17/12/11

Η Πράσινη Ανάπτυξη στην εποχή του Μνημονίου!

Διαβάζουμε στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" πως ο υπουργός Περιβάλλοντος- μέσα στις υπάρχουσες συνθήκες σκληρής οικονομικής λιτότητας-  προκήρυξε  διαγωνισμό ύψους 2 εκατ. ευρών (!!!) για την υλοποίηση διαφημιστικής εκστρατείας με σκοπό την ενημέρωση του  ελληνικού κοινού για την "Πράσινη Ανάπτυξη".
Λίγες ημέρες νωρίτερα είχαμε διαβάσει  για τις επιστολές που απέστειλε η Ελληνική Εταιρεία Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) τόσο  προς τον επικεφαλή της Task Force στην Ελλάδα κ. Ραϊχένμπαχ,  όσο και προς τους υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ανταγωνιστικότητας με στόχο την επίτευξη ευνοϊκών συνθηκών για την ανάπτυξη των επενδυτικών τους σχεδίων  μέσω κατάλληλων Ευρωπαϊκών και Κρατικών προγραμμάτων (..και βεβαίως χρηματοδοτήσεων) .
Και ακόμη πιο νωρίς είχαμε ως πρώτο θέμα στις ειδήσεις την ...έκρηξη του Δημάρχου Στυλίδας κ. Α. Γκλέτσου εναντίον όσων αντιδρούν στις ανεμογεννήτριες! Ο κ. Γκλέτσος υποστήριξε ότι την ώρα που στον δήμο του μοιράζει συσσίτια σε «πρώην νοικοκυραίους», «δεν είναι δυνατόν να διώχνουμε τις επενδύσεις επειδή ενοχλείται το πέταγμα του ορνιθοκόκορα.» (!!!)  Και συμπλήρωσε  «...παρακαλάω, στήνω ακόμη και κ..ο για να μου βάλουνε ανεμογεννήτριες (!!!). Δεν έχουμε την πολυτέλεια να διώχνουμε επενδύσεις που θα φέρουν χρήματα και ανάπτυξη στον τόπο.»
Κι όμως αυτές οι τρεις ειδήσεις δεν είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους! 
Το τι κοινό έχουν, όσοι μας διαβάζεται και μας παρακολουθείται τακτικά, θα το βρείτε στο τι γράφαμε εδώ και έναν περίπου χρόνο σε σχετική μας ανάρτηση: "Μέχρι πριν λίγο καιρό η κύρια επιχειρηματολογία για τις Ανεμογεννήτριες των «πληρωμένων» από τους Μεγαλοεργολάβους κονδυλοφόρων, βασιζόταν στο ψευδοδίλημμα «Πράσινη Ενέργεια ή Υπερθέρμανση του Πλανήτη;»! Τώρα με την οικονομική κρίση οι «μάσκες» άρχισαν να πέφτουν, η επιχειρηματολογία να γίνεται πιο προκλητική και απροκάλυπτη και το κύριο δίλημμα που κυριαρχεί είναι πλέον «Πράσινη Ανάπτυξη ή ΔΝΤ;»! Δηλαδή με απλά λόγια να «πληρώσει» το Περιβάλλον την οικονομική κρίση!"

Ακόμη και εμείς όμως δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πόσο αλληλένδετες είναι οι έννοιες "Πράσινη Ανάπτυξη" και "Οικονομική Κρίση".  Και ότι τελικά την "Πράσινη Ανάπτυξη" δεν την πληρώνει ακριβά μόνο το Φυσικό Περιβάλλον αλλά και οι Άνθρωποι- και αυτοί δεν την πληρώνουν μόνο μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά!
Παρόλο που πολλοί ακτιβιστές οικολόγοι ήδη από την δεκαετία του 1970 είχαν προειδοποιήσει για το ότι η "Πράσινη Ανάπτυξη" τελικά θα βαθαίνει την Οικονομικοπολιτική χρεοκοπία του υπάρχοντος συστήματος και θα οδηγήσει σε τεράστια Κοινωνικά και Περιβαλλοντικά αδιέξοδα, αυτό που ζούμε σήμερα-ειδικά στην χώρα μας και όχι μόνο σ'αυτήν- δεν μπορεί κανείς να το περιγράψει εύκολα, πόσο μάλλον θα μπορούσε και να το φανταστεί νωρίτερα! Η λογική του παραλόγου σε όλο της το μεγαλείο!
Φορολογείται αμείλικτα ο εργαζόμενος και ο συνταξιούχος και ταυτόχρονα με αυτά τα ίδια λεφτά επιχορηγούνται οι επιχειρηματίες της "Πράσινης Ανάπτυξης" για να εγκαθιστούν αιολικά πάρκα μέσα σε καμμένα δάση αλλά και σε εθνικούς δρυμούς ή και στα δύο όπως συμβαίνει χαρακτηριστικά στη περίπτωση της Πάρνηθας! Και όχι μόνο δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας αλλά χάνονται και πολλές από τις προϋπάρχουσες κυρίως στον τομέα του τουρισμού αλλά και της πρωτογενούς παραγωγής! Ακόμη και οι πιο μαχητικοί υποστηρικτές της «Πράσινης Ανάπτυξης» παραδέχονται πλέον πως κάθε μία «πράσινη» θέση εργασίας που δημιουργείται  καταστρέφει 2,2 «μη πράσινες-παραδοσιακές» θέσεις εργασίας. 


Όσοι λοιπόν δεν σας καίγεται καρφί για την επιβίωση  των Λύκων στα  Κράβαρα αλλά σας καίει μόνο η τσέπη σας και τίποτε άλλο, προσέξτε μην πέσετε και εσείς θύμα της προπαγάνδας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του ΣΚΑΪ και πιστέψετε ότι τα συμφέροντά σας  βρίσκονται στην ίδια πλευρά με αυτά των "Μεγαλοεργολάβων της  Μαύρης Ανάπτυξης και των πολιτικών της Πράσινης Απάτης" !  Αν λίγο σκεφτείτε κι αναρωτηθείτε για το πως φτάσαμε ως Χώρα και ως Κοινωνία ως εδώ, τότε θα καταλάβετε   κι εσείς πως τα πραγματικά σας συμφέροντα και πολύ περισσότερο τα συμφέροντα των παιδιών μας είναι κοινά με αυτά των "Λύκων των Κραβάρων"! Και ότι  είναι χρέος του καθενός μας και ευθύνη όλων μας να σώσουμε τούτη τη Γη ! Και όπως σοφά προέτρεπε ο Καζαντζάκης: "Να αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Άμα δε σωθεί εγώ θα φταίω".

Δεν υπάρχουν σχόλια: