24/11/08

Όχι αιολικό πάρκο στην Σαράνταινα!

Όχι στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην οροσειρά Κοκκάλια Τυμφρηστού – Σαράνταινα Γραμμένης Οξυάς.


Η εταιρεία ΤΕΡΝΑ ετοιμάζεται να εγκαταστήσει αιολικό πάρκο 106 ανεμογεννητριών ισχύος 90MW σε απόσταση 100 - 200 μέτρων μεταξύ τους και κατά μήκος της κορυφογραμμής της οροσειράς Κοκκάλια Τυμφρηστού – Σαράνταινα Γραμμένης Οξυάς. Ετοιμάζεται δηλαδή να ρυπάνει αισθητικά τον ιστορικό και δασικό αυτό χώρο και να δημιουργήσει προβλήματα στους κατοίκους και τους κτηνοτρόφους της περιοχής αλλά και σοβαρές επιπτώσεις στους ορεινούς αυτούς όγκους του Τυμφρηστού και της Γραμμένης Οξυάς με τη δημιουργία υποσταθμών ΔΕΗ συγκέντρωσης υψηλής τάσης (κόστους 3 δις δρχ) και μικρών υποσταθμών συγκέντρωσης της παραγόμενης ενέργειας για να μπορέσει να είναι λειτουργική η εγκατάσταση.
Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που παρουσίασε η εταιρεία (και ενέκρινε δυστυχώς το γραφείο περιβάλλοντος της Ν.Α. Φθιώτιδας η οποία ως κίνητρο έχει την επιδότηση με το 40% της συνολικού κόστους της επένδυσης) εκτός από αποσπασματική, έχει σοβαρές ελλείψεις, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη την κοπή δέντρων από το δάσος οξυάς (Γραμμένη Οξυά) για την κατασκευή δρόμων πρόσβασης στις ανεμογεννήτριες και για την τοποθέτηση των δικτύων μεταφοράς της ενέργειας και των πυλώνων. Επίσης υποβαθμίζονται οι επιπτώσεις από τον παραγόμενο θόρυβο των 106 ανεμογεννητριών στους κατοίκους των χωριών και στα ζώα που βόσκουν στα ορεινά λιβάδια της περιοχής, αλλά και η αισθητική ρύπανση σε έναν ιστορικό και δασικό χώρο που προσφέρεται για ήπια οικοτουριστική – φυσιολατρική ανάπτυξη.
Στο βωμό του κέρδους και της υπέρμετρης και άκριτης «ανάπτυξης» και «εκσυγχρονισμού», καθώς απαιτείται αυξημένη παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, γίνεται επιτακτική η αναζήτηση εναλλακτικών, ανανεώσιμων μορφών πηγών ενέργειας (υδατοπτώσεις, άνεμοι, ηλιακή ενέργεια), για την επίλυση του ενεργειακού προβλήματος και της ρύπανσης του περιβάλλοντος, καθώς οι συνήθεις (πετρέλαιο, λιγνίτης) και εξαντλούνται και ρυπογόνες είναι. Γιαυτό και ήδη ερευνάται η παραγωγή αιολικής ενέργειας στα ελληνικά νησιά αλλά και τους ορεινούς όγκους της χώρας. Ωστόσο οι πρώτες εγκαταστάσεις (όπως εκείνη στην ορεινή Κάρυστο στη νότια Εύβοια) έχουν δομηθεί και διασκορπιστεί ανεξέλεγκτα και όπου συμφέρουν τον επενδυτή επιχειρηματία και τις εταιρείες, χωρίς να σταθμιστεί το όφελος και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που δημιουργούνται από αυτές. Και αυτό γιατί απουσιάζει μια μελέτη χωροθέτησης των περιοχών που έχουν επιλεγεί για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων τόσο από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αλλά και από τα αρμόδια Υπουργεία.
Πρέπει λοιπόν να ανασταλούν οι εργασίες εγκατάστασης και κάθε διαδικασία έγκρισης μελέτης για αιολικά πάρκα στις περιοχές αρμοδιότητας τους, οι οποίες έχουν ζητηθεί από επιχειρηματίες ή πρόκειται στο μέλλον να ζητηθούν μέχρι οι αρμόδιοι Υπουργοί και ο γ.γ. της Περιφέρειας προβούν σε σοβαρή και εμπεριστατωμένη μελέτη χωροταξικού σχεδιασμού για τις περιοχές που θα επιλεγούν αφού προηγηθεί διάλογος με όλους τους φορείς, τις οργανώσεις και την τοπική κοινωνία.
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: