7/3/10

Δημοψήφισμα ανυπακοής στην Ισλανδία!

Σύμβολο αντίστασης στις «ληστρικές» διαθέσεις του ΔΝΤ, των Ευρωπαίων τραπεζιτών και της μονεταριστικής ορθοδοξίας των Βρυξελλών θεωρείται από πολλούς Ευρωπαίους το σημερινό δημοψήφισμα στην Ισλανδία. Ενα δημοψήφισμα που δεν αφορά μόνο τους 320.000 κατοίκους του νησιού, αλλά επίσης τα PIGS του ευρωπαϊκού νότου (Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία) και δυνητικά όλους τους εργαζομένους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πληρώνουν την κρίση.
Ακόμη και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο υπουργός Οικονομικών της Ισλανδίας, Στέινγκριμουρ Σίγκουφσον και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αρνορ Σίγκβατσον, προσπαθούσαν να ματαιώσουν το δημοψήφισμα, καταλήγοντας σε συμφωνία με τις κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ολλανδίας. Ωστόσο η κεντροαριστερή πρωθυπουργός, Γιοχάνα Σιγκουρδασδοτίρ, παραδέχτηκε πως κάτι τέτοιο είναι «πρακτικά αδύνατον».
Με ποσοστό τουλάχιστον 80% οι Ισλανδοί αναμένεται να φωνάξουν «Οχι» στο νομοσχέδιο της κυβέρνησής τους, που τους υποχρεώνει να πληρώσουν 5,4 δισ. δολάρια σε 340.000 Βρετανούς και Ολλανδούς καταθέτες/επενδυτές.
Οι τελευταίοι έχασαν τα λεφτά τους το 2008 από το «κραχ» της ισλανδικής επενδυτικής τράπεζας Icesaver και χάρη στην πολιτική ισχύ των μεσολαβητριών τραπεζών τους φόρτωσαν τα σπασμένα στις πλάτες των Ισλανδών φορολογουμένων.
«Να πληρώσουν οι τραπεζίτες, οι banksters (σ.σ. πετυχημένο λογοπαίγνιο με το γκάνγκστερς), όχι εμείς», κυριαρχεί εδώ και μήνες στα ιστολόγια και στους δρόμους του Ρέικιαβικ. Η επαχθής συμφωνία προβλέπει αποπληρωμή του ισλανδικού χρέους στο διάστημα 2016-2024 με επιτόκιο 5,5%. Δηλαδή μισή γενιά Ισλανδών θα δουλεύει για τις χαμένες «φούσκες» Ολλανδών και Γερμανών.
Για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση 7 δισ. δολάρια από τη Σουηδία, τη Ρωσία και κυρίως το ΔΝΤ, η ισλανδική Βουλή ψήφισε τον Δεκέμβριο το αντιλαϊκό νομοσχέδιο με 49 «Ναι» και 14 «αποχές». Ομως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ολαφ Ράγκναρ Γκρίμσον έκανε την έκπληξη ασκώντας αναπάντεχα βέτο, σε αρμονία προς το λαϊκό αίσθημα.
Ετσι αναμένεται να απορριφθεί η αποικιακή σύμβαση που φορτώνει σε κάθε Ισλανδό ένα χρέος 12.000 ευρώ. Στην ουσία θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο και τη Χάγη, με την ισλανδική κυβέρνηση να αισιοδοξεί για ευνοϊκότερους όρους.
«Δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου αν επικρατήσει το "Οχι"», προσπάθησε να αποδραματοποιήσει την κατάσταση ο Ισλανδός υπουργός Οικονομικών. «Απλώς θα παραταθούν οι συζητήσεις». Φυσικά, η ισλανδική ανυπακοή δεν αρέσει καθόλου στις αγορές και στους οικονομικά ισχυρούς της ΕΕ.
Το ΔΝΤ απείλησε ότι μπορεί να μη χρηματοδοτήσει την Ισλανδία ως την έκδοση νέων ομολόγων το 2011, καταδικάζοντάς την σε ταμειακή ασφυξία. Η Βρετανία επισείει διακριτικά το «μπλοκάρισμα» της ενταξιακής διαδικασίας του Ρέικιαβικ. Και φυσικά, Γερμανία-Γαλλία δεν θέλουν να ακούσουν λέξη για βοήθεια σε έναν αδύναμο κρίκο του συστήματος, που δεν είναι καν μέλος της Ευρωζώνης ή της ΕΕ, όπως η Ελλάδα.
Με αυτή τους τη στάση οι Ευρωπαίοι κατάφεραν να αντιστρέψουν τα φιλοευρωπαϊκά αισθήματα των Ισλανδών, που το 2008 έβλεπαν σαν σανίδα σωτηρίας την ένταξή τους και την αντικατάσταση της κορώνας από το ευρώ. «Η υπόθεση της Icesave έχει εξοργίσει τον κόσμο και η διάθεση απέναντι στην ΕΕ έχει αλλάξει άρδην. Καλώς ή κακώς οι πολίτες τη θεωρούν υπεύθυνη για την κρίση σε ποσοστό άνω του 50%», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Ca-pacent.
Οι απώλειες...
Επειδή βέβαια κάθε πόλεμος ακολουθείται από μια ειρήνη (το ζουμί βρίσκεται στους όρους της;), το πιθανότερο είναι οι Ισλανδοί να πληρώσουν ακριβά την οικονομική ανεξαρτησία και τον εθνικό τους πλούτο. Ητοι να απεμπολήσουν στις Βρυξέλλες τον αλιευτικό θησαυρό του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού και να δεχτούν να μειώσουν κατά 50% την αγροτική τους παραγωγή, βάσει της ΚΑΠ.
Το βέτο του προέδρου...
Ο Ισλανδός πρόεδρος Ολαφουρ Γκρίμσον δεν αψήφησε με δική του πρωτοβουλία τις βρετανο-ολλανδικές τράπεζες. Ηταν υποχρεωμένος να ασκήσει βέτο από το Σύνταγμα, καθώς συγκεντρώθηκαν 61.000 υπογραφές κατά του σχετικού νομοσχεδίου. Οι Ισλανδοί αγνόησαν την προειδοποίηση του Ισπανού ΥΠΕΞ. Μ. - Α. Μορατίνος για πιθανό μπλοκάρισμα της ενταξιακής τους πορείας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

ΥΓ) Επι του πιεστηρίου:

Τελικά οι Ισλανδοί απέρριψαν με συντριπτική πλειοψηφία την συμφωνία για την καταβολή αποζημιώσεων προς τους Βρετανούς και τους Ολλανδούς, σύμφωνα με τα μέχρις στιγμής επίσημα αποτελέσματα.
Τα μερικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος από δείγμα περίπου 18.000 ψήφων δείχνουν πως το 98% τάχθηκε κατά της συμφωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: