10/5/09

Από το Χάνι Μπανιά στο Πάμφιο...

Στην Ορεινή Ναυπακτία ταξιδέψαμε αυτή τη φορά για να σας παρουσιάσουμε μια διαδρομή που μπορείτε να ακολουθήσετε οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς να αντιμετωπίσετε κανένα απολύτως πρόβλημα, μιας και είναι πολύ βατή. Το τοπίο είναι μαγευτικό, ειδικά αυτή την εποχή.



Νομός: Αιτωλοακαρνανίας
Εκκίνηση: Χάνι Μπανιά
Τερματισμός: Πάμφιο
Αυτοκίνητο: 4x4
Βαθμός δυσκολίας: 2/10
Συνολική απόσταση: 14,74 χλμ.
Χώμα: 4,27 χλμ.
Άσφαλτος: 9,47 χλμ.
Δεκαέξι χιλιόμετρα από τη Ναύπακτο και δίπλα στον Εύηνο ποταμό βρίσκεται το Χάνι Μπανιά. Πρόκειται για ένα μικρό οικισμό, χτισμένο μέσα σε μία χαράδρα. Στις όχθες του ποταμού υπάρχει ένα πάρκο υπαίθριων εναλλακτικών δραστηριοτήτων, ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού. Σε αυτό ο επισκέπτης μπορεί να πάρει μέρος σε μια σειρά αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως rafting, kayak, rappel, trekking, κατάδυση, αναρρίχηση, τοξοβολία, ιππασία, ορεινή ποδηλασία, αλλά και να παρατηρήσει τη φύση ή απλά να απολαύσει το φαγητό ή το ποτό του δίπλα στο ποτάμι. Για να φτάσουμε εκεί βγαίνουμε από τον περιφερειακό της Ναυπάκτου στο σημείο που τελειώνει και ακολουθούμε τις πινακίδες προς Θέρμο. Πέντε με έξι χιλιόμετρα μετά στρίβουμε αριστερά ακολουθώντας τις πινακίδες της Trekking, η οποία έχει εγκαταστάσεις μέσα στον οικισμό. Η διαδρομή ξεκινά στην έξοδο του οικισμού Χάνι Μπανιά, δίπλα στο πάρκο, και συγκεκριμένα στη μεταλλική στρατιωτική γέφυρα του Ευήνου. Στα δεξιά της γέφυρας υπάρχει και το ολυμπιακό προπονητήριο του canoe/kayak της εθνικής μας ομάδας. Από εκεί κινούμαστε βορειοδυτικά για 7,2 χλμ. προς Δουνέικα, από όπου και αλλάζουμε κατεύθυνση, πηγαίνοντας βορειοανατολικά. Σε περίπου 2,5 χλμ. βγαίνουμε από το δρόμο στα αριστερά για να μπούμε στο χώμα και ακολουθούμε το στενό φιδίσιο χωματόδρομο, με την εκπληκτική θέα της λίμνης Τριχωνίδας στο φόντο. Η διαδρομή περνά μέσα από μικρά ανοιχτά οροπέδια (προσοχή: τις διάφορες “πόρτες” που θα συναντήσετε τις αφήνετε όπως τις βρήκατε, ανοιχτές ή κλειστές. Επίσης, το χορτάρι χρησιμεύει για τη βοσκή των ζώων της περιοχής και είναι σημαντικό να μην καταστρέφεται). Φτάνοντας πλέον στο Πάμφιο κινούμαστε προς τα χωριά που βρίσκονται περιφερειακά της λίμνης για να απολαύσουμε τον καφέ ή το φαγητό μας κοντά στην ακτή. Σπεσιαλιτέ της περιοχής είναι το ψητό, γλυκό μήλο, το οποίο δοκιμάσαμε και συστήνουμε ανεπιφύλακτα.
Ο Εύηνος ή Φίδαρης, γνωστός από τη μυθολογία ως πέρασμα του Ηρακλή και της Δηιάνειρας, πήρε το όνομά του από το βασιλιά Εύηνο. Ο ποταμός πηγάζει από τα Βαρδούσια και εκβάλλει στον Πατραϊκό κόλπο. Έχει έντονη παραποτάμια βλάστηση, αλλά όχι τόσο μεγάλη παροχή νερού, η οποία μάλιστα το καλοκαίρι μειώνεται ή διακόπτεται τελείως. Το φράγμα του Αγ. Δημητρίου που ολοκληρώθηκε εκεί το 1995, έπαιξε ρόλο στο να χαμηλώσει ακόμα περισσότερο η στάθμη του ποταμού, αλλά και στο να εκτραπεί το νερό με σήραγγα στο Μόρνο, γλιτώνοντας την Αθήνα από τον κίνδυνο λειψυδρίας. Το τοπίο γύρω από τη γέφυρα είναι μαγευτικό. Ο συνδυασμός νερού, πράσινου και βουνού αφοπλίζει όποιον βρεθεί εκεί, με την περιπέτεια να μην απέχει πολύ. Για τους πιο δραστήριους τύπους προτείνεται το rafting και το kayak. Η κατάβαση του ποταμού γίνεται με φουσκωτά και τα μαθήματα αναλαμβάνουν έμπειροι οδηγοί-εκπαιδευτές που παρέχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό. Εναλλακτικά, ο επισκέπτης μπορεί να επιδοθεί στην πιο παραδοσιακή πεζοπορία, την ιππασία, το ποδήλατο βουνού, την ορειβασία, καθώς και στο rappel, την αναρρίχηση δηλαδή στις πλαγιές του βουνού.
Η Τριχωνίδα είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας. Βρίσκεται στον νομό Αιτωλοακαρνανίας, μεταξύ των επαρχιών Μεσολογγίου και Τριχωνίδας, νότια του Παναιτωλικού όρους και βόρεια του Αρακύνθου, εκτεινόμενη από ανατολάς προς δυσμάς και συνδεόμενη με την δυτικά αυτής κείμενη Λυσιμαχία. Έχει επιφάνεια 98,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέγιστο μήκος 19 χιλιόμετρα και μέγιστο βάθος 58 μέτρα. Στις όχθες της υπάρχουν πανέμορφα δάση από πλατάνια, λεύκες, ιτιές και πικροδάφνες. Πέρα από τη φυσική της ομορφιά, η περιοχή διαθέτει και μεγάλη βιοποικιλία, καθώς έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από 200 είδη πουλιών, εκ των οποίων τα 50 θεωρούνται σπάνια. Ένα είδος ψαριού που απαντάται μόνο στη λίμνη Τριχωνίδα είναι και ο Νανογωβιός. Πρόκειται για ένα μικρό ψάρι, το οποίο έχει μήκος κοντά στα πέντε εκατοστά και ζει στα νερά της παραλίας. Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν μικροί παραλίμνιοι οικισμοί, όπως το χωριό Μυρτιά, διάσημο για τα λουτρά και τους πορτοκαλεώνες του. Άλλα χωριά της περιοχής είναι το Παναιτώλιο και το Καινούριο, τα οποία μαζί με την Νέα Αβώρανη αποτελούν πλέον το Δήμο Θεστιέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: