21/12/14

Πέρασε το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τα δάση μαζί με (μόλις) 42 (ν)τροπολογίες!

Καταρρέουν μέσα στον βούρκο αλλά συνεχίζουν να νομοθετούν...

Οι βουλευτές της συμπολίτευσης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σπεύδουν να... παραχώσουν όπου μπορούν (ν)τροπολογίες για μια σειρά από θέματα, ως συνήθως, εντελώς άσχετα με τα νομοσχέδια που συζητούνται!
Δεκαεπτά υπουργικές και είκοσι πέντε βουλευτικές τροπολογίες υπερψηφίστηκαν τελικά το Σάββατο σε σύνολο 80 από τα κόμματα της συγκυβέρνησης στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή το επίσης ογκώδες νομοσχέδιο για τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις. Μπροστά στον πρωτοφανή όγκο των (ν)τροπολογιών, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων υιοθετείτο χωρίς συζήτηση από την κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ αποχώρησαν πριν την έναρξη των ψηφοφοριών. Σημειώνεται πως στο νομοσχέδιο έχουν κατατεθεί ογδόντα (ν)τροπολογίες, από τις οποίες η κυβέρνηση έχει ήδη δεχθεί έντεκα εκ των οποίων οι επτά εκπρόθεσμες - ενώ στο νομοσχέδιο για την υγεία που θα συζητηθεί τη Δευτέρα, έχουν ήδη κατατεθεί πενήντα δύο (ν)τροπολογίες.
Μετά όμως τις έντονες αντιδράσεις από βουλευτές του Κοινοβουλίου και κυρίως μετά και τη συλλογή 45.000 υπογραφών από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς και Avaaz, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς αναγκάστηκε να αποσύρει τις πιο κατάπτυστες διατάξεις από το επίμαχο άρθρο 12, το οποίο προβλέπει αλλαγές στο καθεστώς προστασίας των δασών.
Ο κ. Ταγαράς τόνισε πως οι διατάξεις αποσύρονται καθώς η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να υπάρχουν προβληματισμοί και ερμηνείες ότι δημιουργούνται κενά στο προστατευτικό πλαίσιο για τα δάση.
Συγκεκριμένα, ο κ. Ταγαράς απέσυρε τρεις παραγράφους που αφορούν στην αναμόρφωση του δασικού χάρτη μετά την ανάρτησή του, σημειώνοντας πάντως ότι το πρόβλημα θα προκύψει στο μέλλον και τότε η Βουλή θα κληθεί και πάλι να το αντιμετωπίσει. Ειδικά για το ζήτημα της γεωργικής χρήσης σε δασικές εκτάσεις, η διόρθωση έγινε μετά από επισημάνσεις πολλών βουλευτών ότι πρέπει να διευκρινισθεί πως δεν θα υπάρχουν κτίσματα σε δασικές εκτάσεις.
Ειδικότερα,  στο επίμαχο άρθρο 12 το οποίο αφορά τα δάση και τις δασικές εκτάσεις αφαιρούνται οι εξής παράγραφοι:
*Παράγραφος 2, η οποία προέβλεπε ότι αν ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής ή τμήματος επιφανείας της έχει γίνει με έγγραφα πληροφοριακού χαρακτήρα του αρμόδιου Δασάρχη ή του Διευθυντή Δασών μετά την 11η Ιουνίου 1975, χωρίς να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη ενδικοφανής διαδικασία θεωρείται τελεσίδικος και ο χαρακτήρας της έκτασης δεν επανεξετάζεται.
*Παράγραφος 3, η οποία επέτρεπε την άρση της αναδάσωσης αν μετά από πενταετία αποδεικνύεται το ανέφικτο της αναδασώσεως.
*Παράγραφοι 9, 10 και 11,  βάσει των οποίων άλλαζε ο ρόλος των δασικών χαρτών ως μέσο οριστικής αποτύπωσης της δασικής γης, καθώς επέτρεπε την αναμόρφωση του δασικού χάρτη «με τη διαγραφή εκτάσεων, οι οποίες συνεπεία πράξεων αρμοδίων οργάνων δεν υπάγονται ή θα πάψουν να υπάγονται στη δασική νομοθεσία και των εκτάσεων που εσφαλμένα αποτυπώθηκαν και συμπεριλήφθηκαν σε αυτόν κατά την κατάρτισή του».
*Η παράγραφος 4, βάσει της οποίας, παρανόμως εκχερσωμένες εκτάσεις το διάστημα 1975 – 2007, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για γεωργική χρήση, συμπληρώνεται με την εξής φράση: «Η αγροτική γεωργική χρήση δεν περιλαμβάνει κανενός είδους κτίσμα».
*Επίσης, αλλαγές έγιναν και στην παράγραφο 8. Η συγκεκριμένη διάταξη προέβλεπε αναστολή προστίμων και πρωτοκόλλων κατεδάφισης και παρέτεινε για μια τριετία – προκειμένου να λάβουν έγκριση επέμβασης, περιβαλλοντικούς όρους και τα υπόλοιπα απαραίτητα έγγραφα - τη λειτουργία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, πτηνοτροφείων, μελισσοκομείων, εκτροφείων θηραμάτων, υδατοκαλλιεργειών, εκτροφείων γουνοφόρων ή άλλες συναφείς κτηνοτροφικές μονάδες, ιερών ναών, εγκαταστάσεων πολιτιστικού χαρακτήρα και κέντρων περιβαλλοντικής ενημέρωσης,  τα οποία είχαν εγκατασταθεί παρανόμως σε δάση και δασικές εκτάσεις.  Τελικά η αναστολή θα ισχύσει μόνον για τους ιερούς ναούς.
Τέλος, ήδη από προχθές, Παρασκευή, αφαιρέθηκε από το άρθρο 9 η διάταξη που πρότεινε την εγκατάσταση επιπλέον βοηθητικών χώρων στον πρώτο διατηρητέων σε Πλάκα και Εξάρχεια, όταν η κύρια χρήση καταστημάτων είναι εγκατεστημένη στο ισόγειο.
Με το σκανδαλώδες νομοσχέδιο που δυστυχώς υπερψηφίστηκε από την Βουλή, σύμφωνα με τις καταγγελίες περιβαλλοντικών οργανώσεων επιβραβεύεται η παρανοµία, εις βάρος του µεγάλου µέρους της ελληνικής κοινωνίας που σέβεται τα κοινά και το δίκαιο, δικαιώνονται οι καταπατητές καµένης δασικής γης και καταβαραθρώνεται κάθε ψήγµα ασφάλειας δικαίου στην ήδη περίπλοκη δασική νοµοθεσία. 
«Οι αρμόδιοι υπουργοί και οι βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου οφείλουν να επιδείξουν πολιτικό θάρρος και να ακούσουν την ελληνική κοινωνία στο αίτημα για ουσιαστική προστασία της ελληνικής φύσης. Η συντονισμένη επιχείρηση σαρωτικής υποβάθμισης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας με πρόσχημα την οικονομική κρίση, πρέπει να λάβει τέλος. Η κοινωνία απαιτεί υγιές φυσικό περιβάλλον, που αποτελεί τη βάση για την ποιότητα ζωής των πολιτών, αλλά και για μια πραγματικά ζωντανή οικονομία», υπογράμμισε η Θ. Νάντσου, επικεφαλής πολιτικής του WWF Ελλάς.
«Τα δάση της Ελλάδας είναι εθνικός θησαυρός που ανήκει σε όλους μας και πρέπει να προστατεύεται, όχι να ξεπουλιέται σε καταπατητές και εμπρηστές. Δεκάδες χιλιάδες Έλληνες στέλνουν σήμερα ένα ξεκάθαρο μήνυμα: "Σώστε τα δάση μας". Οι υπουργοί Περιβάλλοντος και οι βουλευτές οφείλουν να ακούσουν τη συνείδησή τους και να κάψουν το νομοσχέδιο, όχι τα δάση μας», σχολίασε ο Σπ. Λημναίος από το Avaaz.

Δεν υπάρχουν σχόλια: