29/4/09

Άνθρωπος και αρκούδα : η συνύπαρξη είναι εφικτή!


Στο τέλος Μαρτίου έφτασαν οι πρώτες πληροφορίες στην ΚΑΛΛΙΣΤΩ για επανεμφάνιση αρκούδας στην περιοχή της Δαδιάς.

Μέλη της ομάδας του WWF τα οποία δραστηριοποιούνται στην περιοχή, εντόπισαν τότε ίχνη αρκούδας και μάλιστα εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου. Το γεγονός χαροποίησε ιδιαίτερα τους επιστήμονες, μιας και τα πιο πρόσφατα στοιχεία σποραδικής εμφάνισης αρκούδας στην ευρύτερη παραμεθόριο, χρονολογούνται από το 1992.

Νεότερα στοιχεία από WWF προς ΚΑΛΛΙΣΤΩ κάνουν αναφορά για δύο με τρεις αρκούδες που κινούνται στην ευρύτερη περιοχή του Δάσους Δαδιάς και που έχουν αρχίσει να προκαλούν κάποιες ζημιές σε μελισσοκομικές μονάδες αναστατώνοντας τους παραγωγούς της περιοχής που δεν είναι συνηθισμένοι στην παρουσία αρκούδας. Ενδεχομένως να πρόκειται για ένα πολύ αρχικό στάδιο επαναποίκησης, ένα σχετικά σύνηθες φαινόμενο στα μεγάλα θηλαστικά αλλά και μια φυσική διαδικασία που εξελίσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Η ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ δεν αποκλείει και το γεγονός, το ζώα αυτά να προέρχονται από τον όμορο υπο-πληθυσμό αρκούδας στη Βουλγαρία μιας και ο μόνιμος πληθυσμός αρκούδας της Ροδόπης απέχει πολλά χιλιόμετρα δυτικά.
Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ εργάζεται με σκοπό τη διάδοση των μέτρων πρόληψης που σκοπό έχουν τη μείωση ή και αποτροπή των ζημιών στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο από τα μεγάλα σαρκοφάγα ζώα, ώστε να αποφεύγονται περιστατικά αυτοδικίας που θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον απόλυτα προστατευόμενων ειδών, όπως είναι η αρκούδα. Γι’αυτόν ακριβώς το λόγο, και με αφορμή την περίπτωση της Δαδιάς είναι επείγουσα η ανάγκη ενημέρωσης κτηνοτρόφων και παραγωγών και από τις τοπικές αρχές για την ύπαρξη και επιδότηση προληπτικών μέτρων αλλά και για τον κανονισμό αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η όσο το δυνατόν πιο ομαλή συνύπαρξη ανθρώπων και αρκούδας, ειδικά σε περιοχές όπως η Δαδιά όπου παρατηρείται επανεμφάνισή της μετά από μεγάλο διάστημα απουσίας.
Επίσης, στο πλαίσιο των δύο προγραμμάτων LIFE (στις περιοχές Γρεβενών και Τρικάλων), στα οποία η ΚΑΛΛΙΣΤΩ μετέχει ως εταίρος, θα λειτουργήσει από την επιστημονική ομάδα της οργάνωσης, μια ομάδα «άμεσης επέμβασης» (“Bear Emergency Team”) για την διαχείριση/αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών με αρκούδα. Η δράση αυτή περιλαμβάνει και τη δημιουργία συγκεκριμένου σχετικού πρωτόκολλου που θα συνοψίζει, τις ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθούνται σε ανάλογες περιπτώσεις όπου είτε κάποια αρκούδα είναι εκτεθειμένη σε κίνδυνο (περιπτώσεις τροχαίων, λαθροθηρίας, αποκοπής των μικρών από τη μαμά τους), είτε σημειώνονται απώλειες στην παραγωγή λόγω των εποχικών ζημιών που προκαλεί η αρκούδα, σε αναζήτηση τροφής.
ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Ηλεκτροφόρες Περιφράξεις
Η χρήση ηλεκτροφόρων περιφράξεων έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική στην προστασία ζώων, καλλιεργειών και μελισσιών από επιθέσεις αρκούδας. Τα πλεονεκτήματα χρήσης των ηλεκτροφόρων περιφράξεων:
• Κατάλληλες για την προστασία ζώων, καλλιεργειών και μελισσιών.
• Μικρή σχετικά επένδυση. Εφάπαξ έξοδο.
• Ελάχιστο κόστος συντήρησης.
• Δυνατότητα μετακίνησης και επανατοποθέτησης.
Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ πιέζει για υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ, ώστε να τεθούν σε ισχύ οι γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις, οι οποίες αφορούν στην προστασία από ζημιές αγρίων ζώων.
ΓΕΩΡΓΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ
• Ενισχύσεις σε καλλιέργειες (σιτηρά, καλαμπόκι, οπωροφόρα), μέρος της σοδειάς των οποίων μπορεί να αποτελέσει τροφική πηγή για απειλούμενα είδη άγριας πανίδας (αρκούδα, τσακάλι, ορνιθοπανίδα).
• Επιδότηση αγοράς και συντήρησης Ελληνικών Ποιμενικών σκύλων για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου από τα μεγάλα σαρκοφάγα ζώα (σε ισχύ εφόσον συσταθεί σχετικός οργανισμός πιστοποίησης).
• Επιχορήγηση προμήθειας Ηλεκτροφόρων Περιφράξεων για την προστασία του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου έως 80% των επιλέξιμων δαπανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: