9/4/10

Στην πανδαισία του Εθνικού Δρυμού της Οίτης!

Φαράγγια και οροπέδια, πηγές και μικρές λίμνες, ψηλές κορυφές και μοναδικά οικοσυστήματα σας προσκαλούν να τα επισκεφθείτε κάθε εποχή.

Το «πέταλο του Μαλιακού» μπορεί να παραπέμπει σε ελληνικού τύπου φιόρδ, αλλά χαρακτηρίσθηκε έτσι αφού συνδέθηκε με πληθώρα τροχαίων ατυχημάτων. Ομως η πρόοδος και η ανάπτυξη έφεραν νέα τμήματα στο εθνικό δίκτυο και η αλυσίδα των τούνελ σας φέρνει με ασφάλεια γύρω από το κομβικό σημείο της Λαμίας. Εκεί, ο ορεινός όγκος της Οίτης «σφραγίζει» το τοπίο και μια υπέροχη φύση σας περιμένει για να τη χαρείτε. Με βάση εξόρμησης την Παύλιανη, ο Εθνικός Δρυμός της Οίτης βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής και ο αρχαιολογικός χώρος της Πυράς του Ηρακλέους θα σας ταξιδέψει σε χρόνους μυθικούς. Από την άλλη, οι Καταβόθρες, ακροβατούν στη γεωλογική πραγματικότητα και στον κόσμο των παραμυθιών με τα ξωτικά, ενώ εάν είσαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για μια χειμερινή περιπέτεια, το διάσημο για τους φυσιολάτρες οροπέδιο της Οίτης, οι Λιβαδιές, δεν θα αργήσει να σας συστηθεί...
Η Οίτη.
Οι μικρές λίμνες με τις καλαμιές και τα βούρλα είναι φυσικά παγωμένες και θα σας θυμίσουν μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, εκεί στις γειτονιές της Γροιλανδίας... Ομως πίσω στα χαμηλά θα απολαύσετε τη θαλπωρή των ξενώνων της Ανω και Κάτω Παύλιανης, και στα ταβερνάκια με τα κούτσουρα θα λαμπαδιάζουν στις φωτογωνιές και το ρετσίνι θα διαχέει το άρωμά του στην ατμόσφαιρα... Και εάν ανακτήσατε δυνάμεις και θέλετε πάλι στενές επαφές με δένδρα, πουλιά και νερά, τότε το φυσικό πάρκο στις πηγές του Ασωπού είναι η έκπληξη που σας περιμένει!
Ο Εθνικός Δρυμός Οίτης.
Η Οίτη είναι ένα ομαλό εκτεταμένο βουνό που υψώνεται επάνω από τον κάμπο της Λαμίας και την κοιλάδα του Σπερχειού ποταμού.
Το μεγαλύτερο μέρος του αποτελείται από πετρώματα φλύσχη, που δημιουργούν ένα ήπιο και πολυδαίδαλο ανάγλυφο με εκατοντάδες ράχες και ρεματιές.
Στο βόρειο και το ανατολικό μέρος της Οίτης εμφανίζεται ένας μεγάλος ασβεστολιθικός όγκος που δημιουργεί τις λίγες ορθοπλαγιές και τα απόκρημνα φαράγγια αυτής της πλευράς.
Από τα ιδιαίτερα στοιχεία είναι το καταπράσινο ή κατάλευκο από τα χιόνια, οροπέδιο Λιβαδιές, που απλώνεται ανάμεσα στις τρεις ψηλότερες κορυφές: τον Πύργο με υψόμετρο 2.152 μέτρα, την Αλύκαινα (2.058 μέτρα) και το Γρεβενό (2.116 μέτρα).
Το κέντρο του ορεινού όγκου της Οίτης είναι χαρακτηρισμένος εθνικός δρυμός, δηλαδή γεωγραφική περιοχή με εξαιρετική φυσική ομορφιά, που συγκεντρώνει σπάνια και υπό εξαφάνιση είδη φυτών και ζώων.
Σύμφωνα με την ελληνική και διεθνή νομοθεσία, κάθε εθνικός δρυμός αποτελείται από τον πυρήνα, τη ζώνη απόλυτης προστασίας δηλαδή, όπου απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα που θα μπορούσε να διαταράξει το οικοσύστημα (κυνήγι, ψάρεμα, βοσκή και υλοτομία) και την περιφερειακή ζώνη όπου επιτρέπονται ορισμένες ανθρώπινες επεμβάσεις και δραστηριότητες.
Η αξία του οικοσυστήματος της Οίτης είναι μεγάλη, αφού περιλαμβάνει ενδημικά φυτά, όπως η βερόνικα, ο κόκκινος κρίνος, η ορχιδέα, οι αγριομενεξέδες, η ίριδα και ο νάρκισσος.
Εδώ θα εντοπίσουμε και αρκετά θηλαστικά, όπως το αγριογούρουνο, το ζαρκάδι, την αλεπού και σπανιότερα τον λύκο.
Σκίουροι και νυφίτσες ακροβατούν στα δένδρα, αλλά πετροπέρδικες, ελατοπαπαδίτσες και δρυοκολάπτες είναι οι κατ εξοχήν ιπτάμενοι εκπρόσωποι του ζωικού βασιλείου, ενώ και κάποιος χρυσαετός ανεμοπορώντας, ίσως να σας παρακολουθεί αφ υψηλού...
Πηγές, λιμνούλες, πυκνές συστάδες από κεφαλλονίτικα έλατα και μαυρόπευκα, κέδροι και κουμαριές, και υποαλπικά χορτολίβαδα, δημιουργούν ονειρικά σκηνικά για παιχνίδια στη φύση, κάθε εποχή.
Στον δρόμο για την Παύλιανη.
Ο πολύ άνετος δρόμος σας φέρνει γρήγορα στην παλαιά εθνική του Μπράλου, ο τεράστιος κάμπος της Λαμίας επεκτείνεται... κατατροπώνοντας τον Μαλιακό Κόλπο και -πέρα από κάθε λογοτεχνική υπερβολή- ως κύριος υπαίτιος θεωρείται ο ποταμός Σπερχειός και οι προσχώσεις του, αφού του λόγου το αληθές προσυπογράφει και η ιστορία με τα κάποτε Στενά των Θερμοπυλών, που τώρα είναι πολύ, μα πάρα πολύ φαρδιά...
Από την Κάτω στην Ανω Παύλιανη.
Στη δευτερεύουσα εθνική οδό Λαμίας-Λιβαδειάς και στο τεράστιο πλήθος από πινακίδες, στρίβετε δεξιά για Παύλιανη και Καλοσκοπή έχοντας αριστερά σας τον τεράστιο όγκο του Παρνασσού και πίσω σας το Καλλίδρομο. Ο δρόμος είναι επάνω σε κορυφογραμμή ομαλών λόφων και οι αλλεπάλληλες στροφές σας οδηγούν σε 9 χιλιόμετρα στο χωριό Οίτη. Η Κάτω Παύλιανη ξεπροβάλλει ολόκληρη μπροστά σας, ενώ η Ανω Παύλιανη έχει τη δική της θέση, ψηλότερα και μακρύτερα.
Συνεχίζοντας για Ανω Παύλιανη η καθαρά βουνίσια ατμόσφαιρα διανθίζεται από τη μυρωδιά του καμένου ξύλου στα τζάκια και τα έλατα πληθαίνουν. Το χωριό είναι κτισμένο σε υψόμετρο 1.050 μέτρων, με μποστάνια, κήπους σε αναβαθμίδες και μηλιές παντού. Εκτός από τον αυθεντικό, παραδοσιακό χαρακτήρα της έχει και το προνόμιο να είναι ενταγμένη στο πιλοτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ηabitat Αgenda» που στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών και στην εκτέλεση πρότυπων έργων ανάπλασης για την αναβάθμισή τους.
Η εκκλησία και το σχολείο.
Το καμπαναριό της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο που χρονολογείται από το 1868, έχει μια ιδιαίτερα ζηλευτή σκάλα, που έχει γίνει από πέτρες-σκαλοπάτια το οποίο το ένα πατάει στο άλλο και καθώς αναρριχώνται σχηματίζουν στενό κύλινδρο, φτάνοντας ψηλά όπου βρίσκεται το κωδωνοστάσιο. Το λιθόκτιστο δημοτικό σχολείο ορθώνεται στιβαρό, ένα άξιο μνημείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και η κεντρική πλατεία μπροστά στην εκκλησία σκιάζεται από τον γιγάντιο πλάτανο.
Η Παύλιανη συνιστά από μόνη της κοινότητα, με διάχυτη την κυριαρχία στην οικιστική της ανάπτυξη δύο υλικών, της πέτρας και του ξύλου. Σπίτια όμορφα, παλιά και καινούργια, μία τάση παλιννόστησης αλλά και νέας εγκατάστασης, έστω και παραθεριστικού χαρακτήρα, που όμως δίνει οντότητα και προσωπικότητα στον σημερινό δίδυμο οικισμό της Παύλιανης.
Με χώρους για άθληση, αναψυχή και διασκέδαση για μικρούς και μεγάλους, με παραδοσιακούς ξενώνες και ταβέρνες-ψησταριές, αποτελεί έναν αδιαμφισβήτητο τουριστικό μαγνήτη κάθε εποχή.


Ανεβαίνοντας ψηλά.
Παρ ότι είμαστε στην καρδιά του χειμώνα, σας προτείνουμε να μας ακολουθήσετε στο παιχνίδι της περιπέτειας που απαιτεί επίγνωση της τεχνικής οδήγησης σε χιόνια, κατάλληλο εξοπλισμό, ικανότητα αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και οπωσδήποτε αίσθηση του μέτρου.
Στην πρόκληση λοιπόν για καταμέτρηση των γεωγραφικών παραμέτρων της πολύμορφης Οίτης, επιλέγετε ένα αξιόπιστο όχημα 4x4 και αποχαιρετάτε την Ανω Παύλιανη, αφού ο δασικός χωματόδρομος σας υποδέχεται με νεροφαγώματα και ανάλογες δυσκολίες.
Ο συνδυασμός τρακτερωτών ελαστικών και αποτελεσματικής τετρακίνησης, σας επιτρέπει να φτάσετε κοντά στα παλιά μονοπάτια των κατοίκων της Παύλιανης, που τους έφερναν στο συγκρότημα της Οίτης για υλοτομία και συλλογή δασικών προϊόντων. Μετά από μερικές... αψιμαχίες με τις λάσπες και τα πιθανά χιόνια, δεν θα αργήσετε να βρεθείτε στο μακρόστενο οροπέδιο που σφραγίζουν με την παρουσία τους ο αρχαιολογικός χώρος της Πυράς του Ηρακλέους και η Καταβόθρα.
Τα Βαρδούσια πρωταγωνιστούν τώρα στο πλάνο σας και εάν όλα δείχνουν αισιόδοξα, τότε συνεχίζετε προς το χειμερινό άβατο της Οίτης... Φυσικά και θα έχετε διαβάσει περιγραφές συνεπαρμένων συγγραφέων για τις φωνές του δάσους και τη μουσική της φύσης.
Ομως ο ήχος που βγαίνει από το ποτάμι καθώς χάνεται στην περίφημη καταβόθρα για να γεννήσει πολύ μακρύτερα τον Γοργοπόταμο, είναι σίγουρα πέρα από κάθε περιγραφή!
Βρίσκεστε για τα καλά στον εθνικό δρυμό της Οίτης, με το ξεκάθαρο καθεστώς προστασίας της χλωρίδας και της άγριας πανίδας.
Οι Λιβαδιές.
Το διάσημο για τους φυσιολάτρες οροπέδιο της Οίτης, οι Λιβαδιές, αργεί με αυτές τις συνθήκες να φανεί, η μικρή λιμνούλα με τις πολλές καλαμιές είναι φυσικά παγωμένη και συνειρμικά σας θυμίζει μεγάλα γεωγραφικά πλάτη στις γειτονιές της Γροιλανδίας. Βρίσκεστε στη βάση της κορυφής του Γρεβενού και για τους ειδήμονες της χειμερινής ορειβασίας, η σχετική ανάβαση προσφέρει ένα αξέχαστο πανόραμα από τη Γκιόνα, μέχρι πέρα την Οθρη και το Βελούχι.
Η τριπλή πέτρινη πηγή είναι ό,τι πρέπει για να ξαποστάσετε και να εφοδιαστείτε με νερό. Ακριβώς στο ύψος της, αν ο καιρός το επιτρέπει, ακολουθήστε το νοητό μονοπάτι για την ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή της Οίτης, τον Πύργο, με υψόμετρο 2.152 μέτρα και περίπου μία ώρα σε διάρκεια.
Μετά τις Λιβαδιές, ο δρόμος με κατεύθυνση βορινή περνάει σε 1 χιλιόμετρο από το καταφύγιο του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Λαμίας. Από το καταφύγιο μέχρι το σημείο όπου θα συναντήσετε την άσφαλτο για Υπάτη είναι αρκετά δύσκολος και εδώ θα πρέπει να γίνει ένα μίνι συμβούλιο, αφού κυριαρχεί το δίλημμα της επιστροφής από την ήδη γνωστή... Οδύσσεια ή του άγνωστου Γολγοθά με τις πάμπολλες λάσπες!
Εξορμήσεις γύρω από την Παύλιανη.
Επιστρέφοντας από την Ανω Παύλιανη με πορεία για την Κάτω, στην τελευταία στροφή αριστερά, οι ξύλινες πινακίδες σηματοδοτούν το υπέροχο φυσικό πάρκο στις πηγές του Ασωπού.
Η παραποτάμια διαδρομή στα παλιά Μύλια, τα Θεοχαραίικα και τον καταρράκτη διαρκεί λίγα λεπτά. Προχωράτε στο κατηφορικό μονοπάτι, τα ξύλινα καγκελάκια και ο ήχος του νερού είναι η παρέα σας, ενώ προσοχή χρειάζεται στα πεσμένα πλατανόφυλλα που κρύβουν παγίδες και γλιστράνε.
Φτάνετε στον μύλο με τους πεσμένους τοίχους, τα τζάκια που έχουν αφήσει μόνο τη σκιά τους, τις φτερωτές και τους τροχούς, τις μυλόπετρες και τους μεταλλικούς αγωγούς που καταλήγουν στο κλασικό τους ακροφύσιο.
Το υπέροχο μονοπάτι συνεχίζει να λειτουργεί σαν το αντέρεισμα της αριστερής όχθης και εσείς πραγματικά απολαμβάνετε την παραποτάμια διαδρομή που «Ο-λα-λα, έχει απ όλα τα καλά, καταρράκτες και νερά» όπως γράφουν πολύ χαριτωμένα οι πινακίδες στην έξοδο του μονοπατιού.Επιστρέφοντας στην άσφαλτο και ακριβώς απέναντι από την είσοδο αυτής της υπέροχής διαδρομής, ετοιμάζεται ένα παραδοσιακό βιοτεχνικό πάρκο, όπου θα λειτουργεί υδρόμυλος, μαντάνι και σχιστήριο ξυλείας.
Μια άλλη διαδρομή που σας προτείνουμε ξεκινάει από τις Λιβαδιές, όπου βρίσκεται και το υπόστεγο με τα εικονίσματα και τις πηγές. Αν ακολουθήσετε τον δρόμο δυτικά προς Νεοχώρι, όπως δείχνει η πινακίδα, θα βρεθείτε στη διασταύρωση της βρύσης του Καλόγερου σε 800 μέτρα: εκεί αξίζει να σταματήσετε για να γευτείτε το παγωμένο νερό από τη δίδυμη πηγή.
Αξίζει επίσης να γνωρίζετε πως στο ιστορικό Μοναστήρι του Αγάθωνα συστεγάζεται και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Οίτης. Μέσα σ' αυτό υπάρχουν βαλσαμωμένα είδη απ όλα τα ζώα και τα φυτά, τα οποία διαβιούν στο ελατοσκέπαστο βουνό. Η πρόσβαση μπορεί να γίνει από την Υπάτη ή απλώς συνεχίζοντας την πορεία μας από το ορειβατικό καταφύγιο προς την Καστανιά κάτω, συνυπολογίζοντας τον κακό δρόμο και τις δυσκολίες λόγω λάσπης.
Τέλος, μια ενδιαφέρουσα διαδρομή με ορμητήριο την Παύλιανη σας φέρνει στο Κουμαρίτσι και στη συνέχεια στα Δύο Βουνά και τον Γοργοπόταμο, που με την ανατίναξη της σιδηροδρομικής γέφυρας έγινε σύμβολο της αντίστασης του έθνους στις ημέρες της γερμανικής κατοχής.
Για όσους ενδιαφέρονται για τις εναλλακτικές δραστηριότητες, θα πρέπει να πούμε πως στην περιοχή της Οίτης έχουν γίνει δύο Μαραθώνιοι ορεινού τρεξίματος με την επωνυμία «Ηρακλής».
Εορταστικές εκδηλώσεις με δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού γίνονται κάθε Σεπτέμβριο, με αποκορύφωμα την κατάβαση του φαραγγιού του Ασωπού όπου παίρνουν μέρος εκατοντάδες λάτρεις του φυσικού μεγαλείου.
Στο ιερό του Ηρακλή.
Στα ψηλά της Οίτης, και συγκεκριμένα στην τοποθεσία Πυρά, ανακαλύφθηκαν ερείπια αρχαίου ναού αφιερωμένου στον Ηρακλή. Ενα παράξενο σύνολο από γκρίζα, λαξευτά λατρευτικά στοιχεία, σπόνδυλοι κιόνων, τμήματα του θριγκού και τριγλύφων, που ανήκουν σε πρόστυλο δωρικό ναό του 3ου αιώνα π.Χ. με πρόδρομο και σηκό εν παραστάσει, όπως αναφέρουν οι αρχαιολόγοι. Νότια του ναού υπάρχει ο βωμός που χρησιμοποιήθηκε διαρκώς από την αρχαϊκή εποχή μέχρι την περίοδο της Ρωμαιοκρατίας, οπότε και έγινε επέκταση του αρχικού περιγράμματος και οριοθέτησή του με λιθόπλινθους.
Σύμφωνα με την αστείρευτη σε ευρηματικότητα και συμβολισμούς μυθολογία μας, ο Ηρακλής φόρεσε τον δηλητηριασμένο με το αίμα του Κένταυρου Νέσσου χιτώνα που του έδωσε η γυναίκα του Δηιάνειρα, με επακόλουθο ακόμα και ο πανελλήνιος ήρωας των Δώδεκα Αθλων να υποφέρει από φριχτούς πόνους.
Ετσι λοιπόν ο Ηρακλής διάλεξε την Οίτη για να στήσει μία πυρά προκειμένου να απαλλαγεί από το δυσβάστακτο μαρτύριο και ο περαστικός Φιλοκτήτης με αντάλλαγμα τα θανατηφόρα βέλη του, άναψε τη φωτιά και τον οδήγησε στην αποθέωση. Οταν οι φλόγες περικύκλωσαν το σώμα του Ηρακλή, ο Δίας μην αντέχοντας να βλέπει τον «τριέσπερο» γιο του, αφού τρεις νύχτες κράτησε η ένωσή του με την Αλκμήνη, έστειλε κεραυνούς και σύννεφα που ανέβασαν τον Ηρακλή στον Ολυμπο, προξενώντας παράλληλα και γεωλογικό ρήγμα εκεί όπου σήμερα βρίσκονται οι πηγές του Γοργοπόταμου!


Πώς θα πάτε.
Στο 200ό χιλιόμετρο Αθηνών-Θεσσαλονίκης, και από τον καινούργιο ανισόπεδο κόμβο πριν από τη Λαμία, φεύγετε με κατεύθυνση προς Αμφισσα και Πάτρα, όπου στα 15 χλμ. η πληθώρα των πινακίδων σας οδηγεί προς Καλοσκοπή, Λιδορίκι και φυσικά για Παύλιανη σε άλλα 17 χλμ. Σε 2,4 χλμ. μια νέα ομάδα πινακίδων σας στέλνει σε δυτική πορεία και μια αλληλουχία από S σε μια ράχη σάς οδηγεί σε 6 χλμ. στο χωριό Οίτη και στην επικράτεια του Δήμου Γοργοποτάμου. Ακόμα 9 χλμ. και φτάνετε στην Κάτω Παύλιανη, όπου υπάρχει πρατήριο βενζίνης και λίγο ψηλότερα φυσικά και η Ανω Παύλιανη. Στα 7,3 χλμ. το Ιερό του Ηρακλέους και στα 20 χλμ. από την Παύλιανη φτάνετε στην πηγή και στο οροπέδιο Λιβαδιές.
Προϊόντα.
Η περιοχή της Παύλιανης είναι ένας επίγειος παράδεισος αφού ο τόπος περιτριγυρισμένος από έλατα που φτάνουν μέχρι τα σπίτια, είναι επίσης κατάφυτος από καρυδιές, καστανιές, κερασιές και μηλιές. Βέβαια, αναλόγως της εποχής, μην παραλείψετε να προμηθευθείτε πατάτες και φασόλια, ενώ ρίγανη, βότανα και τσάι θα βρείτε ρωτώντας στα μαγαζάκια.
Διαμονή.
«ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ» (Τηλ.22310 26786). Μέσα στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού της Οίτης υπάρχει το καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου Λαμίας, όπου προσφέρεται φιλοξενία κατόπιν επικοινωνίας με τον Σύλλογο.


Αναδημοσίευση από εδώ: v4.ethnos.gr - εθνος travel , ταξιδι , εσωτερικο , στερεα ελλαδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: