Προ λίγων ημερών συζητήθηκε και κυρώθηκε στη Βουλή η Ευρωπαϊκή Σύμβαση του Τοπίου, γνωστή και ως σύμβαση της Φλωρεντίας, που υπεγράφη στις 20 Οκτωβρίου 2000. ( ...εμάς τους Έλληνες μας πήρε 10 χρόνια να την επικυρώσουμε!!!)
Σκοπός της σύμβασης είναι να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη των τοπίων, βασισμένη σε μια ισορροπημένη και αρμονική σχέση μεταξύ των κοινωνικών αναγκών, της υγιούς οικονομικής δραστηριότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Τα τοπία διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο σε πολιτισμικό, περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Ως εκ τούτου τα τοπία αποτελούν βασικό στοιχείο της ευρωπαϊκής ταυτότητας, όπως και της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Σήμερα, η εξέλιξη των τεχνολογιών, οι αλλαγές των οικονομικών δραστηριοτήτων, οι ανάγκες των ανθρώπων – αλλά και φυσικές καταστροφές λόγω των κλιματικών αλλαγών - αποτελούν παράγοντες που συμβάλουν καθοριστικά στη μεταβολή των τοπίων. Η εν λόγο σύμβαση έρχεται να αναγνωρίσει τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο των τοπίων και επιδιώκει να θέσει τα θεμέλια για μια ολοκληρωμένη πολιτική από τις αρμόδιες αρχές, που θα επιτρέπει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα στοχεύουν στην αποτελεσματικότερη προστασία, την καλύτερη διαχείριση και τον σωστότερο σχεδιασμό τους.
"Στην Ελλάδα το τοπίο απειλείται" τόνισε από το βήμα της Βουλής κατά την συζήτηση για την επικύρωση τησ Συνθήκης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενεργείας και Κλιματικής Αλλαγής Θάνος Μωραίτης επισημαίνοντας την ανάγκη θέσπισης θετικών μέτρων και παρεμβάσεων που να επιτρέπουν τη δυναμική αλλαγή και το σχεδιασμό των τοπίων μέσα στο χρόνο, παράλληλα, όμως, με τη διατήρηση των σημαντικών υπηρεσιών και αξιών τους. «Εμείς σαν χώρα πρέπει να ηγούμαστε σε τέτοιες πρωτοβουλίες», σημείωσε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Μωραΐτης, «αφού διαθέτουμε ένα φυσικό πλούτο που είναι από τους μεγαλύτερους στο πλανήτη. Και αυτόν τον σπάνιο φυσικό μας πλούτο πρέπει να τον προστατεύουμε. Πρέπει όμως και να τον διαχειριστούμε. Να τον διαχειριστούμε με τέτοιο τρόπο που να προστατεύεται το περιβάλλον, αλλά ταυτόχρονα να συμβάλει και στην ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτός είναι και ο βασικός στόχος της πράσινης ανάπτυξης που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Μίας ανάπτυξης που προστατεύει το περιβάλλον, αλλά παράλληλα το αξιοποιεί με σκοπό την οικονομική ευημερία.»
Εμείς απλά καλούμε τον συμπατριώτη μας Υφυπουργό να δεί την παρακάτω φωτογραφία (κι αυτό γιατί συνήθως οι πολιτικοί μας τέτοια τοπία μόνο από φωτογραφίες τα γνωρίζουν ) και να του θέσουμε το απλό ερώτημα "αν το τοπίο αυτό αξίζει της προστασίας μας ή όχι;"
ΟΧΙ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΑ ΒΑΡΔΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΑΡΑΝΤΑΙΝΑ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου