30/5/09

Κοινότητα Τυμφρηστού.


Η Κοινότητα Τυμφρηστού ανήκει στο Νομό Φθιώτιδος, αλλά αποτελεί την πύλη του επισκέπτη, λίγο πριν το Καρπενήσι. Χτισμένη αμφιθεατρικά, διατηρεί χαρακτηριστικά που την κάνουν μοναδική. Υπέροχη θέα, παραδοσιακά οικιστικά χαρακτηριστικά, τόποι αναψυχής, σημαντική υποδομή υποδοχής και φιλοξενίας.
Η κοινότητα καλύπτει περίπου 30000 στρέμματα με όλες τις χρήσεις γης. Διαθέτει ένα υπέροχο κοινοτικό δάσος ελάτης 12500 στρεμμάτων, ένα δασο αγρόκτημα 7000 στρεμμάτων, ένα δημόσιο δάσος ελάτης, καστανιάς 2000 στρεμμάτων και καλλιεργήσιμη γη. Την περιοχή διαρρέουν τα ρέματα Μουντζουράκη, Κατή και Χράμπας, που αποτελούν ένα μέρος των πηγών του Σπερχειού ποταμού. Το Κοινοτικό δάσος αποτελεί το πιο όμορφο και ποικιλόμορφο πέταλο του Νομού, με την ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχή της Ράχης Τυμφρηστού.
Αξιοθέατα.
Η κοινότητα Τυμφρηστού διαθέτει ένα πανέμορφο κοινοτικό δάσος από έλατα έκτασης 12500 στρεμμάτων.
Ο επισκέπτης, μπορεί να επισκεφθεί τις Εκκλησίες Αγίου Αθανασίου, Μεταμόρφωσης της Σωτήρα, Ζωοδόχου Πηγής, Προφήτη Ηλία, και Αγίου Γεωργίου.
Αξίζει επίσης η επίσκεψη στους οργανωμένους χώρους αναψυχής Κράβαρη Βρύση, Αναγνωστίδη Βρύση, ΄Αγιος Γεώργιος και Βρυσούλα, όπως και στις βρύσες Κρυονέρι, Παπαδιά, «Νταμάρι», Τζίμενα και Δύο Βρύσες, που γοητεύουν κάθε επισκέπτη.
Μνημείο εξαιρετικής ομορφιάς, αποτελεί το ανεγνωρισμένο ως διατηρητέο, μονότοξο γεφύρι του 17ου αιώνα στο ρέμα Μουντζουράκη.
Ιστορία.
Μέχρι το 1912 ανήκε στον τέως Δήμο Τυμφρηστού με την ονομασία Πέρα Κάψη. Στην συνέχεια, έγινε ανεξάρτητη κοινότητα με την ίδια ονομασία και το 1929 μετονομάστηκε σε Τυμφρηστό, ονομασία που διατηρεί μέχρι σήμερα.
Όπως αναφέρεται στη μυθολογία, στην περιοχή υπήρχαν τα ανάκτορα του Πηλέα, πατέρα του θρυλικού ήρωα Αχιλλέα,. Στην ευρύτερη περιοχή επίσης, ζούσαν οι Δόλοπες.
Σε όλους τους αγώνες του Έθνους οι Τυμφρήστιοι, ευσταλείς και γενναίοι πρόσφεραν μεγάλες υπηρεσίες και πότισαν με πολύ αίμα το δέντρο της Ελευθερίας.
Τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής επεχείρησαν δύο φορές κατά του χωριού:
*Στις 30 Οκτωβρίου – 11 Νοεμβρίου 1943:
Από έρευνα στα Γερμανικά Αρχεία οι Ναζιστικές Δυνάμεις που ενήργησαν τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή μας ανήκαν στην Ε΄ Γερμανική Στρατιά και ήταν:
-Η 4SS Pol.Pz Greh.Div. (Μεραρχία ss)
-Η 104 Jaeger Division (Μεραρχία καταδιώξεως)
-ΤΟ ΧΧΙΙ Geb. A.K. (Ορεινό Σώμα Στρατού)
Η επιχείρηση είχε την επωνυμία «Hubertus» και διεξήχθη από δύο συγκροτήματα που είχαν έδρες τη Λαμία (Gruppe OST SS Pol Pz Gren Rgt III SS και I SS) & το Αγρίνιο (Gruppe West) με σημείο συναντήσεως το Καρπενήσι.
Το χωριό, λόγω της στρατηγικής του θέσης, αποτελούσε χώρο ανάπτυξης των ανταρτικών ομάδων.
Κατά την επιχείρηση αυτή συνέλαβαν, βασάνισαν οικτρά και εκτέλεσαν εννέα (9) κατοίκους του χωριού.
*Στις 9-13 Αυγούστου 1944:
Η ολοσχερής πυρπόληση του χωριού έγινε κατά τις επιχειρήσεις αντιποίνων από τις Ναζιστικές δυνάμεις, που είχαν ως βάση τη Λαμία.
Οι Ναζιστικές δυνάμεις ενήργησαν αιφνιδιαστικά με αποτέλεσμα να μη δοθεί ο χρόνος στους κατοίκους να μεταφέρουν τα στοιχειώδη υπάρχοντά τους στα παρακείμενα δάση όπου είχαν καταφύγει και αποκρυβεί. Η πυρπόληση ολοκλήρου του χωριού ήταν πλέον γεγονός με κατάπληκτους τους κατοίκους να παρακολουθούν τις περιουσίες τους και τους κόπους τους να παραδίδονται στις φλόγες. Αποτέλεσμα της ολοσχερούς αυτής πυρπόλησης ήταν η καταστροφή:
-155 διώροφων πέτρινων οικιών 5Χ9 μέτρων. κεραμοσκεπών με μπαλκόνι και εξωτερική σκάλα.
-5 καταστημάτων.
-154 αποθηκών διαστάσεων 4Χ6 μ. λαμαρινοσκεπών με τα οικόσιτα ζώα (πτηνά, αιγοπρόβατα και βοοειδή).
-Του πέτρινου Δημοτικού Σχολείου 20Χ8 μ.
-Των 3 εκκλησιών (Αγίου Αθανασίου, Αγίου Γεωργίου και Μεταμορφώσεως του Σωτήρος).
-Του Κοινοτικού καταστήματος.
Με την πυρπόλησή του καταστράφηκαν ολοσχερώς και τα αρχεία της Κοινότητας.
Επίσης κατά την Γερμανική κατοχή 1941-1944 πέθαναν από ασιτία 12 κάτοικοι του χωριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: