30/5/11

Ποιός υπουργός θα βάλει την υπογραφή του για την πώληση του ΟΤΕ;

Ξεπούλημα!

Θέμα χρόνου θεωρείται η πώληση όλων των μετοχών του ΟΤΕ που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο στην Deutsche Telekom, με τους Γερμανούς να καθίστανται πλέον το απόλυτο "αφεντικό" στον τηλεπικοινωνιακό οργανισμό της χώρας.
Μπορεί η ενεργοποίηση της "οψιόν" αγοράς βάσει της συμφωνίας μετόχων να προβλέπει πώληση επιπλέον μεριδίου μετοχών 10% με premium 15%, ωστόσο η κυβέρνηση έβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το επιπλέον "υπερπολύτιμο" 6% που διαθέτει, προσδοκώντας μεγαλύτερο υπερτίμημα. Ουσιαστικά πρόκειται για πρόταση πλήρους ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού, μιας και σε ελληνικά χέρια θα παραμείνει μόλις το 4% που διαθέτει το ΙΚΑ, χωρίς παρουσία του Δημοσίου στο Διοικητικό Συμβούλιο και χωρίς κανένα δικαίωμα λόγου και βέτο ακόμα και για θέματα εθνικής ασφάλειας.
Για το 10% των μετοχών του ΟΤΕ του οποίου η πώληση προβλέπεται από την συμφωνία του 2008, δεν τίθεται θέμα συναίνεσης της  Deutsche Telekom  για την πώληση του. Η Deutsche Telekom   είναι υποχρεωμένη να το αγοράσει (μέχρι τα τέλη του 2011) σε τιμή 15% υψηλότερη από τη μέση χρηματιστηριακή τιμή των προηγούμενων 20 ημερών πριν την αναγγελία άσκησης του δικαιώματος πώλησης. Η μέση χρηματιστηριακή τιμή του τελευταίου 20ημέρου για τον ΟΤΕ υπολογίζεται στα 7,12 ευρώ και με την υπεραξία 15% πάει στα 8,19 ευρώ. Και είναι σημαντικά χαμηλότερη κατά 19,31 ευρώ σε σχέση με τα 27,5 ευρώ ανά μετοχή που είχε πωληθεί το 25% του ΟΤΕ το 2008. Δεδομένου ότι οι μετοχές του Οργανισμού είναι 490.150.389 και συνεπώς το 10% αφορά περίπου 49 εκατ. μετοχές, ήτοι η συνολική αξία του πακέτου ανέρχεται στα 402 εκατ. ευρώ.
Το «παιχνίδι» όλο όμως φαίνεται ότι παίζεται στο επιπλέον ποσοστό 6% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ που κατέχεται από το Δημόσιο και το οποίο σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας η Κυβέρνηση πρέπει να πωλήσει αποχωρώντας πλήρως από τον Οργανισμό. Με βάση την χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής του ΟΤΕ το ποσό που θα εισπραχθεί για την πώληση του ποσοστού αυτού θα είναι της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ. Το παιχνίδι όμως με την τιμή της μετοχής του ΟΤΕ συνεχίζεται καθημερινά, καθώς  η Deutsche Telekom   έχει ήδη διαγράψει από τον ισολογισμό της περίπου 0,9 δισ. ευρώ από τα 3,8 δισ. ευρώ που έχει επενδύσει στον ΟΤΕ, ως αποτέλεσμα της κατακόρυφης πτώσης της μετοχής.
Ποιά είναι όμως η  πραγματική "αξία" του ΟΤΕ;
 Αμύθητη ακίνητη περιουσία!
Η ΟΤΕ Estate διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία, αντικειμενικής αξίας (Προσοχή! αντικειμενική αξία των ακινήτων και όχι εμπορική )  περίπου 1,45 δις ευρώ βάση της εκτίμησης που έγινε στο τέλος του έτους 2010 από την εκτιμητική εταιρία Δανός & Συνεργάτες Α.Ε. Η ακίνητη περιουσία περιλαμβάνει σημαντικά οικόπεδα- γήπεδα σε όλη την ελληνική επικράτεια, σε στρατηγικές θέσεις, με την πλειονότητα των κτιρίων στα πλέον εμπορικά σημεία μεγάλων και μικρών πόλεων. Ειδικότερα, η περιουσία της Εταιρίας περιλαμβάνει: 2.298 οικόπεδα συνολικής επιφανείας 9,32 εκ. τ.μ., εκ των οποίων στα 1.994 έχουν ανεγερθεί 2.381 κτίρια συνολικής δομημένης επιφανείας 1,12 εκ. τ.μ.
Κέρδη παρά την κρίση!
Ο Όμιλος   ΟΤΕ σημείωσε καθαρά κέρδη €30,2 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2011 παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες σε όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται,    και παρά  τα ρυθμιστικά εμπόδια στην Ελλάδα. Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία μειώθηκαν το  τρίμηνο αυτό, κατά 13%, σε σχέση με το Α’ τρίμηνο του 2010 και έφτασαν τα €166,5 εκατ. Οι συνολικές επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία, ως ποσοστό των εσόδων του Ομίλου, το Α’ τρίμηνο του 2011, ήταν 13,6%, σε σχέση με 13,7% το Α’ τρίμηνο του 2010. Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, στη σταθερή τηλεφωνία Ρουμανίας και στις δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας ανήλθαν σε €33,9 εκατ., €29,8 εκατ. και €100,6 εκατ., αντίστοιχα.

Και τίθεται το απλό ερώτημα;
Ποιός υπουργός θα βάλει την υπογραφή του για την πώληση του ΟΤΕ, όταν σύμφωνα και με την γνώμη του ίδιου του κυρίου Παπανδρέου "Αυτό,  είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο." ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: