Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, γραμμένες από ειδικούς Δασολόγους επιστήμονες οι οποίοι δεν έχουν προσωπικό όφελος από τη ιστορία αυτή και θεωρούνται οι φυσικοί φύλακες του δάσους.
Οι θέσεις τους όπως θα δείτε είναι τεκμηριωμένες και με τέτοιο ποιητικό τρόπο δοσμένες που προκαλούν συγκίνηση.
Εμείς τους πιστεύουμε:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΔΑΣΩΝ ΔΡΥΜΩΝ ΚΑΙ ΘΗΡΑΣ
10/1/2003
Τα τρία Αιολικά Πάρκα θα αναπτυχθούν στην κορυφογραμμή από Ράχη Τυμφρηστού μέχρι τη Σαράνταινα, στα όρια των Νομών Φθ/δας –Ευρυτανίας, σε μια εκτεταμένη αλπική περιοχή 40.000 στρεμμάτων.Έχει ένα επίμηκες τοξωτό σχήμα μήκους περίπου 40 km και δεσπόζει στον κοινό υδροκρίτη των λεκανών απορροής του Σπερχειού και του Κρικελοπόταμου. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν διανοιχθεί δασικοί δρόμοι σ’ αυτή την αλπική περιοχή.
Σε όλο της το μήκος διασχίζεται από το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4.
Περιβάλλεται από εκτεταμένα ελατοδάση, δρυοδάση και δάση οξυάς.
Το δάσος οξυάς που περιβάλλει το κυριότερο τμήμα της εν’ λόγω περιοχής είναι το νοτιότερο όριο εξάπλωσης της οξυάς στην Ευρώπη.
Η περιοχή είναι λιγότερο ή περισσότερο ορατή μεταξύ άλλων και από το οδικό πέρασμα Πενταγιοί- Αρτοτίνα- Γραμμένη Οξυά- Γαρδίκι και από το ορειβατικό καταφύγιο της Γραμμένης Οξυάς.
Στο ίδιο ορεινό πέρασμα υπάρχει αίτημα για δεύτερο ορειβατικό καταφύγιο καθώς και για δασικό χωριό από μια πλειάδα ορεινών οικισμών της ορεινής λεκάνης του Σπερχειού (Γαρδίκι- Πουγκάκια- Μερκάδα- Μαυρίλο- Μεγάλη Κάψη όπου πρόσφατα ολοκληρώθηκε η κατασκευή δασικού χωριού, μέχρι τη Γιαννιτσού.)
Σε όλα τα ανωτέρω χωριά έχουν δημιουργηθεί τουριστικά καταλύματα και επισκευάζονται κατοικίες για παραθερισμό.
Στις υπ’ όψη Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) ένας θαλάσσιος βιολόγος μας διαβεβαιώνει ότι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από την κατασκευή και λειτουργία των εν λόγω ΑΠ θα είναι ασήμαντες.
Η πραγματικότητα όμως θα είναι άλλη.
Θα κατασκευαστούν 35 χλμ. Δρόμοι προσπέλασης και εσωτερικό οδικό δίκτυο με προδιαγραφές δασικών δρόμων Γ’ κατηγορίας (σύμφωνα με την ΜΠΕ) για την εξυπηρέτηση των τριών ΑΠ στα ψηλότερα σημεία της περιοχής.
Αν ληφθεί υπόψη ότι το μήκος και το βάρος των στοιχείων των ανεμογεννητριών είναι ιδιαίτερα μεγάλο θα απαιτηθούν μεγάλα και επιμήκη οχήματα μεταφοράς καθώς και μεγάλου μήκους γερανός για το στήσιμο των ΑΓ οπότε θα απαιτηθούν ειδικών προδιαγραφών δρόμοι με μεγαλύτερο πλάτος καταστρώματος και, με μεγαλύτερες ακτίνες καμπυλότητας και ενδεχομένως μεγαλύτερο μήκος δρόμων, περισσότερες εκσκαφές και μεγαλύτερα πρανή.
Από τη θεμελίωση των 106 ΑΓ θα προκύψουν περί τις 50.000 κ.μ βραχωδών εκχωμάτων τα οποία θα αποτεθούν σε θέσεις που δεν προσδιορίζονται.
Θα διαμορφωθούν 106 πλατείες διαστάσεων 30χ30μ πάνω στην κορυφογραμμή, με αναλόγου ύψους πρανή εκχωμάτων και επιχωμάτων που θα αλλοιώσουν το περίγραμμά της.
Η αναχλόαση των πρανών που θα δημιουργηθούν από κάθε είδους εκσκαφές είναι προβληματική για τέτοια υψόμετρα στα Ελληνικά δεδομένα.Το σύνολο των εγκαταστάσεων θα επιφέρει μια ιδιοκτησιακή κατάτμηση γιατί θα δημιουργηθούν 106 νέες ιδιοκτησίες των 4 ή 6 στρεμμάτων τις οποίες δε θα ανακτήσει ποτέ το Δημόσιο.
Η μεγαλύτερη επίπτωση όμως είναι η αλλοίωση της οπτικής εικόνας του ορίζοντα από το πλήθος και το μέγεθος των μεταλλικών ΑΓ.
Σε καμία περίπτωση τα ΑΠ δε συγκρίνονται με τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους που ήταν λιγότεροι, μικρότεροι σε μέγεθος και κατασκευασμένοι από φυσικά υλικά.
Αυτή η εικόνα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον τουρισμό της περιοχής που στηρίζεται στη φυσικότητα και την ακεραιότητα του τοπίου.Αυτό το στοιχείο άλλωστε είναι το ζητούμενο στις νέες κατευθύνσεις του τουρισμού (ορεινός τουρισμός, οικοτουρισμός, αγροτουρισμός κ.λ.π). και πράγματι ένα αιώνια σιωπηλό και ειδυλλιακό αλπικό λιβαδκό τοπίο στο επίκεντρο μιας τουριστικής περιοχής θα μετατραπεί σε μια βιομηχανική περιοχή.
Είναι γεγονός ότι θα παράγεται καθαρή ενέργεια, πλην όμως η ενέργεια που θα παράγεται είναι μικρή, το δε μέγεθος και η διασπορά των ΑΠ δημιουργεί άλλου τύπου σημαντικά προβλήματα ιδιαίτερα σε οικολογικά ευαίσθητες και υψηλής αισθητικής αξίας περιοχές.
Στην προκειμένη περίπτωση εκτιμούμε ότι πρόκειται για ασύμβατες λειτουργίες.
Για τους ανωτέρω λόγους δεν συμφωνούμε με την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων στην εν’ λόγω περιοχή.
***
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΚΑΝΑΛΙΑ" ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: