8/3/10

100 έλατα λιγότερα στην ορεινή Ναυπακτία!

Μήνυση κατ’ αγνώστων υπέβαλλε το δασαρχείο! Ελλειπής η φύλαξη του δασικού μας πλούτου από το Δασαρχείο Ναυπάκτου που έχει έλλειψη προσωπικού!
Δεν κατάφεραν τελικά οι υπάλληλοι του δασαρχείου Ναυπάκτου, να εντοπίσουν τους δράστες της κοπής των ελάτων στην περιοχή Λιβαδάκι (κοντά στην Αγία Κυριακή) του δήμου Πυλήνης.
Ωστόσο όμως, αφού εντόπισαν το σημείο, διαπίστωσαν βάσει αεροφωτογραφιών που διαθέτει η υπηρεσία, ότι πρόκειται για ιδιοκτησία η οποία όμως μετά από εγκατάλειψη πολλών χρόνων είχε μετατραπεί σε δάσος. Έτσι λοιπόν πιθανολογείται ότι προκειμένου οι ιδιοκτήτες να μην μπλέξουν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας ακολουθώντας τη νομιμότητα, προτίμησαν να επισπεύσουν τις διαδικασίες. Επειδή όμως σε περιπτώσεις που μια ιδιωτική έκταση μετατραπεί σε δασώδη, η πράξη χαρακτηρισμού που απαιτείται να γίνει από το δασαρχείο μετά από αίτημα του ιδιοκτήτη, μπορεί να του στερήσει ένα μέρος της, ή και ολόκληρη, πολλοί προτιμούν να παρακάμψουν τις διαδικασίες. Βέβαια στην συγκεκριμένη περίπτωση, δεδομένου ότι εντοπίστηκε το συμβάν, το δασαρχείο Ναυπάκτου θα ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία υποβάλλοντας μήνυση κατά αγνώστων και η υπόθεση θα πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.
Πέρα όμως από το νομικό κομμάτι της υπόθεσης, υπάρχει και εκείνο της κοπής εκατό και πλέον ελάτων, που άσχετα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αποτελεί παράπτωμα ούτως ή άλλως.
Ωστόσο όμως για μια ακόμη φορά αναδεικνύεται το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στο δασαρχείο Ναυπάκτου, το οποίο αυτή τη στιγμή λειτουργεί με 11 υπαλλήλους όλων των αρμοδιοτήτων, αντί των 38 που προβλέπονται. Από τις 11 θέσεις δασοφυλάκων που προβλέπονται, είναι καλυμμένες μόνο οι δυο, με αποτέλεσμα και οι έλεγχοι που γίνονται, εκ των πραγμάτων να είναι πλημμελείς. Με τέτοιες ελλείψεις, όπως τονίζει και ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Γιώργος Ράπτης, είναι αδύνατο να γίνονται οι έλεγχοι που χρειάζονται, πολλώ δε μάλλον οι αιφνιδιαστικοί, προκειμένου να εντοπίζονται τέτοια κρούσματα. Παράλληλα αυτές οι ελλείψεις γίνονται αφορμή να καθυστερούν και υποθέσεις πολιτών, που πολλές φορές διαμαρτύρονται δικαίως, όμως δυστυχώς δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα.
Στο μεταξύ το δασαρχείο Ναυπάκτου εκτός των προαναφερόμενων αιτημάτων που πρέπει να φέρει εις πέρας, έχει να διευθετήσει κατά προτεραιότητα και ζητήματα που αφορούν αιτήματα των εταιριών που κατασκευάζουν την Ιόνια Οδό. Αυτά τα αιτήματα πρέπει, όπως μας εξηγεί ο κ. Ράπτης, να εξετάζονται και να προωθούνται άμεσα, γιατί αφορούν ένα μεγάλο έργο, το οποίο δεν μπορεί να καθυστερεί. Έτσι και πάλι οι πολίτες μένουν πίσω. Η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού πάντως δεν διαφαίνεται στο μέλλον, ούτε το άμεσο, αλλά ούτε και στο μακρινό. Όσον αφορά το εποχικό προσωπικό, η υπηρεσία έχει γνωστοποιήσει εγγράφως στους αρμοδίους τις ανάγκες, αλλά δυστυχώς και εδώ οι ελπίδες της κάλυψης των κενών είναι λίγες. Πέρυσι πάντως οι εποχικές προσλήψεις έγιναν προς το τέλος της αντιπυρικής περιόδου. Από την άλλη τα χρήματα που διατίθενται στο δασαρχείο για τη συντήρηση των δασικών δρόμων είναι απειροελάχιστα σε σύγκριση με τις απαιτήσεις, ενώ και η συνταξιοδότηση του χειριστή των μηχανημάτων του δασαρχείου επιβαρύνει την κατάσταση. Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι να συνταξιοδοτηθεί ο χειριστής το δασαρχείο φρόντιζε να εκτελεί εργασίες συντήρησης δασικών δρόμων με τα δικά του μέσα, όμως από δω και στο εξής φαντάζει αδύνατο να συντηρηθούν τα 500 και πλέον χιλιόμετρα του δασικού δικτύου με τα «ψίχουλα» που διαθέτει η πολιτεία για το σκοπό αυτό.
Με αυτά τα δεδομένα μόνο ευχές μπορεί να κάνει κανείς, να μην εκδηλωθούν πυρκαγιές το καλοκαίρι και να μην υπάρχουν πολίτες που προβαίνουν σε έκνομες πράξεις….

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: