8/10/10

Ντοµινίκ Στρος - Καν: Δεν αποκλείω και νέα µέτρα για την Ελλάδα!

Ανοικτο το  ενδεχόµενο να αναγκαστεί η Ελλάδα να λάβει κι άλλα µέτρα εάν η αναµενόµενη αναθεώρηση των στοιχείων για το έλλειµµα της χώρας µας από την Εurostat είναι µεγάλη άφησε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου Ντοµινίκ Στρος-Καν. Μιλώντας από την Ουάσιγκτον κατά την εναρκτήρια συνέντευξη Τύπου της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσµιας Τράπεζας ο Καν χαρακτήρισε «ατυχή εξέλιξη» την επερχόµενη αναθεώρηση των στοιχείων του ελληνικού ελλείματος από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία η οποία, όπως είπε, µένει τώρα να φανεί πόσο µεγάλη θα είναι καθώς αυτό θα επηρεάσει τις αποφάσεις που θα ληφθούν στη συνέχεια.
Η αναθεώρηση.
«Πρέπει να ξέρουµε ακριβώς πόσο µεγάλη θα είναι η αναθεώρηση που αφορά το 2009- πόσο επηρεάζει το 2010. Μόνο τότε θα είµαστε σε θέση να ξέρουµε εάν θα επηρεάσει το πρόγραµµα που έχουµε σχεδιάσει», είπε µε νόηµα ο Καν προσθέτοντας ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στο «σωστό δρόµο και αυτό είναι το πιο σηµαντικό πράγµα που πρέπει να υπογραµµιστεί».
Για το θέµα της επερχόµενης αναθεώρησης των στοιχείων από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία (Εurostat) ο Καν θεωρεί ότι το ΔΝΤ θα ήταν καλύτερο να είχε τις σωστές πληροφορίες από την αρχή, αλλά όπως τόνισε ήδη η ελληνική κυβέρνηση εφαρµόζει ένα πολύ τολµηρό πρόγραµµα κάτι µε το οποίο συµφωνεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύει ακόµη ότι σε πολλά σηµεία τα µέτρα που έχει υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση αποδίδουν καλύτερα από το αναµενόµενο αν και «µένουν πολλά ακόµη να γίνουν». Αυτή τη στιγµή «δεν θα συµβούλευα την ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει κάτι», συµπλήρωσε ο Καν.
Συναλλαγματική απειλή.
Η χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών αναδεικνύεται το νέο «όπλο» των κυβερνήσεων στον αγώνα για την οικονομική ανάκαμψη, με ολοένα και περισσότερους αξιωματούχους να προειδοποιούν για «συναλλαγματικό πόλεμο», που όχι μόνο δεν συμβάλλει στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά απειλή να την υπονομεύσει.
Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν, προσπάθησε και χθες να αποτρέψει το ξέσπασμα ενός πολέμου γύρω από την αξία των διεθνών ισοτιμιών, καθώς και να αποκαταστήσει το κλίμα οικονομικής συνεργασίας, που επισκιάζεται από την ανισομερή ανάκαμψη.
«Νομίζω ότι είναι δίκαιο να υποστηρίξει κανείς ότι το πνεύμα συνεργασίας δεν έχει εξαφανισθεί, απλώς έχει μειωθεί και αυτό αποτελεί πραγματική απειλή», προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΔΝΤ συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχει μεμονωμένη κρίση σε μια παγκόσμια κρίση.
Ο κ. Στρος Καν, σε δηλώσεις του από την Ουάσιγκτον, εξέφρασε δυσαρέσκεια στην αντίληψη περί συναλλαγματικού πολέμου -θεωρώντας υπερβολικά «στρατιωτικό» τον όρο-, παραδέχθηκε όμως ότι «πολλές χώρες θεωρούν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες ως «όπλο» και αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της παγκόσμιας οικονομίας».
Εξάλλου, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», ο κ. Στρος Καν εστίασε στη συναλλαγματική πολιτική της Κίνας, ως βασικό «ακανθώδες» σημείο στις προσπάθειες αποκατάστασης των ανισορροπιών στην παγκόσμια οικονομία.
Στο ίδιο ζήτημα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, υποοστηρίζοντας ότι το γιουάν θα πρέπει να ανατιμηθεί, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί «πανάκεια» στην αποκατάσταση των διεθνών ανισορροπιών.
Διάσταση απόψεων.
Ο κ. Ζέλικ φέρεται να υποστηρίζει ότι οι αναδυόμενες οικονομίες θα πρέπει να εξετάσουν μέτρα για τον περιορισμό της εισροής κερδοσκοπικών κεφαλαίων - που προκαλούν «φούσκες» και απότομη άνοδο των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Από την πλευρά του, όμως, ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ, ο Ναογιούκι Σινοχάρα, υποστήριξε ότι είναι φυσική και ευπρόσδεκτη η στροφή των κεφαλαίων προς οικονομίες με δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης και ότι οι αξιωματούχοι δεν θα πρέπει να προσπαθήσουν να περιορίσουν τέτοιου είδους εισροές ή να παρέμβουν, επιδιώκοντας συγκεκριμένους συναλλαγματικούς στόχους.
«Δεν είναι επιθυμητό για μια χώρα να παρεμβαίνει συστηματικά ώστε να διατηρήσει την ισοτιμία του νομίσματός της σε συγκεκριμένο επίπεδο», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters.
Εκκληση Γκάιτνερ για συνεργασία.
Αλλά και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομιών, Τίμοθι Γκάιτνερ, απηύθυνε έκκληση για συνεργασία για την αναπροσαρμογή των συναλλαγματικών ισοτιμιών, προειδοποιώντας ότι οι προσπάθειες ορισμένων χωρών να συγκρατήσουν την άνοδο των εθνικών τους νομισμάτων ενδεχομένως να περιορίσουν την παγκόσμια ανάπτυξη.
Εξάλλου, Ιαπωνία και Νότια Κορέα προσπάθησαν χθες να αποκαταστήσουν τις ανησυχίες περί συναλλαγματικών «διαξιφισμών» με δεσμεύσεις περί στενής συνεργασίας με τους εταίρους για την αντιμετώπιση των προκλήσεων από τις ανισορροπίες στις συναλλαγματικές αγορές.
Προειδοποίηση Τρισέ.
Στο θέμα των συναλλαγματικών ισοτιμιών αναφέρθηκε και ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα είναι πιο σημαντικό από κάθε άλλη φορά οι ισοτιμίες να αντανακλούν τα οικονομικά θεμελιώδη και ότι καλό θα ήταν να αποφεύγεται η υπερβολική αστάθεια στην αγορά.
Η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν επιδείξει ελάχιστη προθυμία για ανάληψη δράσης ώστε να συγκρατήσουν τα πρόσφατα κέρδη του ευρώ εν αντιθέσει με τις πολιτικές σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και Κίνα που φαίνεται να οδηγούν σε ένα «συναλλαγματικό πόλεμο» με ανταγωνιστικές υποτιμήσεις νομισμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τρισέ βλέπει τις συνόδους στην Ουάσιγκτον ως μία ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων σε θέματα συναλλαγματικών ισοτιμιών με τις αρμόδιες αρχές, τους διοικητές κεντρικών τραπεζών και τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών με νομίσματα που παρουσιάζουν σήμερα μεγάλες διακυμάνσεις. Επιπλέον, μοιράζεται την άποψη των αμερικανικών αρχών ότι ένα ισχυρό δολάριο είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή, η άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου προβληματίζει τις αρχές των Βρυξελλών, καθώς θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εύθραυστη ανάκαμψη, επιβαρύνοντας τις εξαγωγές.
Εκτόξευση ευρώ.
To «φράγμα» του 1,40 διαπέρασε ενδοσυνεδριακά χθες το ευρώ έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά σε διάρκεια οκτώ μηνών, στον απόηχο των δηλώσεων του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν και του διοικητή της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, που ενέτειναν τις ανησυχίες για έναν παγκόσμιο «συναλλαγματικό πόλεμο».
Την ίδια στιγμή, το δολάριο βρέθηκε ξανά σε χαμηλά 15 ετών έναντι του γιεν, εν μέσω προσδοκιών για περισσότερη πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης από την αμερικανική Φέντεραλ Ριζέρβ. Στο μεταξύ, ο χρυσός συνεχίζει αμείωτος την αλματώδη του άνοδο, καταρρίπτοντας νέο ρεκόρ πάνω από τα 1.360 δολάρια η ουγκιά και οδεύοντας προς τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη σε διάρκεια έξι μηνών.
***********************

Αναδημοσιεύσεις από εδώ:
Συναλλαγματική απειλή

Δεν υπάρχουν σχόλια: