24/11/08

Σβώλοι από σπόρους για το πρασίνισμα της υπαίθρου.

Η σπορά με μίγμα σπόρων τυλιγμένων σε στρώμα από αργιλόχωμα μπορεί να δώσει, στο άμεσο μέλλον, τη λύση για την αναβλάστηση των βουνών και λόφων της χώρας.

Τι εννοούμε λέγοντας σπορά με μίγμα σπόρων τυλιγμένων με στρώμα από αργιλόχωμα και σε τι εξυπηρετεί μια τέτοια τεχνική; Η κάλυψη με αργιλόχωμα προστατεύει τους σπόρους ώστε να μη φαγωθούν από πουλιά και τρωκτικά, ενώ η επιλογή της εποχής σποράς μέσα στην περίοδο των βροχών εξασφαλίζει στους σπόρους τις καλύτερες συνθήκες για να βλαστήσουν. Γενικά είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν σπόροι από δασικά δέντρα, οπωροφόρα, φυτά χλωρής λίπανσης, λαχανικά και δημητριακά. Ειδικότερα σε περιπτώσεις, που η σπορά γίνεται σε πολύ άγονες και ερημικές περιοχές προκειμένου να δημιουργηθούν σταθεροί ελαφροί και σκληροί σβόλοι μπορεί να προστεθεί αφαλατωμένο νερό και κόλλα ή συνθετικές ρητίνες. Τέλος, γόνιμο χώμα δάσους (εμπλουτισμός σε μικροοργανισμούς ) και σβησμένη άσβεστος δίνει στα φυτά καλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης σε πολύ φτωχά εδάφη.
Ένα χρόνο μετά την σπορά, μερικά από τα φυτά θα έχουν επιζήσει δίνοντας μια ένδειξη για το τι ταιριάζει στη συγκεκριμένη γη και κλίμα. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση μεγάλων εκτάσεων, η σπορά μπορεί να γίνει και με αεροπλάνα.
Σπέρνοντας μια μεγάλη ποικιλία σπόρων, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι κάποιοι θα βλαστήσουν όσο κακές και αν είναι οι συνθήκες. Αν έστω και για μικρό χρονικό διάστημα καλυφθεί η επιφάνεια της γης με βλάστηση, θα επιτευχθεί μείωση της θερμοκρασίας. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο ρόλος των φυτών – πιλότων είναι να βοηθήσουν στη δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν και σε άλλα φυτά να βλαστήσουν.
Ένας δεύτερος λόγος για τον οποίο σπέρνουμε ποικιλία φυτών και μικροοργανισμών είναι για να αφυπνίσουμε την κοιμώμενη ουσιαστικά γη. Η γη δεν επανέρχεται στη ζωή με το φύτεμα μόνο ωφέλιμων φυτών σε μια άγονη και γυμνή γη. Τα φυτά δεν αναπτύσσονται απομονωμένα. Για να αναπτυχθούν για παράδειγμα δένδρα και να φτάσουν σε ένα μεγάλο ύψος χρειάζεται αρκετό έδαφος για το αντίστοιχο ριζικό σύστημα. Ακόμη απαιτούνται χαμηλότερα δέντρα για να προστατεύσουν τη βάση των ψηλότερων, ενώ αναγκαία είναι επίσης η παρουσία κάτω από αυτά θαμνωδών και ποωδών φυτών, καθώς και μικροοργανισμών.
Ένα μεγάλο δέντρο είναι η αποκρυστάλλωση της συνεργασίας πολυάριθμων έμβιων. Όταν δημιουργηθεί ένα μεγάλο δάσος με ψηλή πυκνότητα βλάστησης τότε θα αρχίσει να πέφτει και η βροχή. Σύννεφα θα σχηματιστούν πάνω από το βουνό και θα υψωθούν πάνω από τις κοιλάδες. Οι πρωταρχικοί παράγοντες στο δάσος δεν είναι μόνο τα ψηλά δέντρα. Οι φτέρες, τα βρύα, τα πεσμένα φύλλα, όλα παίζουν το ρόλο τους».
Στο σημείο αυτό αξίζει να παραπέμψουμε στον Fukuoka: « Αντί να προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε νερό και να προκαλέσουμε βροχή χρησιμοποιώντας την ανθρώπινη γνώση, θα έπρεπε να πάψουμε να αγνοούμε το νου της φύσης. Τότε η γη θα καλυφθεί με φυσικό τρόπο με πλούσια πράσινη βλάστηση. Ο νους της φύσης είναι ο πυρήνας ή η καρδιά της φύσης. Αν δε γνωρίσουμε την καρδιά της φύσης, τη θεμελιώδη πηγή της δημιουργίας του σύμπαντος, τότε όσο κι αν παρατηρούμε την εξωτερική άποψη της φύσης, θα είναι αδύνατο στη φύση να αναλάβει».
« Για να πετύχει μια παρόμοια προσπάθεια και να καλυφθούν με πράσινο μανδύα τα βουνά και οι λόφοι της χώρας μας πρέπει να βοηθήσουμε όλοι. Πάνω απ’ όλα είναι οι γεωργοί εκείνοι που πρέπει να αποτελέσουν την εμπροσθοφυλακή σε αυτή την προσπάθεια. Αυτοί που μπορούν να δουν πόσο πολύτιμο είναι το νερό. Αυτοί που πιστεύουν ότι τα φράγματα και οι γεωτρήσεις δεν είναι η απάντηση στο πρόβλημα του νερού γνωρίζουν ότι παρόμοιες προσπάθειες δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Fukuoka: « πρέπει να βλέπουμε πάντοτε το όλον. Αν αρκούμαστε να παρατηρούμε μόνο το χωράφι μας αδιαφορώντας
για το υπόλοιπο περιβάλλον θα αποτύχουμε. Η γεωργία ξεκινά από την προστασία του δάσους, το οποίο αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα για να αποτρέψουμε τη διάβρωση των εδαφών, για να ξαναφέρουμε πίσω τις βροχές».
Αύξηση του φυτικού κεφαλαίου με σπορές σβώλων.
«Η βροχή δεν πέφτει από τον ουρανό, πηγάζει από το ίδιο το έδαφος, οι έρημοι δεν σχηματίζονται επειδή δεν υπάρχει βροχή, μάλλον η βροχή δεν πέφτει επειδή έχει εξαφανιστεί η βλάστηση», υποστηρίζει ο Fukuoka. Υποστηρικτές του προτείνουν το πρασίνισμα άγονων περιοχών με σπορές με σβώλους.
Πιο κάτω δίδεται μια παραλλαγή της βασικής μεθόδου, με έμφαση στη διατήρηση της φυσιογνωμίας μιας περιοχής με αποφυγή εισαγωγής ειδών διαφορετικών από αυτά της συγκεκριμένης περιοχής, και κυρίως αποφυγή εισαγωγής ξενικών ειδών.
Επιλογή περιοχής- Συλλογή σπόρων. Μπορείτε να επιλέξετε μια περιοχή με φρύγανα ή μια υποβαθμισμένη περιοχή, με αραιή βλάστηση και μικρή ποικιλία ειδών. Μια περιοχή που υποφέρει από ξηρασία, με έντονα φαινόμενα διάβρωσης, με σημάδια ερημοποίησης. Μπορείτε ακόμα να βοηθήσετε ώστε μια καμένη περιοχή (με φρύγανα, με μακί-αείφυλλα σκληρόφυλλα, ή και δασική) να ανακτήσει πιο γρήγορα την παλιά της ποώδη και θαμνώδη βλάστηση.
Παρατηρήσετε το τοπίο που απλώνεται γύρω σας. Μελετήστε την ποικιλία των φυτών. Ορίσετε μια έκταση, μικρή ή μεγάλη ανάλογα με την ομάδα σας, χωρίστε την σε τετράγωνα των 5 περίπου τετραγωνικών μέτρων (χρησιμοποιήσετε σχοινιά). Φωτογραφήσετε τα τετράγωνα αυτά ώστε να υπάρχει αργότερα μέτρο σύγκρισης. Καταγράψετε τα φυτά που υπάρχουν.
Στη συνέχεια, συλλέξετε καρπούς, από τα φυτά σας. Πάρετε τα σπέρματα τους και αναμείξετε τα ώστε να έχετε ένα μείγμα σπόρων από όσο το δυνατόν περισσότερα και διαφορετικά φυτά. Θα χρειαστείτε μεγάλες ποσότητες σπόρων (αρκετά κιλά). Όσο μεγαλύτερες ποσότητες μαζέψετε τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα θα έχετε να πρασινίσει η περιοχή σας.
Εκτός από τους σπόρους των θαμνωδών φυτών μαζέψτε πολλούς σπόρους ποωδών. Τους σπόρους αυτούς θα μπορούσατε να τους εμπλουτίσετε με σπόρους κριθαριού, βίκου, τριφυλλιού, του εμπορίου.
Ετοιμαστείτε για τη δεύτερη φάση της εργασίας σας.
Προγραμματίσετε το χρόνο φύτευσης. Πότε δηλαδή θα σκορπίσετε αυτούς τους σπόρους στην περιοχή σας. Προμηθευτείτε αργιλόχωμα. Αν δεν έχετε τέτοια δυνατότητα, πάρετε χώμα από την περιοχή που συλλέξατε τους σπόρους σας (αυτό μπορεί να γίνει την ημέρα που συλλέγετε τους σπόρους), π.χ. κοκκινόχωμα, πηλώδες. Μην χρησιμοποιήσετε χώμα εμπορίου για φυτά εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου. Φτιάξετε λάσπη. Παίρνετε λίγους από τους σπόρους (ανάκατους) και φτιάχνετε σβώλους με τη λάσπη σας .
Η τρίτη φάση της εργασίας σας περιλαμβάνει το σκόρπισμα των σβώλων στην περιοχή σας.
Εάν φτιάξατε μεγάλη ποσότητα σβώλων σκορπίστε τους τυχαία. Όσο περισσότεροι είναι οι σβώλοι σας τόσο μεγαλύτερο ποσοστό θα βλαστήσει και θα έχετε πιο ορατά αποτελέσματα. Διαφορετικά, προσπαθήσετε να ρίξετε τους σβώλους σας σε εσοχές του εδάφους, σε γωνιές δίπλα στις πέτρες, ώστε να έχουν το πλεονέκτημα της υγρασίας και της προστασίας τους στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής τους.
Περιμένετε την άνοιξη. Επισκεφτείτε την περιοχή σας. Μελετήσετε τα τετράγωνα. Συγκρίνετε με τις φωτογραφίες και τα στοιχεία πριν το σκόρπισμα των σβώλων. Καταγράψετε τα αποτελέσματα. Συγκρίνετε την περιοχή σας με τη γειτονική έκταση. Επαναλάβετε τη διαδικασία την επόμενη χρονιά. Παρακολουθήσετε την εξέλιξη του συστήματος. Υιοθετήσετε την περιοχή.
Σημείωση: Αν επιλέξατε μια περιοχή που κάηκε πρόσφατα από φωτιά, μπορείτε να πάρετε τους σπόρους σας από τη γειτονική, παρόμοια αλλά μη καμένη, περιοχή.
Σημείωση: Μπορείτε να δώσετε μεγαλύτερη έκταση στο εγχείρημά σας ανάλογα με την έκταση και το είδος της περιοχής που επιλέξατε, και ανάλογα με τις δυνατότητές σας (π.χ. μπορείτε να χρησιμοποιήστε μηχανικά μέσα για την ανάμειξη των σπόρων, την παρασκευή των σβώλων, κ.λ.π.).

Δεν υπάρχουν σχόλια: